Υποκλοπές

Σχέδιο διαχείρισης κρίσης
Αποφασισμένος να πετύχει είναι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προετοιμάζει πολύ μεθοδικά τις προσεχείς πρωτοβουλίες του. Προηγουμένως, όμως, ο νέος υπουργός εκπονεί και κάποια σενάρια διαχείρισης κρίσεων που αναμένει να προέλθουν, τόσο από το γραφειοκρατικό κατεστημένο, όσο και από αντιπάλους του στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι αυτοί οι αντίπαλοί του είναι πολύ πιο διαβρωτικοί και επικίνδυνοι από τους άλλους, τους εκτός κόμματος…

Το παλεύει ο Σκυλακάκης
Παρά τα εκτός Ελλάδας κοινοβουλευτικά του καθήκοντα, ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Δράσης, Θόδωρος Σκυλακάκης, τα Σαββατοκύριακα κυριολεκτικά οργώνει την Ελλάδα, με στόχο την δημιουργία πολιτικών ερεισμάτων στην περιφέρεια. Επίσης, ο πρόεδρος της Δράσης δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι στις προσεχείς ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 δεν θα είναι υποψήφιος του κόμματός του για μία θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθ’ όσον ρόλος του είναι να ισχυροποιηθεί το κόμμα εντός Ελλάδος. «Στόχος μας είναι να έχουμε στις εθνικές εκλογές ένα ποσοστό τέτοιο που θα μάς επιτρέψει να έχουμε την δυνατότητα συμμετοχής σε κυβερνητικά σχήματα ως φορείς αλλαγής και μεταρρυθμίσεων», δηλώνει. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειάς της, μέγα πρόβλημα για την Δράση είναι η απέναντί της αδιαφορία των μέσων μαζικής επικοινωνίας, ιδιαίτερα δε των τηλεοπτικών. Γι αυτό και το επικοινωνιακό βάρος της Δράσης έχει ριχτεί στα social media.

Ο προβληματισμός της Γιαννάκου
Τον προβληματισμό της για την έκβαση των ευρωεκλογών εκφράζει η ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ). Υπεύθυνη για την εκπόνηση της έκθεσης για τα πολιτικά κόμματα, η Μ. Γιαννάκου μάς είπε: «Εισερχόμεθα σε προεκλογική περίοδο, καθώς τον Μάιο 2014 θα διεξαχθούν οι εκλογές για το ΕΚ. Δυστυχώς δε, σε όλη την Ευρώπη κερδίζει έδαφος ο ευρωσκεπτικισμός και, ακόμα χειρότερα, οι ακραίες ιδεολογίες και οι αντισυστημικές, αντιευρωπαϊκές μεταλλάξεις και τελικά αντιδημοκρατικές απόψεις. Πρέπει λοιπόν, όσοι πιστεύουμε ακράδαντα στο ισχυρό κεκτημένο πολιτικής συνεργασίας και ειρήνης που κτίσαμε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες στην Ευρώπη, να σταθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπέρμαχοι των αξιών και των ιδανικών της δημοκρατίας. Σε μια συγκυρία κρίσης, δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ακραίες φωνές να καταλάβουν έδρες στο αντιπροσωπευτικό όργανο των Ευρωπαίων πολιτών, γιατί αυτό θα οδηγήσει σε πολιτική οπισθοδρόμηση. Αυτό παρατηρούμε σε όσα εθνικά κοινοβούλια έχουν αναδειχθεί τέτοιες δυνάμεις. Το νέο νομικό πλαίσιο αποδίδει μεγάλη βαρύτητα στην δέσμευση των κομμάτων στις δημοκρατικές αρχές. Τα κόμματα και τα πολιτικά τους ιδρύματα που εγγράφονται στο Registry του ΕΚ πληρούν όλα τα κριτήρια για τις προϋποθέσεις της εγγραφής τους. Οι επικείμενες ευρωεκλογές του 2014 προσφέρουν μία άριστη δυνατότητα στους Ευρωπαίους πολίτες να εκφράσουν την γνώμη και τις ανησυχίες τους, τις προτάσεις και τις λύσεις για μιαν Ευρώπη με ακόμη ισχυρότερη πολιτική συνεργασία, αυξημένη αντιπροσωπευτικότητα, διαφάνεια και λογοδοσία στην λήψη αποφάσεων, καθώς και αποτελεσματικότερες πολιτικές που εξυπηρετούν τα κοινά μας συμφέροντα και δίνουν προτεραιότητα στην ευημερία των ασθενέστερων κρατών και των πλέον ευπαθών ομάδων των λαών της Ευρώπης. Για όλους αυτούς τους σκοπούς, τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα μπορούν να διαδραματίσουν έναν αναντικατάστατο και εξαιρετικά χρήσιμο πολιτικό ρόλο».

Κάτι περιμένει
Μόνο τυχαία και παρορμητική δεν ήταν η αναφορά του Πρωθυπουργού στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ στην ομιλία του στο Συνέδριο της ΝΔ. Τόνισε σχετικά: « … Αποκρατικοποιήθηκε ο ΟΠΑΠ, αποκρατικοποιήθηκε ο ΔΕΣΦΑ και το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τη ΔΕΠΑ σύντομα θα ξεπεραστεί. Κάποιοι βιάστηκαν να μας κατηγορήσουν για τη ΔΕΠΑ. Δεν ήξεραν, όμως, ότι ερχόταν από πίσω η επιλογή της Ελλάδας για την κατασκευή του ΤΑΡ! Που αλλάζει τον ρόλο της Χώρας μας στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης. Και τώρα, κατάπιαν τη γλώσσα τους! Τι να κάνουμε; Προτιμώ να διαψεύδεται ο κύριος Τσίπρας και να χαίρεται η Ελλάδα, παρά να χαίρεται ο κύριος Τσίπρας, επειδή χάνει η Ελλάδα! Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ, πράγματι, σκόνταψε προσωρινά και για λόγους άσχετους με την Ελλάδα. Αλλά και σε αυτό σύντομα θα πάρουν την απάντησή τους. Και θα προτιμούσαν να μην είχαν μιλήσει καθόλου». Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές εταιρείες Ενέργειας, το οποίο θα οριστικοποιηθεί με νεώτερο διαγωνισμό σύντομα.

Αστείες φήμες
Αστείες θεωρούν ξένοι διπλωμάτες στην Αθήνα τις φήμες ότι πρώην υπουργοί της Κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και «μουτζαχεντίν» κομματικοί, όπως οι Μ. Καρχιμάκη και Γ. Παναγιωτακόπουλου έχουν δυνατότητες να δημιουργήσουν νέο κόμμα, στο όνομα του Γιώργου Παπανδρέου και τύπου «νέο ΠΑΣΟΚ» με δήθεν έμφαση στην πολεμική των … Μνημονίων. Ουδείς πρώην υπουργός του Γ. Παπανδρέου, από την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γ. Ραγκούση έως τον Π. Γερουλάνο και τον Ηλία Μόσσιαλο φέρεται να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Πράγματι όμως, αυτοί οι διάσπαρτοι παράγοντες φανερώνουν τις φυγόκεντρες τάσεις και η βαθειά κρίση ενότητας στο σημερινό ΠΑΣΟΚ. Το οποίο όμως βγαίνει ενισχυμένο στο επίπεδο της κοινής γνώμης μετά την απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να στηρίξει με τη συμμετοχή του δικομματικό κυβερνητικό σχήμα.

Χάσμα αντιλήψεων
Θα υπάρξει σύγκρουση και όχι πολύ αργά ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομίας και τη διοίκηση του ΤΑΙΔΕΠ με τις διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένος Πειραιώς και Θεσσαλονίκης. Οι δύο διοικήσεις δεν συναινούν ούτε καν στην πώληση μεριδίων ιδιοκτησίας του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, ούτε στις πολύχρονες μισθώσεις. Εισηγούνται και επιμένουν για απλή ανάθεση δραστηριοτήτων και επιμέρους δράσεων των ξένων επενδυτών υπό τις δικές τους διοικήσεις. Χάσμα αντιλήψεων ασφαλώς με το υπουργείο και το ΤΑΙΠΕΔ -που δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό – και προβληματίζει την πλατεία Συντάγματος, δεδομένου ότι οι δύο διοικήσεις ανήκουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Θα τις καταργήσει
Αποφασισμένος να μην τηρήσει και να καταργήσει σύντομα τις περίπλοκες διαδικασίες του νόμου Χ. Καστανίδη για τις προαγωγές των ανώτατων δικαστικών είναι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Θα παρακάμψει τις ακροάσεις από επιτροπές της Βουλής, την εισήγηση για τριπρόσωπο υποψηφίων σε κάθε θέση κλπ. Έτσι, σύμφωνα με άριστες πληροφορίες οι προαγωγές στις κενές θέσεις των Προέδρων του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας, όπως και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα καλυφθούν με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Ομοίως και οι θέσεις αντιπροέδρων στα ανώτατα δικαστήρια.

Δυναμικές πρωτοβουλίες
Αποφασιστικές, δυναμικές πρωτοβουλίες στο θέμα της ΕΡΤ χρειάζονται πλέον, σύμφωνα με παράγοντες του Μαξίμου. Δεν θεωρούν ότι πρόκειται να προκύψει συμβιβασμός και συνδιαλλαγή με τους εργαζόμενους στις άγονες συζητήσεις του αρμόδιου υφυπουργού Παντελή Καψή. Εκείνοι απαιτούν επιστροφή στο καθεστώς ΕΡΤ και δεν αποδέχονται τα τετελεσμένα Κυβέρνησης και Συμβουλίου Επικρατείας, όπως το τέλος της ΕΡΤ και οι οριστικές απολύσεις όλων. Στο Μαξίμου έχουν ήδη αποφασίσει δυναμικές πρωτοβουλίες νομιμότητας, μέσω της Δικαιοσύνης, της Αστυνομίας και της διεκδίκησης του Ραδιομεγάρου στην Αγία Παρασκευή.

Δια βοής
Την Κυριακή το μεσημέρι αναμένεται η εκλογή του νέου Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής και της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας. Το ενδιαφέρον στρέφεται στο πρόσωπο του νέου Γραμματέα, για την ακρίβεια στο αν ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και εκλεκτός όχι μόνον της ηγεσίας, αλλά και άλλων πόλων ισχύος στο κόμμα, θα είναι ο μόνος υποψήφιος, ή θα κατατεθεί και άλλη υποψηφιότητα. Υπέρ της… μοναχικής υποψηφιότητας Παπαμιμίκου συνηγορεί και η πρόβλεψη του καταστατικού που προβλέπει, ότι ο υποψήφιος Γραμματέας θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει 30 υπογραφές από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, υπό την έννοια ότι θεωρείται… δύσκολο (όχι όμως και απίθανο) στην τρέχουσα συγκυρία να βρεθούν 30 που θα αψηφήσουν τις βουλές της ηγεσίας. Στον αντίποδα, μία και μόνη υποψηφιότητα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο των… λευκών ψηφοδελτίων. Εκτός κι αν, ελλείψει άλλου υποψηφίου, η εκλογή πραγματοποιηθεί δια βοής.

Επιθετική η νεολαία
Δεν ξέρω αν αυτό εννοούν παραδοσιακά τα κόμματα όταν μιλούν για «πρωτοπόρα νεολαία» στα συνέδριά τους, οπότε και κατά κανόνα την θυμούνται, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ πάντως, υπό τον νέο γραμματέα της Παύλο Χρηστίδη, δεν διστάζει να βγει μπροστά σε θέματα που δείχνει μάλλον …μουδιασμένο το κόμμα. Σε όσα είπε για παράδειγμα ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, η Ιπποκράτους έδειξε να μη θέλει πια να σηκώσει το γάντι, όταν σε διάστημα μίας εβδομάδας από την ημέρα που ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση έχει κληθεί να αντιπαρατεθεί με τη ΝΔ, τόσο με αφορμή όσα είπε ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Μάκης Βορίδης για τον Ανδρέα Παπανδρέου, όσο και με αφορμή τις δηλώσεις του Βύρωνα Πολύδωρα για την Χρυσή Αυγή. Η νεολαία ΠΑΣΟΚ, πάντως, και ο πρόεδρος της σήκωσε το γάντι: «Ως γνήσιο τέκνο του ΚΚΕ Εσωτερικού, ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης εξέφρασε τον διαχρονικό μένος του απέναντι στον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε, σημειώνοντας ότι δεν ξαφνιάζεται από την στάση του συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά. Πρόσθεσε μάλιστα πως δεν …εντυπωσιάζεται άλλωστε από τη σιωπή του για τις δηλώσεις Αλμούνια και τις κυβερνητικές ευθύνες του Κώστα Καραμανλή…

Στα συλλαλητήρια
Ως τώρα, στην Κουμουνδούρου δεν έχουν καμία ένδειξη για το κατά πόσον ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δεχθεί ή αρνηθεί να δει τον Αλέξη Τσίπρα στις 18 Ιουλίου, που έρχεται στην Αθήνα. Βεβαίως, οι πάγοι μεταξύ του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και του «τσάρου» της γερμανικής οικονομίας έχουν σπάσει εδώ και κάτι μήνες, όταν τα είπαν στο Βερολίνο. Όμως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλλον δεν «ψήνεται» για συνάντηση με τον Σόιμπλε. Εξ ου και έχει ήδη κανονίσει να συμμετάσχει στα συλλαλητήρια που θα διοργανωθούν στο Σύνταγμα για… την υποδοχή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα