Υποστράτηγος Μήδεια…

Η επιτακτική συμβουλή του νομπελίστα συγγραφέα Έρνεστ Χεμινγουέι προς επίδοξους συναδέλφους έχει μείνει ιστορική: «Θυμήσου να βάλεις τον καιρό στο αναθεματισμένο το βιβλίο σου – ο καιρός είναι πολύ σημαντικός». Τι βιβλίο θα έγραφε, άραγε, η Ελλάδα σε ένα σουρεαλιστικό σύμπαν; Άγνωστο. Σίγουρα, όμως, ο καιρός που θα έβαζε μέσα θα ήταν χειρότερος από τη συνήθη ηλιοφάνεια, ειδικά αν κρίνουμε από τα όσα άφησε πίσω της το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Ναι, ήταν η χειρότερη κακοκαιρία της τελευταίας 15ετίας. Φρόντισε, μάλιστα, να δικαιολογήσει απόλυτα το φονικό προσωνύμιο που της απέδωσαν οι μετεωρολόγοι, αφού ο ακραίος χιονιάς στέρησε τη ζωή από τέσσερις συμπολίτες μας – δύο στην Εύβοια, έναν στην Κρήτη και μία άτυχη γυναίκα στην Αθήνα.

Ναι, φταίει το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας με τους ορεινούς όγκους της και τις νησιωτικές συστάδες που καθιστούν δύσκολη την ηλεκτροδότηση κι ακόμη δυσκολότερη τη συντήρηση και την αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο, καθώς οι τεχνικοί του δικτύου πρέπει άλλοτε να σκαρφαλώσουν σε πλαγιές κι άλλοτε να καταδυθούν σε χαράδρες για να επαναφέρουν ξανά το φώς σε κάποιο απομακρυσμένο σπίτι.

Ναι, συμβαίνουν κι αλλού. Κοτζάμ Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν ακυβέρνητες πολιτείες εξαιτίας της mega-κακοκαιρίας που σφυροκοπούσε για μέρες κι απ’ άκρη σ’ άκρη τη χώρα με πυκνή χιονόπτωση και πολικές θερμοκρασίες πρωτόγνωρες για αρκετούς Αμερικανούς.

Ναι, αλλά μήπως τελικά δεν φταίει ο Θεός που μας μισεί, όπως αναρωτιέται έμμεσα ο ποιητής; Διότι η «Μήδεια» δεν μας χτύπησε απροειδοποίητα, όπως το ξαφνικό καλοκαιρινό μπουρίνι του 2019 στη Χαλκιδική, και με κυβέρνηση 72 ωρών!!! Το αντίθετο, μάλιστα. Από μέρες είχε σημάνει το καμπανάκι του συναγερμού και ξέραμε πότε θα ξεκινήσει, πού θα δείξει τα δόντια της και πότε θα μας αποχαιρετήσει η κακοκαιρία σχεδόν με ακρίβεια λεπτών.

Δεν φταίει, λοιπόν, το ακραίο καιρικό φαινόμενο που οι ανευθυνο-υπεύθυνοι δεν μερίμνησαν να κλαδέψουν τα… θρασύτατα δέντρα που λύγισαν και βύθισαν στο σκοτάδι για τουλάχιστον τρεις μέρες δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, ακόμη και μέσα στην πρωτεύουσα. Απόδειξη το πινγκ-πονγκ των ευθυνών μεταξύ περιφερειών, δήμων και ΔΕΔΔΗΕ που καυτηριάστηκε ακόμη και στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ούτε φταίει, επίσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη που έδωσε εντολή να κλείσει η Εθνική Οδός, με συνέπεια το κόψιμο στα δύο του εθνικού οδικού δικτύου. Εκείνος απλώς αναγκάστηκε να επιλέξει το μη χείρον βέλτιστον, αφού δεν έπραξαν το… βέλτιστο οι έχοντες την ευθύνη να διατηρηθεί ο δρόμος ανοιχτός και ασφαλής.

Όπως, τέλος, δεν φταίει το δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο στο… Γαλάτσι που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των καναλιών, εμπόδισε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να προσεγγίσει ένα επείγον περιστατικό με αποτέλεσμα τον άδικο χαμό μίας γυναίκας.

Φταίει, πέρα και πάνω από τη σφοδρότητα των φαινομένων, η προαιώνια άγνοια της λέξης πρόληψη. Φταίει το κρυφτούλι στα στενοσόκακα της γραφειοκρατίας για το ποιος πρέπει να κάνει τι. Φταίει και η συλλογιστική –ειπώθηκε από κάποια υπουργικά χείλη– ότι αφού είμαστε μία μεσογειακή χώρα με σπάνιους χιονιάδες δεν μπορούμε να «στοκάρουμε» πόρους και ανθρώπινο κεφάλαιο σε υπηρεσίες που θα μας χρειαστούν μία στο τόσο.

Δεν ακούγεται παράλογο. Όχι όμως για ένα κράτος, αλλά για λογιστήριο ανώνυμης εταιρείας. Και, τέλος πάντων, αφού η Ελλάδα δεν είναι Ρωσία που, όπως έλεγε ο τσάρος Νικόλαος ο Α΄, «έχει δύο στρατηγούς που μπορεί να εμπιστεύεται: Τους στρατηγούς Ιανουάριο και Φεβρουάριο», ας μην καταλήξουμε να κρυβόμαστε πίσω από τον στρατηγό Άνεμο ή την υποστράτηγο Μήδεια…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα