Υποκλοπές

Έχουν πολύ δουλειά…

Ο γνωστός ποινικολόγος και στενός συνεργάτης του  Αν. Παπανδρέου, Αντ. Βγότζας σχολιάζοντας την απόφαση της Δικαιοσύνης να αφεθούν ελεύθεροι οι τρείς Βουλευτές της Χρυσής Αυγής έδωσε τη δική του εκδοχή για την εξέλιξη της υπόθεσης. Εκτίμησε ότι ήταν ελειπή τα στοιχεία της δικογραφίας και το σημαντικότερο ότι ίσως η Δικαιοσύνη να μην επιθυμεί να είναι αυτή που θα ξεριζώσει το φαινόμενο που ναζισμού, αλλά αυτό να γίνει από την πολιτική ηγεσία της χώρας. Προέβλεψε μάλιστα ότι χρειάζεται πολύ δουλειά της Διοίκησης, ώστε να δέσει την υπόθεση κι ότι η υπόθεση αυτή δεν πρόκειται να φτάσει στο ακροατήριο πριν περάσει, τουλάχιστον, ένας χρόνος. Άρα οι επερχόμενες Δημοτικές και Εθνικές εκλογές θα γίνουν με φόντο το εάν και κατά πόσο η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση.

Αντιπρόεδρος η Ντόρα

Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και μάλιστα ομόφωνα εξελέγη η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Η Νέα Δημοκρατία έχει παράδοση στους αντιπροέδρους κι ως κόμμα εξουσίας έχει ιδιαίτερη σημειολογική αξία. Όμως το σημαντικότερο είναι ότι η κα Μπακογιάννη είναι βέβαιον ότι με την εμπειρία που διαθέτει θα βοηθήσει την προσπάθεια της χώρας μας μέσω ΕΛΚ στην ΕΕ.

 

Χτίζει το προφίλ

 

Εκεί που ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναζητούσε στηρίγματα στην Ευρώπη τελικά βρίσκεται ένα βήμα από το να προταθεί, από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, για πρόεδρος της Κομισιόν. Ο Αλέξης δείχνει ότι με μεθοδικό τρόπο χτίζει το ευρωπαϊκό προφίλ του. Και για να λέμε την αλήθεια  δεν είναι λίγη αυτή η τιμή αν τελικά προταθεί ασχέτως αποτελέσματος. Σε κάθε περίπτωση αυτή η υποψηφιότητα θα δώσει πόντους, τόσο στον Τσίπρα, όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Ενστάσεις οι ευρωβουλευτές

Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου στις Βρυξέλλες όπου ζήτησε να ενημερώσει τους έλληνες Ευρωβουλευτές για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Οι ευρωβουλευτές όμως αναφέρθηκαν στο περί δικαίου αίσθημα. Ο κ. Αθανασίου απαντούσε στους ευρωβουλευτές με νομικούς όρους, όχι πολιτικούς. Οι ευρωβουλευτές ζητούσαν πολιτικές απαντήσεις πέρα από τις νομικές. Η Μαριέττα Γιαννάκου σημείωσε στην τοποθέτηση της πως καταλαβαίνει τις νομικές διαδικασίες, υπάρχει όμως και το πολιτικό ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες υποστήριξε ότι η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν λανθασμένη και πρόσθεσε πως έγιναν λάθη και σε πολιτικό επίπεδο. «Δεν δίνουμε θετική εντύπωση, έπρεπε να είχε αρθεί η ασυλία τους» κατέληξε. Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σταυρακάκης επεσήμανε, στον υπουργό δικαιοσύνης ότι για άλλη μια φορά αντί να κυριαρχήσει η ουσία, αναδείχθηκε η επικοινωνιακή πολιτική, ενώ στο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι Συλβάνα Ράπτη και Μαριλένα Κόππα από το ΠΑΣΟΚ.

Αντιδράσεις…

Η επιλογή  του Πρωθυπουργού, στο Ινστιτούτο Πέτερσον, να σηματοδοτήσει την πόλωση στο πολιτικό σκηνικό κάνοντας λόγο για την ύπαρξη «από τη μία πλευρά της Χρυσής Αυγής και από την άλλη πλευρά, μίας ακραίας αντιπολίτευσης, που ζητεί έξοδο από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση» προκάλεσε θύελλα στην Αθήνα καθώς, κυρίως, το ΚΚΕ προχώρησε σε μία ιδιαιτέρως σκληρή ανακοίνωση κατά του Πρωθυπουργού. Ο Αντ. Σαμαράς που ναι μεν δεν μίλησε περί άκρων, όπως «μεταφράστηκε» αρχικώς η ομιλία του στην Ελλάδα,  αλλά πάντως επιβεβαίωσε την ουσία της πολιτικής του ρητορικής, δεν προκάλεσε αντιδράσεις μόνον από την Αριστερά. Ενστάσεις υπήρξαν και στο εσωτερικό της ΝΔ, ειδικά από καραμανλογενείς που κάνουν πλέον εμφανώς λόγο για σαφή προσπάθεια μετατόπισης της ΝΔ προς αμιγώς δεξιές θέσεις. Κι εκείνος που έριξε τα πρώτα βέλη ήταν, ο συνήθης ύποπτος, Ευάγγελος Αντώναρος που χωρίς να αναφερθεί ευθέως ούτε στο ΚΚΕ ούτε στον Αντώνη Σαμαρά, σχολίασε με αιχμηρό τρόπο τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού: «Η πολιτική της λήθης και της εθνικής συμφιλίωσης που έκανε πράξη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ιδεολογίας της Ν. Δημοκρατίας».

 

Η Κεντροαριστερά και οι εκλογές

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί για τις διαδικασίες στην Κεντροαριστερά. Τώρα φαίνεται πως ο Βενιζέλος έδωσε εντολή για επιτάχυνση. Ζήτησε να ληφθούν το ταχύτερο δυνατό οι σχετικές πρωτοβουλίες, αλλά και να παίξουν ενεργό ρόλο στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αλλά και στις ευρωεκλογές όλοι όσοι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτό το φάσμα. Ειδικά για τις ευρωεκλογές, ο Βενιζέλος καλεί τώρα τους αυτοπροσδιοριζόμενους ως κεντροαριστερούς που θέλουν να μετέχουν στην προσπάθεια, να προετοιμάσουν μαζί τους την ελληνική πλατφόρμα για την Ευρώπη και την ελληνική πλατφόρμα για την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, μέσα από τα χρώματα του ΕΣΚ. Ζήτησε συνεργασία προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων ευρωβουλευτών, προτείνοντας τη σύσταση Εθνικής Διάσκεψης, όπου θα προταθεί συγκεκριμένη διαδικασία εκλογής για όσους θα διεκδικήσουν εκλόγιμη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της κεντροαριστεράς. Όσο για τις μη εκλόγιμες ή «τιμητικές θέσεις», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να στρατευθούν ισχυρές προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο, την Κοινωνία των Πολιτών, τον χώρο του πολιτισμού ή και καταξιωμένα στελέχη του πολιτικού συστήματος, που πιστεύουν στις ιδέες του ευρωπαϊκού δημοκρατικού σοσιαλισμού.

 

Οι εξελίξεις και το ραντεβού

Θα περίμενε κανείς ότι σε μία επίσκεψη ενός πολιτικού αρχηγού στις Βρυξέλλες, το πρώτο ραντεβού στην ατζέντα του θα ήταν με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν. Επαφή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα με το γραφείο του Όλι Ρεν έγινε, αλλά τα προγράμματα των δύο ανδρών δεν… συνέπεσαν. Γι’ αυτό και όταν ρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, αποκάλυψε το παρασκήνιο της… μη συνάντησης. «Όπως ξέρετε, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Ήδη το πρόγραμμά μου στις Βρυξέλλες, είναι πολύ μακρύ. Μένω δύο βραδιές κι αυτό είναι μεγάλη πολυτέλεια. Ας το πω έτσι», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας. Μ’ άλλα λόγια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι τη συνάντηση Τσίπρα-Ρεν την «έφαγαν» οι ραγδαίες εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή…

Τώρα είναι χρήσιμοι

Πριν από μερικούς μήνες, θέλησε με «ετσιθελικό» τρόπο να αποκλείσει τους ευρωβουλευτές του κόμματος από το παγιωμένο επί χρόνια δικαίωμά τους να μετέχουν ex officio στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, κάτι που όμως προέβλεψε για τους βουλευτές του. Τώρα όμως, ενόψει ευρωεκλογών, φαίνεται ότι τους χρειάζεται. Ο λόγος για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που προαναγγέλλοντας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματός του, τη σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ την ερχόμενη εβδομάδα και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του πιθανότατα την μεθεπόμενη εβδομάδα, ζήτησε σε αυτή να κληθούν και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών. Βλέπετε, τώρα, είναι ξαφνικά «χρήσιμοι», όπως άλλωστε και οι γραμματείς των περιφερειακών και νομαρχιακών οργανώσεων, που επίσης ζήτησε να κληθούν, προφανώς ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών αυτοί.

Ακόμη τρέχουν

Άφωνοι έμειναν οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera από τη θεωρία που ανέπτυξε ο  Μιχάλης Αρβανίτης, για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής υποστήριξε πως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Ρουπακιά και η σύλληψη του, ήταν προσχεδιασμένα από «το σύστημα», προκειμένου να υπάρξει όφελος κατά της Χρυσής Αυγής. «Ο Ρουπακιάς πήγε με το πρόσωπο ακάλυπτο για να σκοτώσει, να τον συλλάβουν και να υπάρξει όφελος για το σύστημα»,είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής. Δηλαδή ο ποιητής τι ήθελε να υπονοήσει; Ότι εάν ο Ρουπακιάς σκότωνε με καλυμμένο πρόσωπο δεν θα έτρεχε ούτε γάτα ούτε ζημιά. Γι’ αυτό ακόμη τρέχουν οι άνθρωποι του καναλιού με αυτά που άκουσαν…

Ήταν και η Συλβάνα

Το ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνάντησε τον Πρόεδρο της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα, είναι γνωστό. Ο κος Τσίπρας κάνει ανοίγματα προς τους σοσιαλιστές. Όμως ότι στη συνάντηση των δύο προέδρων παρούσα ήταν και η επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ μάλλον δεν κυκλοφόρησε και πολύ. Η παρουσία της Συλβάννας Ράπτη στο πλευρό του Χάνες Σβόμποντα λένε στη Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζει ποιος εκφράζει τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στην Ελλάδα.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα