Υπόθεση Novartis: «Ανεπαρκής η Τουλουπάκη, ξέρει τι έχει κάνει ο Παπαγγελόπουλος», λέει ο Αγγελής

Ο αντιεισαγγελέας στην κατάθεσή του στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής «καίει» τόσο την εισαγγελέα Διαφθοράς όσο και τον περιβόητο «Ρασπούτιν». Τι είπε για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων

Συνεχίστηκε και σήμερα Πέμπτη η κατάθεση του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή στην  Προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που ερευνά την σκευωρία Novartis. Κατάθεση η οποία «καίει» την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Στην κατάθεσή του ο κ. Αγγελής αναφερόμενος στην κ. Τουλουπάκη, την χαρακτήρισε «ανεπαρκή», ενώ όταν αναφέρθηκε στην σχέση του με τον κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, υποστήριξε ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης «ανησυχεί, διότι ξέρει τι έχει κάνει».

Υπογράμμισε, δε, ότι ο “Ρασπούτιν” είναι το ίδιο πρόσωπο που παρενέβαινε και στο έργο της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου. Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Ράικου είχε κατονομάσει τον κ. Παπαγγελόπουλο ως «Ρασπούτιν».

Πέραν αυτών, ο κ. Αγγελής αποκάλυψε ότι υπάρχει και έγγραφη αναφορά των αμερικανικών αρχών που ξεκαθαρίζουν ότι «ουδεμία εμπλοκή πολιτικού προσώπου υπάρχει».

Ι. Μπούγας: Έχει τηρηθεί η αρχή της τυπικότητας για την δικαστική συνδρομή;

Ι. Αγγελής: Όχι, δεν έχει τηρηθεί. Η κυρία Τουλουπάκη είναι ανεπαρκής. Και αυτός είναι ο χειρότερος βαθμός που μπορεί να πάρει ένας δικαστής. Με επιμονή προσωπικά ζήτησα να μου δώσει τα έγγραφα με τις αμερικανικές αρχές. Δεν μου τα έδωσε όλα. Υπάρχει έγγραφο, απ’ όσο θυμάμαι, που εγώ διάβασα οτι οι Αμερικανοί απαντούν πως ουδεμία εμπλοκή υπάρχει από πολιτικό πρόσωπο. Εμπλοκή αναφέρουν τα έγγραφα μόνο για γιατρούς. Αυτά τα έγγραφα πρέπει να αναζητηθούν.

Για τις σχέσεις του με τον κ. Παπαγγελόπουλο

Θ. Πλεύρης: Τι σχέσεις είχατε με τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Ι. Αγγελής: Από φιλικές έως ουδέτερες. Τον έβλεπα στο γραφείο του. Πίναμε καφέ, τον είχα επισκεφθεί και ως υπουργό. Είχα και γραφείο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, γιατί ήμουν υπεύθυνος για πληροφοριακά συστήματα. Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2019. Μετά την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εις βάρος μου παραιτήθηκα για λόγους ευθιξίας.

Θ. Πλεύρης: Σας είχε χαρακτηρίσει ως αδάμαστο και αδέκαστο δικαστή. Μετά σας παρουσίασε ως φαιδρό πρόσωπο. Ποιος ο λόγος που στράφηκε εναντίον σας;

Ι. Αγγελής: Είναι ευνόητο ότι, όταν δεν μπορείς να χτυπήσεις τον γάιδαρο, χτυπάς το σαμάρι.

Θ. Πλεύρης: Γι’ αυτά που είπατε;

Ι. Αγγελής: Και γι’ αυτά που θα πω εδώ

Θ. Πλεύρης: Εκτιμάτε ότι θεωρεί πως θίγεται ο ίδιος με όσα λέτε;

Ι. Αγγελής: Είμαι απολύτως βέβαιος

Θ. Πλεύρης: Θέλει να υποβαθμιστούν οι καταγγελίες σας;

Ι. Αγγελής: Ναι

Θ. Πλεύρης: Γιατί ο Παπαγγελόπουλος ενοχλείται από αυτά που εσείς λέτε και σας επιτέθηκε;

Ι. Αγγελής: Ανησυχεί, διότι ξέρει την αλήθεια και τι έχει κάνει

Σε άλλο σημείο ο κ. Αγγελής ανέφερε: “Το πρόσωπο “Ρασπούτιν” είναι το ίδιο που παρενέβαινε και στην κυρία Ράικου. Με απόλυτη βεβαιότητα”.

Σε άλλο σημείο διημείφθη ο εξής διάλογος:

Θ. Πλεύρης: Για τον κ. Σαμαρά τι σας είπε η κυρία Τουλουπάκη;

Ι. Αγγελής: Μόνο για την μαρτυρική κατάθεση. Μου είπε ότι κάποιος μπήκε μέσα στο Μαξίμου με μια βαλίτσα και άρα πρέπει να «τα πήρε». «Και μόνο με αυτό θα τον κατηγορήσεις; της είπα. Δεν είναι αρκετά αυτά τα στοιχεία. Και εκείνη μου απάντησε: “Για μένα είναι αρκετά”. Αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα. Όπως και για άλλον πολιτικό, που λέει ο μάρτυρας ότι “δεν μπορεί να πήρε κάτω από 200.000 ευρώ”. Δεν μπορείς να ασκήσεις ποινική δίωξη με τέτοιες καταθέσεις. Αυτό το ξέρει και ο πάρεδρος, που μόλις βγήκε από την σχολή δικαστών».

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς μίλησε για σωρεία παρατυπιών και παραβάσεων που υπήρξαν από τους αρμόδιους εισαγγελείς κατά την διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά και για την αντιμετώπιση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Κληθείς να απαντήσει για την δικογραφία που σχηματίστηκε κατά των δέκα πολιτικών προσώπων και διαβιβάστηκε στην Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018, είπε: «Με “υποθέτω” και “αν” και “εφόσον” δεν ασκείται δίωξη. Πρέπει να υπάρχουν στοιχεία».

Ειδικότερα, για την δικογραφία είπε: «Είπα της Τουλουπακη “δείξε μου τη δικογραφία”. Υπήρχαν δέκα δικογραφίες για κάθε πολιτικό πρόσωπο. Μου είπε η Τουλουπακη πως υπάρχει βίντεο πως ο Πικραμμένος πήρε δωράκι 100.000 ευρώ. Τη ρωτώ: το έχεις δει; Ναι, μου λέει. Το έστειλες για απομαγνητοφώνηση; Όχι, απαντά. Της ζήτησα να δω το βίντεο. Την επόμενη μέρα μου λέει συγγνώμη, αφορά άλλο πρόσωπο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αγγελής ανέφερε ότι ανέλαβε επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, όταν ο προκάτοχός του επικαλέστηκε προβλήματα υγείας, προσέθεσε ωστόσο ότι “υποψιάζομαι πως υπάρχει αναφορά παραιτήσεως”. Ο ίδιος είπε ότι η επιλογή του ως επόπτης δεν έγινε με υπόδειξη του “Ρασπούτιν”, αν και ο τελευταίος διόριζε άτομα της επιλογής του στην Εισαγγελία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Αγγελής επανέλαβε τις καταγγελίες του για την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τις άστοχες ενέργειές της στην υπόθεση. Είπε μεταξύ άλλων ότι η εισαγγελέας έβαλε παράνομα σε καθεστώς προστασίας τον κ. Νίκο Μανιαδάκη, καθώς γνώριζε ότι εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση ως κατηγορούμενος. “Δεν θα μπορούσε καν απλός μάρτυρας να είναι. Θα έπρεπε να κληθεί ως ύποπτος. Ήταν ρητώς κατονομαζόμενος”.

Ο κ. Αγγελής πάντως είπε ότι δεν γνωρίζει τους άλλους προστατευόμενους μάρτυρες.

Σε ερώτηση του κ. Θάνου Πλεύρη αναφορικά με το ενδεχόμενο να είναι ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων ο Φ. Δεσταμπασίδης, την στιγμή που έχει καταγγελθεί για υπεξαίρεση, ο κ. Αγγελής εξήγησε ότι άλλος ο ρόλος του κατηγορούμενου και άλλος του μάρτυρα. “Μπορεί στο μεσοδιάστημα ο εισαγγελέας να καλεί ξανά τους μάρτυρες και να διαπραγματεύεται ή να απειλεί;” επέμεινε ο κ. Πλεύρης, με τον Αγγελή να απαντά πως δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία, καθώς ο νόμος θέτει συγκεκριμένα όρια.

Πέραν αυτών, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου φέρεται να είπε ότι η δικογραφία με τα πολιτικά πρόσωπα θα έπρεπε να αποσταλεί αμελλητί στην Βουλή και πως κακώς καθυστέρησε σχεδόν τέσσερις μήνες να διαβιβαστεί και για τον λόγο αυτό είχε ζητήσει τότε την πειθαρχική δίωξη της κυρίας Τουλουπάκη.

Ο κ. Αγγελής ρωτήθηκε και για τον περίφημο τραπεζικό λογαριασμό με εμπλοκή πολιτικού:

Ι. Μπούγας: Δώστε μας λεπτομέρειες για την υπόθεση συγκεκριμένου λογαριασμού πολιτικού.

Ι. Αγγελής: Όταν συζητήθηκε αυτό το ζήτημα στη Βιέννη με τους Αμερικανούς είπανε επί λέξει ότι «ψάξαμε και βρήκαμε τον λογαριασμό που ανήκει στο παιδί του πολιτικού και από εκεί πληρώνει το ενοίκιό του. Ο λαγαριασμός αυτός έχει 30.000», χωρίς να διευκρινίσουν αν είναι δολάρια ή ευρώ. Ουδέποτε μας έδωσαν οι Αμερικανοί αριθμό λογαριασμού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα