Υποκλοπές

foto-1Το γεύμα στη Βουλιαγμένη

Τελικά ο Πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος μετέφερε ή όχι μήνυμα του Πούτιν στον Αντώνη Σαμαρά. Από το Μαξίμου τηρούν σιγή ιχθύος, όμως έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός, ότι κ. Κύριλλος ζήτησε και η συνέχιση των συνομιλιών του με τον πρωθυπουργό την Δευτέρα συνεχίστηκαν παρουσία του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου σε γνωστό εστιατόριο της Βουλιαγμένης. Το φιλικό κλίμα που αναπτύχθηκε κατά τη συνάντηση του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ρωσίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ήταν τέτοιο που ο κ. Σαμαράς άλλαξε το πρόγραμμα του. Κανονικά το γεύμα θα το παρέθετε στον Πατριάρχη εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας. Όμως η ρωσική αντιπροσωπεία ζήτησε να αλλάξει ο τόπος συνάντησης και αντί του Υπουργείου στο Σύνταγμα να γευματίσουν κάπου παραθαλάσσια. Το πρωτόκολλο «μπλόκαρε» προς στιγμή, αλλά ο Ρώσος Πατριάρχης ήθελε σε κάθε περίπτωση να δει λίγο θάλασσα πριν φύγει από την Αθήνα. Το γεύμα τελικά οργανώθηκε από τους υπεύθυνους της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον αποχαιρετισμό του Πατριάρχη από τον Αρχιεπίσκοπο, μέχρι που το καλό κλίμα μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Πατριάρχη έφερε νέα δεδομένα. Έτσι αντί για το γεύμα με τον Υφυπουργό στο υπουργείο Εξωτερικών, παρατέθηκε γεύμα με τον Πρωθυπουργό στην Βουλιαγμένη.

 

foto-2Οι αδεξιότητες του Αλέξη

Δύο πανευρωπαϊκές αδεξιότητες σημάδεψαν την τριήμερη παραμονή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στην Ισπανία. Η μία, ότι είναι έτοιμος και ικανός να αναλάβει στις αρχές του 2014, μαζί με την πρωθυπουργία της Ελλάδος, και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης –δηλαδή, αυτής από την οποία θα αποχωρούσε. Με την πεποίθηση, μάλιστα, όπως δήλωσε, ότι θα επιτύχει να δώσει, έστω, έναν πρώτο προοδευτικό αναπροσανατολισμό όλης της ΕΕ. Απόδειξη της επιφανειακής αντίληψης που έχει ο Αλ. Τσίπρας για τις δυνατότητες της προεδρεύουσας χώρας –πρόσφατη απόδειξη η προεδρεύουσα Κύπρος ελάχιστους μήνες πριν την μεγάλη δοκιμασία της οικονομίας της. Η δεύτερη αδεξιότητα, ότι μίλησε απαξιωτικά-μειωτικά για την κυβέρνηση της χώρας του στο εξωτερικό και τα κόμματα που την συγκροτούν, υπερβαίνοντας κάθε θεμιτή κριτική σε διεθνές κοινό.

 

 

foto-3Τα… προφητικά δημοσιεύματα

Με «πρωτοφανείς πιέσεις» από την πλευρά των ΗΠΑ και του ΟΗΕ για νέο σχέδιο Ανάν είχε συνδυασθεί η επίσκεψη στην Κύπρο του ειδικού αντιπροσώπου του Γ.Γ. του Οργανισμού, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Δεκάδες τα …προφητικά δημοσιεύματα και ρεπορτάζ. Τελικά, ο Ντάουνερ συνέστησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας από την Κύπρο να μην υπάρξει καμία βιασύνη ακόμη και για την απλή επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στις δύο κοινότητες, δεδομένου ότι η οικονομική κρίση αποτελεί το μείζον θέμα το οποίο απασχολεί την Μεγαλόνησο. Η εισήγηση, που υπεβλήθη σε τηλεδιάσκεψη, έγινε δεκτή από τον διεθνή οργανισμό –χωρίς καμία επαλήθευση ότι υπήρχε από τον ΟΗΕ «νέο σχέδιο Ανάν», που αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε. Με ανάλογες ανευθυνότητες για επείγουσα λύση στο Σκοπιανό, και μάλιστα εις βάρος της Ελλάδος, είχε συνδυαστεί η επίσκεψη Μ. Νίμιτς τον Απρίλιο σε Ελλάδα και FYROM.

 

 

foto-4Προβληματισμός με το ΦΠΑ

Αβέβαιη θεωρούν κάθε σοβαρή πρόβλεψη για τις τελικές επιλογές της τρόικας στο θέμα του ΦΠΑ οι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Χρ. Σταϊκούρας και Γ. Μαυραγάνης. Θεωρούν το όλο θέμα περίπλοκο και έως έναν βαθμό ριψοκίνδυνο, δεδομένου ότι μυστική έκθεση του υπουργείου προεξοφλεί πως, κατά τους πρώτους μήνες τουλάχιστον, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα επιφέρει νέα μείωση των δημοσίων εσόδων από τον ΦΠΑ. Δεν αποδέχονται την άποψη ότι η μείωση λ.χ. από το 23% κατά 10 μονάδες θα οδηγήσει στην ευσυνείδητη κατάθεση του ΦΠΑ από τους καταστηματάρχες εστίασης στις εφορίες. Με βάση ανάλογα δεδομένα θεωρούν –και έχουν ενημερώσει σχετικά το Μαξίμου– ότι είναι απολύτως αβέβαια τα τρία τελικά στοιχεία εφαρμογής μείωσης του ΦΠΑ: Πόση θα είναι η μείωση από το 23%, σε πόσα καταστήματα του χώρου της εστίασης, του τουρισμού θα εφαρμοσθεί (για παράδειγμα, ναι ή όχι σε μπαρ, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία κλπ), από Ιούνιο-Ιούλιο ή αργότερα και γενικώς για ποιο και πόσο χρονικό διάστημα. Η ιδέα του υφυπουργού Οικονομικών κ. Μαυραγάνη για πιθανή «πειραματική, πιλοτική» εφαρμογή της μείωσης δεν ήταν καθόλου τυχαία. Απηχεί σοβαρό προβληματισμό.

 

foto-5Κοινοβουλευτική επανάσταση

Για την ανάγκη θεσμικής κοινοβουλευτικής επανάστασης μίλησε ο γραμματέας πολιτικής επιτροπής της ΝΔ , Μανώλης Κεφαλογιάννης στην Πάτρα, στο πλαίσιο προσυνεδριακής εκδήλωσης του κόμματος. «Η ΝΔ πρέπει να απαλλαγεί από αρτηριοσκληρώσεις του παρελθόντος και να βγάλει τις βαριές μπάλες από τα πόδια της οικονομίας και της κοινωνίας», πρόσθεσε. Ανέφερε επίσης ότι «η Δυτική Ελλάδα έχει τεράστιο αναπτυξιακό έλλειμμα και χρειάζεται να προωθηθούν έργα, ώστε η Πάτρα να γίνει πύλη της Ελλάδας προς την Δύση». Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ολυμπία Οδό, αλλά και στην ανάπτυξη του λιμανιού της Πάτρας.

 

 

foto-6Βάσει σχεδίου

Όσοι πιστεύουν ότι οι πρόσφατες βολές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά των μέσων μαζικής επικοινωνίας είναι αθώες, πλανώνται πλάνην οικτράν. Ο κ. Τσίπρας έχει συγκεκριμένο σχέδιο άλωσης των ΜΜΕ και φίμωσης αυτών που θεωρούνται εχθρικά. Το δε σχέδιο είναι εμπνεύσεως του βουλευτή και πρώην δημοσιογράφου Βασίλη Μουλόπουλου, θαυμαστή το πάλαι πότε των Ερυθρών Ταξιαρχιών στην Ιταλία. Επισημαίνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του έχουν χτίσει ολόκληρη την ύπαρξή τους πάνω στην αντιμνημονιακή πολιτική, την οποία πιστεύουν με πάθος. Ως εκ τούτου, κάθε στάση, άποψη ή πολιτική που διαφέρει από την δική τους, την αντιμνημονιακή, ερμηνεύεται με όρους διαπλοκής, αμαρτίας και σκοτεινών συμφερόντων. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει και οι αμαρτωλοί να οδηγηθούν στον ορθό αντιμνημονιακό δρόμο. Μόνον που έτσι, πέραν της ηθικολογίας, γίνεται προφανής η πραγματική στόχευση. Αυτό που ζητείται δεν είναι ένας εξορθολογισμός στην λειτουργία των μίντια. Απλώς ζητούνται μίντια που θα προωθούν την αντιμνημονιακή πολιτική και θα «λιβανίζουν» την «ευρωπαϊκή πολιτική» του προέδρου και τα έργα των συνιστωσών του.

 

foto-7Ασχολούνται με άλλα

Ο συντονισμός δεν ήταν και από τους καλύτερους τομείς στην τρικομματική κυβέρνηση, ωστόσο κάτι αντίστοιχο παρατηρείται και στο Μαξίμου που δείχνει αδυναμία να αντιμετωπίσει τις επικοινωνιακές γκάφες. Ο εκνευρισμός από τους κυβερνητικούς εταίρους, έχει περάσει και μεταξύ των συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά που με «διαρροές» προσπαθούν να σώσουν την επικοινωνιακή αδυναμία διαχείρισης σοβαρών θεμάτων, τελευταίο παράδειγμα οι αποστάσεις από όσα υποστήριξε ο υφυπουργός Ανάπτυξης για τους πλειστηριασμούς. Η αναδίπλωση ήρθε λίγα λεπτά πριν τα δελτία των 20.00 μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη στον Θανάση Σκορδά… η ζημιά ωστόσο είχε γίνει. Βέβαια κάποιοι που θα έπρεπε να ασχολούνται με την επικοινωνία, τελευταία το έχουν ρίξει στις… επενδύσεις, τις υποδοχές, τις δεξιώσεις και τα ξένα fund…

 

 

foto-8Το σκέφτεται ο Κουβέλης

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως ο Φώτης Κουβέλης όταν ρωτήθηκε στη Θεσσαλονίκη αν η ΔΗΜ.ΑΡ. θα στηρίξει εκ νέου την υποψηφιότητα Μπουτάρη παρέπεμψε στα αυτοδιοικητικά όργανα του κόμματος. Ορισμένοι άρχισαν να αμφιβάλουν για τις διαθέσεις της Αγίου Κωνσταντίνου απέναντι στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και επιπλέον ο ίδιος ο Μπουτάρης άρχισε να αναρωτιέται αν άλλαξε κάτι σε σχέση με το παρελθόν. Αργότερα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς διευκρίνιζαν ότι είναι αυτονόητη η στήριξή τους στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη. Ο κ. Κουβέλης, μάλιστα, σκέφτεται πολύ σοβαρά αν θα στηρίξει και τον κ. Καμίνη που χρεώνεται στην ομάδα Ρεπούση και αυτό γιατί όταν θα βγουν τα έργα και οι…ημέρες του στο Δήμο, ούτε ο χορός του Ζαλόγγου…δεν τους σώζει από την εκλογική σφαγή…

Διαβάστε επίσης