ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Πάρτι μακράς διαρκείας (θα κουράσει…)

Από την ερχόμενη Δευτέρα το «πολεμικό» σκηνικό με τις λυσσαλέες κόντρες των εκπροσώπων των κομμάτων μεταφέρεται στη Βουλή με πρόβλεψη χρονικής διάρκειας ένα εξάμηνο

Τον Αύγουστο  του 1990, πριν καν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα με πρωταγωνιστές τον στρατηγό Νίκο Γρυλάκη (ποτέ δεν παραδέχθηκε την εμπλοκή παίρνοντας στον τάφο τα μυστικά εκείνης της περιόδου) και τον υπάλληλο του ΟΤΕ, Χρήστο Μαυρίκη (ακόμη καμαρώνει για το παρατσούκλι που του κόλλησαν το «εθνικός κοριός»), ξεκινούσε ο Πόλεμος του Κόλπου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το Ιράκ εισέβαλλε στο Κουβέιτ στις 2 Αυγούστου του 1990 με την δικαιολογία ότι του κλέβει πετρέλαιο. Υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ και την εξουσιοδότηση του ΟΗΕ 31 κράτη συνέστησαν μία διεθνή συμμαχία επιβάλλοντας κατ’ αρχάς κυρώσεις. Τελικά επιτέθηκαν στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 1991 σε μία επιχείρηση με τον κωδικό «Καταιγίδα της ερήμου». Μία πολεμική επιχείρηση που οδήγησε στην διάλυση του καθεστώτος Χουσεΐν και στην δολοφονία του.

Τότε, λοιπόν, τον Αύγουστο του 1990, ο μεγάλος Ιταλός σημειολόγος, φιλόσοφος και συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο (1932-2016)  απολάμβανε τις καλοκαιρινές διακοπές του στα νησιά Φίτζι. Η μόνη πληροφόρηση που είχε, ήταν από μια μικρή εφημερίδα για τουρίστες στα αγγλικά και στην οποία οι συντάκτες έγραφαν ό,τι αυτοί θεωρούσαν είδηση. Τότε εμπνεύστηκε το βιβλίο του υπό τον τίτλο «Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις», το οποίο κυκλοφόρησε και στη χώρα μας το μακρινό 1993.

Αυτή η φράση του Έκο έμελλε να μείνει στην ιστορία με διαφορετικό τρόπο παρά με την πραγματική ουσία που έδωσε ο συγγραφέας στο σημείωμα του. Ο Έκο ήθελε να τονίσει στο βιβλίο του ότι η επεξεργασία και η ανάλυση της είδησης είναι πιο σημαντικές ακόμη και από την ίδια την είδηση. Μόνο που όπως επεσήμανε πολλάκις τον Αύγουστο – λόγω θέρους και διακοπών- οι αναλύσεις δεν είναι ευανάγνωστες.

Σε ό,τι αφορά τα καθ’ ημάς, την τελευταία δεκαπενταετία ο Αύγουστος είναι γεμάτος ειδήσεις. Και μάλιστα πολλάκις δημιουργούν και αναστάτωση. Εξάλλου και ιστορικά αν το πάρουμε στην Ελλάδα αυγουστιάτικα είχαμε φωτιές και δικτατορίες. Είχαμε νεκρούς στην άσφαλτο και πνιγμούς. Είχαμε κυβερνητικές και άλλες κρίσεις.

Οι τρεις μονομάχοι ετοιμάζονται για τηνμεγάλη αναμέτρηση

Από Δευτέρα τα σπουδαία

Ο φετινός Αύγουστος μπορεί να μην είχε την έκταση των περσινών πυρκαγιών, λόγω καλύτερης προετοιμασίας της κρατικής μηχανής, όμως προέκυψε ένα μείζον ζήτημα δημοκρατίας, αυτό της επισύνδεσης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη με εντολή της αρμόδιας εισαγγελέως για την ΕΥΠ. Ήδη ο πολιτικός καύσωνας δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τα σαραντάρια που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε λάβα τα τελευταία 24ωρα. Και φυσικά είμαστε ακόμη στην αρχή, διότι τα… καλά έπονται, καθώς από την Δευτέρα ξεκινούν νωρίτερα οι εργασίες στη Βουλή και οι μονομάχοι ακονίζουν τα μαχαίρια τους. Όλοι εναντίον όλων και όπου βγει.

Και στη μέση οι πολίτες που λόγω της κρίσης και της ακρίβειας έκαναν λιγότερες διακοπές (κάποιοι δεν μπόρεσαν ούτε καν να ξεμυτίσουν από το κλεινόν άστυ) και οι περισσότεροι σκέφτονται ήδη την ανηφόρα του Σεπτεμβρίου, όπου παραδοσιακά τα έξοδα είναι μεγαλύτερα λόγω και της έναρξης των σχολείων, αλλά και τον χειμερινό Γολγοθά. Κι εν μέσω αυτής της παραζάλης βλέπουν, ακούν και διαβάζουν τις λεκτικές ξιφομαχίες των πολιτικών που πολλές φορές αγγίζουν τα όρια του παραληρήματος.

Τις επόμενες ημέρες η μάχη θα μεταφερθεί στην Βουλή, όπου θα υπάρξει συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, θα υπάρξει προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναμένεται να κατατεθεί και το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη νόμιμη παρακολούθηση των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και την απόπειρα παγίδευσης του κινητού μέσω του λογισμικού Pretador, το οποίο αποκαλύφθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι παραιτήσεις Δημητριάδη-Κοντολέων δεν “έκλεισαν” το θέμα των παρακολουθήσεων των επικοινωνιών του προέδρου τουΠΑΣΟΚ

 

Αναμφίβολα η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη στα σχοινιά, καθώς την επικρίνουν από όλο το πολιτικό φάσμα. Άλλοι χρησιμοποιώντας πιο σκληρές εκφράσεις και άλλοι με μικρότερη ένταση. Η παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη (δεξί χέρι του πρωθυπουργού) και η αποπομπή του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων, δεν λειτούργησε ως βαλβίδα αποσυμπίεσης, στο βαθμό που αναμενόταν. Ούτε καν η παραδοχή του πρωθυπουργού μέσω της δήλωσης του πως «δεν ήξερα και είναι τεράστιο λάθος η νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη». Τουναντίον θα λέγαμε ότι σήκωσε μεγαλύτερη σκόνη και φτάσαμε στο σημείο να δεχθεί το Μαξίμου την δριμεία κριτική από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά δεν αρκέστηκε μόνο στην πρώτη πολύ σκληρή δήλωση, αλλά ανταπάντησε και στις δικαιολογίες μέσω άρθρου του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ αγάπησε τον κ. Βενιζέλο, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση ουκ ολίγα από τα επιχειρήματα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

 Έρευνα για όλα

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αποδεχθεί την σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Όμως χάρη και στο ότι έχει την απόλυτη πλειοψηφία θεωρείται σίγουρο ότι θα επεκτείνει το χρόνο έρευνας για την ΕΥΠ από το 2009. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τα άλλα κόμματα να καταθέσουν και προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ.

Ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, προανήγγειλε μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης την κυβερνητική αντίδραση: «Να τα δούμε όλα αυτά σε βάθος χρόνου. Επειδή η συζήτηση επικεντρώθηκε στο τι έγινε στο πρόσφατο παρελθόν είναι λογικό να τα δεις αυτά σε συγκεκριμένο βάθος χρόνου. Να δούμε αν υπήρχαν συγκεκριμένες, ή διαφορετικές πρακτικές στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της θητείας διαφορετικών κυβερνήσεων, και να κάνουμε ένα συνολικό απολογισμό και να δούμε ποίες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβουμε».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στο γεγονός του εκσυγχρονισμού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών: «Ενδεχομένως υπάρχουν κάποια ζητήματα θεσμικά, τα οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά το διάγγελμά του στους πολίτες τα ανέδειξε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Υπάρχει θεσμικό ζήτημα που άφορα στον τρόπο που γίνονται οι νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ; Προφανώς υπάρχει, αλλά δεν πρέπει να απαξιώνεται μια ολόκληρη υπηρεσία που προσφέρει πολλά στην πολιτεία. Για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός βλέπει ότι υπάρχει ένα ζήτημα και θέλει να αναλάβει την πρωτοβουλία να αναμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο».

Διαφωνούν

Στην κυβερνητική πρακτική αντιδρούν, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει όχι στην ιστορική αναδρομή Μητσοτάκη στην ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών», τονίζουν στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία υποστηρίζουν πως είναι πάγια τακτική της Ν.Δ. να οδηγεί τις έρευνες σε βάθος χρόνου, προκειμένου να θολώσει το τοπίο. «Αν θέλουν να κάνουν αποτυχημένες προσπάθειες συμψηφισμών, δεν θα τους διευκολύνουμε. Θα μείνουμε στο γεγονός. Προφανώς αυτή είναι η άμυνά τους», κατέληξαν πηγές της Κουμουνδούρου. Και φυσικά θα επιμείνουν με εμμονικό τρόπο στην αναγκαιότητα παραίτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ έκαναν ένα… γιγαντιαίο σλάλομ στην ιστορία, θυμίζοντας το πώς παραιτήθηκε ο Ρίτσαρντ Νίξον από πρόεδρος των ΗΠΑ όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο του «Γουότερ γκέιτ», όταν εν γνώσει του γίνονταν υποκλοπές στο στρατηγείο των Δημοκρατικών.

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί η συγκεκριμένη εξεταστική επιτροπή να ξεκινήσει τις εργασίες από το μακρινό 2009. Επιθυμούν πρώτα να δοθούν απαντήσεις για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και εάν υπάρξουν συγκεκριμένες καταγγελίες τότε να γίνει επέκταση των εργασιών. Χαρακτηριστικά η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη υποστήριξε πως «πολιτικές πιρουέτες διαφυγής από το πραγματικό έδαφος, δεν θα επιτρέψουμε. Δεν θα δεχτούμε ούτε παλινωδίες, ούτε τυχοδιωκτισμούς. Να τα φέρει όλα τα στοιχεία αν έχει και για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για την διακυβέρνηση Σαμαρά, όταν αρμόδιο ήταν το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και ο κ. Δένδιας και για όλους όσοι πρέπει να ελεγχθούν».

Συνολικά η γραμμή που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ στις Κοινοβουλευτικές διαδικασίες είναι πως «Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε παλινωδίες, ούτε τυχοδιωκτισμούς σε ένα θέμα που αποκάλυψε βαθύ έλλειμμα θωράκισης της Δημοκρατίας μας. Η Κυβέρνηση που έχει διασύρει διεθνώς την χώρα, οφείλει απαντήσεις στον ελληνικό λαό. Στην εξεταστική επιτροπή πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθεί κάθε πτυχή της σκοτεινής αυτής υπόθεσης και φυσικά η χρήση στην Ελλάδα του λογισμικού παγίδευσης Predator».

Οι καταγγελίες του ΚΚΕ για τις συνακροάσεις θυμίζουν την ταινία “Λούφα και Παραλλαγή”

 

Το ΚΚΕ θυμήθηκε το 2016

Από την πλευρά του το ΚΚΕ θα ζητήσει η εξεταστική επιτροπή να ερευνήσει και τις δικές του καταγγελίες και του Ποταμιού το 2016, όταν υπήρχαν συνακροάσεις. Τότε για να υπενθυμίσουμε τα δύο κόμματα είχαν καταγγείλει ότι στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες από τα κεντρικά γραφεία των δύο κομμάτων, στην Σεβαστουπόλεως για το Ποτάμι και στον Περισσό για το ΚΚΕ, άκουγαν αλλήλους. Μάλιστα τότε υπήρξε και επικοινωνία και συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα και του Σταύρου Θεοδωράκη. Τότε κάποιοι είχαν θυμηθεί την ιστορική (του 1984) κινηματογραφική ταινία του Νίκου Περράκη το «Λούφα και Παραλλαγή» με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Κιμούλη, Νίκο Καλογερόπουλο, Τάκη Σπυριδάκη, Ανδρέα Φιλιππίδη, Σταύρο Ξενίδη κ.α., όπου στο κέντρο διαβιβάσεων έμπλεκαν τα βύσματα.

Όπως λοιπόν, γίνεται αντιληπτό το θέμα των υποκλοπών θα διατηρηθεί στην επικαιρότητα τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, διότι από τη στιγμή που θα επεκταθεί ο χρόνος ερευνών, τόσος προβλέπεται ο χρόνος που θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της και εν συνεχεία θα κατατεθούν τα πορίσματα. Διότι όπως συμβαίνει σε όλες τις Εξεταστικές Επιτροπές το κάθε κόμμα καταθέτει το δικό του πόρισμα.

Δεν αναμένονται ανακοινώσεις

Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανακοινωθεί στην Εξεταστική για ποιον λόγο δόθηκε η εντολή παρακολούθησης των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη, όσο και εάν επιμείνουν, τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επίσης και τι έχουν καταγραφεί από τη νόμιμη επισύνδεση από τη στιγμή που υπήρξε εντολή από την εισαγγελέα που προΐσταται της ΕΥΠ.

Από την Χαριλάου Τρικούπη ισχυρίζονται πως η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τον ευρωβουλευτή έγινες στις 12 Σεπτεμβρίου 2021 και το μήνυμα – παγίδα στο κινητό του εστάλη λίγες ημέρες αργότερα, στις 21 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για την εποχή που ο κ. Ανδρουλάκης είχε ήδη δημοσιοποιήσει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος. Εξ αυτού του λόγου, ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε πρόσφατα και για προσπάθεια να τεθεί σε ομηρία μία ολόκληρη παράταξη, καθώς ο ίδιος συνομιλούσε συχνά εκείνη την περίοδο με πρώην πρωθυπουργούς, βουλευτές και μέλη του κόμματός του. «Δεν παγίδευσαν μόνο εμένα, αλλά ένα ολόκληρο δημοκρατικό κόμμα», τόνισε προ ολίγων ημερών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ήδη το θέμα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και η Ομάδα των Σοσιαλιστών Δημοκρατών με επιστολή της προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ζητά την παρέμβαση της επικρίνοντας την. Χαρακτηριστικά στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Για πόσο ακόμα η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα σιωπά για την παράνομη τηλεφωνική υποκλοπή του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη από την ελληνική κυβέρνηση; Θα απαιτήσουμε συζήτηση στην Ολομέλεια».

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα