ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Καθήκον για… απολύμανση

Η κυβέρνηση στο μέτρο που της αναλογεί η ευθύνη και η δράση θα ανοίξει τα παράθυρα και θα πάρει τη σκούπα, το φαράσι και το απολυμαντικό για να ξεβρωμίσει ό,τι προκαλεί τη δυσοσμία και εκθέτει τη χώρα

Πολύ θα ήθελαν στη Νέα Δημοκρατία να είχε πέσει μέσα στην εκτίμησή του ο Ουμπέρτο Έκο όταν έγραφε το περίφημο «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις».

Ελάχιστα… εύστοχος να ήταν ο διάσημος Ιταλός διανοητής ίσως να είχαν γλυτώσει όχι μόνο τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην οικονομία (ενεργειακή ανέχεια και ακρίβεια, ανακοίνωση πληθωρισμού στο 12%), την κοινωνία (βλ. τσουνάμι γυναικοκτονιών) ή τα εθνικά θέματα (νέος γύρος τουρκικής προκλητικότητας), αλλά κυρίως την κεραμίδα που τους έπεσε στο κεφάλι με τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Τα έφερε, μάλιστα, έτσι η τύχη –ή ακριβέστερα η ατυχία– της «γαλάζιας» διακυβέρνησης, να συμπέσουν οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές με την συμπλήρωση σχεδόν μισού αιώνα από την παραίτηση Νίξον για το περίφημο σκάνδαλο των «κοριών» του Γουότεργκέιτ, σύμπτωση που έγινε σημαία στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Μάλιστα στην αντιπολίτευση, κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, ομολογούν ανοιχτά ότι θα ήθελαν να έχει η υπόθεση των εν Ελλάδι υποκλοπών την ίδια κατάληξη με αυτήν του Αυγούστου του 1974 στις ΗΠΑ ώστε να δουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνεται Νίξον και να παραιτείται.

Είναι προφανές ότι αυτό το déjà vu δεν θα το βιώσουν στην Κουμουνδούρου καθώς ούτε πολλές ομοιότητες μοιάζουν να έχουν οι δύο υποθέσεις ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που δικάσει τους όποιους κατηγορούμενους. Γι’ αυτό ας αρκεστούμε, τουλάχιστον για την ώρα, στο να πάρει η ιστορία τον δρόμο της βήμα-βήμα κι όπως ορίζουν οι νόμοι και το Σύνταγμα. Αρωγοί και δίχως σπέκουλα πρέπει να σταθούν όλοι οι εκπρόσωποι του εγχώριου πολιτικού συστήματος. Πρωτίστως, όμως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκείνοι που έχουν καθήκον προσωπικό, παραταξιακό, αλλά κυρίαρχα πατριωτικό, να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να γίνει πράξη η εκπεφρασμένη πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να μην μείνει αφώτιστο ούτε ένα σημείο της περίεργης υπόθεσης.

Ακούγεται τόσο κλισέ αυτό το περί «άπλετου φωτός» αλλά δεν υπάρχει άλλος χαρακτηρισμός που να αποδίδει το μέγεθος της αναγκαιότητας να έρθουν όλα στην επιφάνεια να εξεταστούν με περίσσια φροντίδα. Το απαιτεί η ίδια η μεταπολιτευτική Δημοκρατία η οποία προ ολίγων ημερών έσβησε 48 κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων της και μετά από τόσα δεινά δεν μπορεί να ανεχτεί, αν βεβαίως υπάρχουν, παράκεντρα εξουσίας που παίζουν μπάλα ερήμην της πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

Ούτε μπορεί αυτή η Δημοκρατία να ανεχτεί μη πολιτικά εξωθεσμικά συμφέροντα (αν, ξαναλέμε, υφίστανται τέτοια) να διαβιούν στα σκοτάδια σαν τους αρουραίους, κάνοντας δουλίτσες κάτω από τη μύτη των κρατικών φορέων που εντέλλονται από το Σύνταγμα να διασφαλίζουν στους πολίτες την ασφαλή και δίχως επισυνδέσεις –το βάλαμε κι αυτό το λήμμα στο λεξικό μας– προσωπική τηλεπικοινωνία.

Με συμπληρωμένα τρία χρόνια στην εξουσία, αν μη τι άλλο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει να επιδείξει… κούτελο. Ανεξάρτητα από τις όποιες  στραβοτιμονιές έγιναν αυτούς του 36-37 μήνες και τα λάθη σε αποφάσεις ή/και  πρόσωπα, δεν μπορεί να μην προσμετρηθεί ο πρότερος έντιμος βίος μίας κυβέρνησης που έχει σεβαστεί τους πολίτες, ακόμη και αυτούς που δεν την ψήφισαν. Δίχως να τους μοιράσει πέτσινες επιταγές για παραδείσους και λεφτόδεντρα και δίχως να τους «πουλήσει» fake αφηγήματα.

Αυτά συνηγορούν ότι η κυβέρνηση στο μέτρο που της αναλογεί η ευθύνη και η δράση θα ανοίξει τα παράθυρα και θα πάρει τη σκούπα, το φαράσι και το απολυμαντικό για να ξεβρωμίσει ό,τι προκαλεί τη δυσοσμία και εκθέτει τη χώρα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα