Υποκλοπές

Πάντα εντός κυβερνήσεων

BENIZELOS LOBERDOSΜέσα από υπόγειες συγκρούσεις ανασυντάσσεται ο πάλαι πότε κραταιός χώρος του ΠΑΣΟΚ – στον οποίο, ωστόσο, αναπτύσσονται και ευρύτεροι πολιτικοί προβληματισμοί, συναφείς με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την ανάγκη να ξεπεράσει όχι μόνο την οξύτατη κρίση δημοσίου χρέους που την πλήττει, αλλά και τα αίτια που την προκάλεσαν. Από την άποψη αυτή, τόσον ο Ευάγ. Βενιζέλος όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος, που είναι για την ώρα οι δύο πόλοι έλξης του σοσιαλδημοκρατικού χώρου στην Ελλάδα, μελετούν τις μελλοντικές τους κινήσεις έχοντας πάντα κατά νου ότι η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων αποτελεί παρελθόν για τη χώρα μας. Έτσι, οι δύο πολιτικοί μελετούν τρόπους άσκησης πολιτικής που θα τους επιτρέπουν να είναι πάντα ανοικτοί για συμμετοχή σε δικομματικές ή τρικομματικές κυβερνήσεις, με τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους. Ως φαίνεται δε, αυτό το αντιλαμβάνονται και στελέχη του πασοκικού χώρου, που γνωρίζουν πλέον ότι οι εποχές των παχύτατων αγελάδων για το κόμμα και την πελατεία του πέρασαν χωρίς καμία πιθανότητα επιστροφής. Η συγκεκριμένη εκτίμηση έγινε από παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος υποστήριξε πως ο χώρος της Κεντροαριστεράς θα μπορεί να θεωρεί εαυτόν ισχυρό, μόνο όταν υπάρξει συνεργασία των πρώην ΠΑΣΟΚων της ΔΗΜΑΡ και άλλων όμορων ομάδων.

 

Το ξυπνητήρι…

JYPNHTHRI BOYLH2Διαψεύστηκαν οι ισχυρισμοί διαφόρων παραγόντων της αντιπολίτευσης από τη Χρυσή Αυγή, τους Ανεξάρτητους Έλληνες αλλά και μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι βουλευτές της συγκυβέρνησης δεν θα τολμούσαν να εμφανιστούν σε δημόσιες συγκεντρώσεις και τελετές. Οι ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα έδωσαν την ευκαιρία σε αρκετά στελέχη και βουλευτές να παραστούν σε μαζικές συγκεντρώσεις χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και αποδοκιμασίες, όπως παλιότερα. Ακόμα και στην περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου στις Σπέτσες, υπήρξαν αντιδράσεις από το εκκλησίασμα για τις ασεβείς προκλήσεις, ορισμένες την ώρα του Επιταφίου. Κατά τα άλλα, οι ταγοί της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο κόσμος τούς ακολουθεί. Άραγε, αυτό το ξυπνητήρι γιατί αργεί να χτυπήσει;

 

 

Τον δικαίωσαν

KARXIMAKHS3Διαμαρτυρήθηκε ο προηγούμενος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και πρώην βουλευτής Λασιθίου, Μιχάλης Καρχιμάκης, σύγαμπρος του Χρήστου Παπουτσή, στο Πολιτικό Συμβούλιο ότι αυτός δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στη σπατάλη και την κακοδιαχείριση των προκατόχων του γραμματέων του Κινήματος (Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης, Ξυνίδης, κ.ά.). Ο Ευάγ. Βενιζέλος και δύο αρμόδιοι συνεργάτες του έδωσαν δίκιο στον Μ. Καρχιμάκη σχετικά, αν και συνεχίζουν να τον θεωρούν άνθρωπο του Γιώργου και αρχηγό πολεμικής ομάδας στελεχών κατά της προεδρίας Βενιζέλου.

 

 

 

Καθυστερούν οι δικαστές

YIOTHESIES4Μεγάλη η πίεση τον τελευταίο καιρό για υιοθεσίες ορφανών, φτωχών και εγκαταλελειμμένων παιδιών με τα οποία έχουν γεμίσει τα Ιδρύματα. Έλληνες οι ενδιαφερόμενοι, όχι ξένοι. Τα αρμόδια υπουργεία έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τις υιοθεσίες καθυστερούν οι μακρόσυρτες δικαστικές και εισαγγελικές διαδικασίες. Έχουν προτείνει στο υπουργείο Δικαιοσύνης να υπάρξουν τέτοιες τροποποιήσεις, ώστε αποφασιστικό λόγο στην τελική απόφαση να παίξουν οι εισηγήσεις των κοινωνικών φορέων και ειδικών επιστημόνων, και όχι των γραφειοκρατών των Ιδρυμάτων και οι διαδικασίες της Δικαιοσύνης. Θετικοί σε αυτές τις αποφασιστικές αλλαγές, σε εποχές υπογεννητικότητας και καταπολέμησης της ιδρυματοποίησης, είναι οι υπουργοί Υγείας-Πρόνοιας Ανδρέας Λυκουρέντζος και Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης.

 

 

Η δημοτικότητα και το έργο

OLGA5Οι δημοσκοπήσεις έχουν και τα περίεργά τους όταν αυτές αναφέρονται σε δημοτικότητες υπουργών. Τα κριτήρια είναι πολλά και πολλές φορές ανεξήγητα. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες έχουν το δικό τους αλάθητο κριτήριο που έχει να κάνει με το γκλάμουρ, την αιρετικότητα, τη συχνότητα στις εμφανίσεις του κάθε υπουργού, χωρίς πολλές φορές να εισέρχονται και στην ουσία του παραγόμενου έργου. Έτσι, λοιπόν, με διαφορά πρώτη σε δημοτικότητα είναι η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της εταιρείας MARC. Η κα Κεφαλογιάννη συγκεντρώνει το ποσοστό του 54,6% των θετικών απόψεων των ψηφοφόρων. Με 9,9 μονάδες διαφορά την ακολουθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, τον οποίο προτιμούν οι ψηφοφόροι σε ποσοστό 44,7%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος με 43%. Και ακολουθούν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με 42,2%, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας με 40,3%, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με 36,8%, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος με 28,2%, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος με 27,8%, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης με 25,5% και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με 25,3%. Κάπως έτσι δεν ψηφίζουμε και στις εκλογές και μετά κλαίμε τον αμάραντο;

 

Τον τελειώνουν

XALBATZHS6Ένα από τα ιστορικά στελέχη του ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής, πρέπει να ετοιμάζεται για αποστρατεία. Η αντικατάστασή του από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος αποδεικνύει του λόγους το αληθές. Ο Χαλβατζής, παρά την ιστορία του στο κόμμα, θεωρείται «εκτός γραμμής» και με τους «σκληροπυρηνικούς» της ηγεσίας δεν αλλάζει ούτε κουβέντα. Έτσι η αντικατάστασή του από τον Νίκο Καραθανασόπουλο δεν εξέπληξε πολλούς. Μάλιστα, ο Χαλβατζής, επειδή ήξερε τις προθέσεις της ηγεσίας, δεν είχε καν θέσει υποψηφιότητα για την Κεντρική Επιτροπή, στο πρόσφατο 19ο Συνέδριο του κόμματος. Όπως και να ’χει, πλέον θεωρείται περίπου δεδομένο ότι σιγά-σιγά ο εν λόγω βουλευτής θα αποσυρθεί από το προσκήνιο και στις επόμενες εκλογές δεν θα θέσει καν υποψηφιότητα ούτε για βουλευτής. Μάλιστα, άνθρωπος που ξέρει καλά πώς σκέφτεται, επισημαίνει ότι «ο Σπύρος δεν θα τους κάνει τη χάρη να τον κόψουν. Θα φύγει μόνος του, με το κεφάλι ψηλά». Το ερώτημα, βεβαίως, είναι ποιος θα μείνει στο τέλος. Φυσικά, το κονκλάβιο του Περισσού χρεώνει αφενός μεν τη σκληρή κριτική στον προσυνεδριακό διάλογο, αλλά πολύ περισσότερο γιατί δεν αποκήρυξε τον γιο του, όταν κατηγόρησε το κόμμα για απομόνωση από την κοινωνία. Τι να κάνει ο άνθρωπος, το παιδί του να διώξει για να κάνει το χατίρι στα κομματόσκυλα;

 

Ήταν απεργοσπάστης

XAIKALHS7Την ώρα που διάφοροι στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν στο πρόσωπο του Πάνου Καμμένου και στους Ανεξάρτητους Έλληνες έναν δυνητικό κυβερνητικό εταίρο, τουλάχιστον ένα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει ούτε να ακούει. Όχι μόνο για το κόμμα συνολικά, αλλά και για έναν συγκεκριμένο βουλευτή του: τον ηθοποιό Παύλο Χαϊκάλη. Σε πρόσφατη κομματική συνεδρίαση, ο ηθοποιός Πάνος Σκουρολιάκος, που μετέχει στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο της Κουμουνδούρου, καταφέρθηκε εναντίον των Ανεξάρτητων Ελλήνων και κατήγγειλε ότι ο Παύλος Χαϊκάλης, σε αντίθεση με τον ίδιο, «έσπασε» την απεργία που είχε προκηρύξει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

 

 

Αναμένουμε πρωτοβουλίες από τον κ. Κακλαμάνη

KAKLAMANHS8Από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Απόστολο Κακλαμάνη, έλαβα την ακόλουθη απάντηση σχετικά με σημείωμά μου για διάταξη που αφορούσε τον ραδιοσταθμό Flash: «Έλαβα καθυστερημένα γνώση αλλά, έστω και αργά, απαντώ σε ανάρτηση που έγινε στην ιστοσελίδα iapopsi.gr, στις 9/1/2013, με τίτλο “Από την πίσω πόρτα το ρουσφετάκι του προέδρου…”. Λυπάμαι γιατί λόγω της ελλιπούς γνώσης –ή άλλων λόγων– του συντάκτη χαρακτηρίζεται “ρουσφετάκι” και “καθαρά φωτογραφική” η διάταξη που ψήφισε ομοφώνως η Βουλή ύστερα από δική μου πρόταση, με την οποία αντιμετωπίζεται υπαρκτό πρόβλημα που αφορά την ποιότητα της ενημέρωσης και την απασχόληση των δημοσιογράφων καθώς και των τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων ραδιοφωνικών σταθμών στους οποίους οι εργοδότες τους αρνούνται επί πολλούς μήνες να καταβάλουν τις αποδοχές τους ή εγκαταλείπουν και τη λειτουργία τους – όπως στην περίπτωση του Ρ/Σ που αναφέρετε, χωρίς να σημειώνετε ότι ο επιχειρηματίας που τον εκμεταλλευόταν… φυγοδικεί στο εξωτερικό! Δυστυχώς, είναι δέκα (10) περίπου οι ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Αττική και την περιφέρεια, οι εργαζόμενοι των οποίων βρίσκονται στην ίδια θέση, γεγονός που, νομίζω, αντί του απαξιωτικού σας σχολίου, θα επέβαλλε εντελώς διαφορετική στάση από ένα ενημερωτικό, επίσης, μέσο και τους εργαζομένους σε αυτό, στους οποίους υποθέτω ότι ανήκει και ο συντάκτης του».
Σέβομαι κaι εκτιμώ τον κ. Απόστολο Κακλαμάνη. Όμως δεν θα είχα καμία απολύτως διάθεση να τον κριτικάρω εάν η συγκεκριμένη διάταξη αφορούσε όλους πραγματικά τους ραδιοσταθμούς, που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα. Όμως η διάταξη που πέρασε αφορούσε μόνο το συγκεκριμένο μέσο. Ελπίζουμε ότι λίαν συντόμως ο κ. πρόεδρος θα γίνει σημαιοφόρος, ώστε να δοθεί λύση σε όλα τα ΜΜΕ που βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Σε αναμονή νέων πρωτοβουλιών από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα