Υπομονή μέχρι τις ευρωεκλογές

Υπομονή μέχρι τις ευρωεκλογές, οπότε και αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα αλλά κυρίως να καταγραφούν τα πραγματικά ποσοστά που έχουν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, κάνουν στο ΠΑΣΟΚ. Η επόμενη μέρα θα φέρει εξελίξεις τόσο ενδοκυβερνητικά όσο και εσωκομματικά.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Ανοιχτούς λογαριασμούς απέκτησαν ξαφνικά οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή την κίνηση του πρώτου να ανακοινώσει μέτρα για τους αστέγους εν αγνοία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά λίγες ημέρες μετά τη στήριξη που του παρείχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση Μπαλτάκου, κόντρα μάλιστα στην προτροπή πολλών «πράσινων» στελεχών να αποχωρήσει το κόμμα από τη συγκυβέρνηση!

«Ο πρόεδρος έβαλε πλάτη, ενώ μπορούσε να αδειάσει τον πρωθυπουργό θέτοντας ακόμα και θέμα αντικατάστασής του, και τώρα κάποιοι παίζουν παιχνίδια στην πλάτη του ΠΑΣΟΚ», σημειώνουν κύκλοι τής Χαρ. Τρικούπη.

«Η συγκεκριμένη τακτική θυμίζει εποχές Μαυρογιαλούρου», τονίζουν οι κύκλοι αυτοί, οι οποίοι προσθέτουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν γνώριζε τίποτα για τη σύσκεψη. Μάλιστα, στη σύσκεψη δεν προσεκλήθη ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για την κοινωνική ασφάλεια και την πρόνοια, Βασίλης Κεγκέρογλου, καθώς και η γενική γραμματέας του υπουργείου, Έφη Μπέκου. Για τον λόγο αυτό, το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την έντονη ενόχλησή του.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ευκαιρία για αντεπίθεση βρήκαν «πράσινα» στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο Μιχάλης Καρχιμάκης σχολίασε μέσω Facebook την ενόχληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου, με τον πρωθυπουργό καθ’ ότι δεν ενημερώθηκε για το θέμα των αστέγων.

«Διαβάζω σήμερα για την έκπληξη και την οργή των συντρόφων μου στη Χαριλάου Τρικούπη και του Προέδρου για τη συνάντηση και την ανακοίνωση του Σαμαρά για τους άστεγους αποκλείοντας από τη συζήτηση και την εξαγγελία το ΠΑΣΟΚ. Σύντροφοι, αυτά τα έχουμε ξαναπεί και δεν ακούει κανείς. Χαλάσαμε τη διαφορετικότητά μας, μας θεωρούν του χεριού τους, δε σέβονται και δε φοβούνται. Αυτή είναι η δεξιά, δεν άλλαξε ποτέ. Ας το καταλάβουμε πριν είναι αργά», σημείωσε ο κ. Καρχιμάκης.

Προβληματισμός

Ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται να ζήτησε από τους συνεργάτες του να κρατηθούν ήπιοι τόνοι, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές. Και αυτό καθώς στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι οι κάλπες θα αποκαλύψουν τα πραγματικά ποσοστά του κυβερνητικού τους εταίρου, τα οποία και υπολογίζονται αρκετά πιο χαμηλά από τις τελευταίες εκλογές.

Σε αυτή την περίπτωση, η Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να περάσει στην αντεπίθεση διεκδικώντας ανακάτεμα της τράπουλας όσον αφορά το μοίρασμα της εξουσίας. Άλλωστε, όπως σημειώνουν «πράσινα» στελέχη, «η Ν.Δ. κυβερνά με τις δικές μας πλάτες. Το βάρος που σηκώνουμε είναι δυσανάλογο των ποσοστών μας αλλά δεν εγκαταλείπουμε τη μάχη. Εμείς ξεκινήσαμε τον αγώνα διάσωσης της χώρας, εμείς θα τον τελειώσουμε». Το μόνο που προβληματίζει είναι το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να μην πετύχει τους εκλογικούς του στόχους, οι οποίοι είναι διψήφιο ποσοστό.

Επιμένουν οι «παπανδρεϊκοί»

Εκτός της κυβερνητικής συμμαχίας, υπάρχει άλλο ένα μέτωπο που προβληματίζει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, και αυτό δεν είναι άλλο από τους «παπανδρεϊκούς». Αν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών είναι χειρότερα από τον στόχο που έχει τεθεί, θεωρείται βέβαιο πως το ίδιο κιόλας βράδυ θα υπάρξουν εξελίξεις.

Μόνο τυχαία δεν είναι, για παράδειγμα, η συνέντευξη του στενού συνεργάτη τού Γ. Παπανδρέου και πρώην υπουργού, Δ. Δρούτσα, ο οποίος δεν δίστασε να μιλήσει για «κατάντια και κατρακύλα» του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν έχει σχέση με την ιστορική του διαδρομή. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ αποκάλεσε τη σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο συντηρητική, αλλά και ακραία, επικίνδυνη για τη δημοκρατία, λέγοντας ότι δεν θα έπρεπε να είναι στην εξουσία.

Φυσικά, τα όσα είπε ο κ. Δρούτσας στόχευαν ευθέως την ηγεσία του κόμματος. «Αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα δεν ξέρω αν πραγματικά κανείς μπορεί να το αποκαλέσει ΠΑΣΟΚ, έχοντας υπ’ όψιν την ιστορία της παράταξης αυτής, και γι’ αυτό βεβαίως δυσκολεύομαι λίγο όταν με αποκαλούν ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Ναι, κι αυτό για να είμαι ξεκάθαρος, τυπικά βεβαίως, είμαι ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, οι λόγοι γιατί δεν έκανα αυτό το βήμα για να ανεξαρτητοποιηθώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πολύ συγκεκριμένοι. Και θα σας πως τον ένα και τον κύριο λόγο, όσο ο Γιώργος Παπανδρέου ανήκει σε αυτή την παράταξη δεν θα ήμουν εγώ εκείνος ο οποίος θα τον έφερνε και τον ίδιο σε μια δύσκολη ή πιο δύσκολη θέση, εάν θέλετε, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι με τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν είχα και δεν έχω καμία επαφή από την πρώτη στιγμή – δεν ξέρω αν αυτό είναι θετικό ή αρνητικό. Πάντως δεν υπήρξε ποτέ καμία επαφή κι έχω αποφύγει μέχρι τώρα να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο για τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κι αυτό που βλέπουμε σήμερα ως ΠΑΣΟΚ», τόνισε μεταξύ άλλων.

Πίσω στη Χαριλάου Τρικούπη, τώρα, δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί μηχανισμός που στόχο θα έχει να οδηγήσει το κόμμα στην επόμενη ημέρα, αν και εφόσον αμφισβητηθεί η ηγεσία. Με βασικό άξονα να μην επιστρέψει στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα