ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS: Έτσι «έστησαν» τον Ανδρέα Λοβέρδο…

Μαρία Παπασπύρου και Ελένη Τουλουπάκη με δικονομικές αλχημείες στις καταθέσεις του Νίκου Μανία έστειλαν στη Βουλή φάκελο για άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού Υγείας

Η μελέτη του φακέλου που απέστειλε στη Βουλή η εισαγγελέας Διαφθοράς, κα Ελένη Τουλουπάκη, απέδειξε με συγκεκριμένα στοιχεία τον τρόπο με τον οποίο απονέμεται στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη.

Αφού επί 17 μήνες η κα Τουλουπάκη δεν ασχολήθηκε με τη συλλογή στοιχείων για εμπλοκή των 10 πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν από την επανεκλογή της εργαζόμενη και τα Σαββατοκύριακα, μέσω της  «μαρτυρίας» του μάρτυρα-χαμαιλέοντα Νίκου Μανία, απέστειλε στη Βουλή «εμπλουτισμένο»(;) τον φάκελο που αφορά τις ενέργειες του Ανδρέα Λοβέρδου επί υπουργίας του, ώστε να δικαιολογείται η άρση της ασυλίας του.

Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή.

Από την αρχή που δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση Novartis, που χαρακτηρίσθηκε ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, γίναμε μάρτυρες του εξής φαινομένου. Στην αρχή κάθε φάσης υπήρχε ένα επικοινωνιακό μπαράζ από την πλευρά της κυβέρνησης και συγκεκριμένων φιλοκυβερνητικών μέσων, με την αποκάλυψη «φοβερών και τρομερών στοιχείων», με την κοινή γνώμη να παρακολουθεί έκπληκτη και μάλλον αποδεχόμενη τις αποκαλύψεις. Η αντίθετη πλευρά απαντούσε αρχικά γενικόλογα, αρνούμενη κάθε κατηγορία. Στη συνέχεια όμως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της δικογραφίας και τον ενδελεχή έλεγχο αυτών, το κλίμα άρχισε να αντιστρέφεται.

Γράφει ο Εισαγγελέας (Σκεπτόμενος)

Η «κατηγορούμενη πλευρά» άρχισε να αποδεικνύει τα ψέματα των καταθέσεων των κουκουλοφόρων μαρτύρων και να γίνεται αυτή κατήγορος, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ως σκευωρία, η δε άλλη πλευρά από πρώην κατήγορος έμπαινε στη θέση του κατηγορούμενου, και για να δικαιολογήσει τη θέση της διέρρεε μέσω συγκεκριμένων δημοσιογράφων, οι οποίοι συνέχεια ανέφεραν ότι έρχονται και νέα επιβαρυντικά στοιχεία, ότι οι συνεχιζόμενες έρευνες θα καταδείξουν νέα στοιχεία διαφθοράς, και ούτω καθ’ εξής.

Η εξήγηση του φαινομένου αυτού είναι προφανής και πολύ απλή: Η κυβερνητική πλευρά, έχοντας πρωτογενή πληροφόρηση από τις διωκτικές αρχές, διέρρεε τις πληροφορίες αυτές σε συγκεκριμένους αρεστούς της δημοσιογράφους, οι οποίοι τις διακινούσαν ως απόλυτα έγκυρες. Οι καταγγελλόμενοι, επειδή ακριβώς δεν είχαν γνώση των στοιχείων, είχαν αντικειμενική δυσκολία να τεκμηριώσουν τις απαντήσεις, αφού επί της ουσίας δεν ήξεραν για ποιο πράγμα μπορεί «να κατηγορούνται». Έτσι χανόταν το πρώτο κρίσιμο 10ήμερο της επικοινωνιακής μάχης, που είχε πολιτικές επιπτώσεις. Στη συνέχεια, όμως, μετά την αξιολόγηση των στοιχείων γινόταν η ανατροπή της κατάστασης.

Έτσι, 14 μήνες μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων στοιχείων, από τους 10 εμπλεκόμενους πολιτικούς έχουμε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης για 4 από αυτούς, ακολουθεί η αρχειοθέτηση για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τη συνέχιση του ελέγχου για 4 πρόσωπα και την άρση ασυλίας του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου (με δική του πρωτοβουλία, αξίζει να τονιστεί), προκειμένου αυτός να δώσει έγγραφες εξηγήσεις στην εισαγγελέα Διαφθοράς. Από την ημέρα δημοσιοποίησης των νέων στοιχείων, δηλαδή στις 8/4/2019, γίναμε και πάλι μάρτυρες του ίδιου φαινομένου που προαναφέραμε.

Κόντρα στο κυνήγι της δημοσιότητας, η «Α» ποτέ δεν παρασύρθηκε στο να δημοσιοποιεί θέσεις και ισχυρισμούς, αν αυτοί δεν έχουν ελεγχθεί προηγουμένως. Προτιμά να αργήσει ένα δεκαήμερο, παρά να συμμετάσχει στον αγώνα της παραπληροφόρησης. Έτσι, μετά από σχετική και όχι ολοκληρωμένη μελέτη της δικογραφίας (αφού αριθμεί περί τις 2.500 σελίδες), έχουμε επισημάνει και θέτουμε συγκεκριμένα ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας συγκεκριμένων προσώπων που ασκούν την έρευνα. Δεν πρόκειται να μιλήσουμε για ουσιαστικά στοιχεία της υπόθεσης, που έχουν έλθει σε γνώση μας, αφού είναι ευθύνη του εμπλεκομένου προσώπου, δηλαδή του Ανδρέα Λοβέρδου, να τα χρησιμοποιήσει, με τον τρόπο που αυτός κρίνει καλύτερα.

 

4 (βάσιμες) απορίες ζητούν απάντηση 

Οι απορίες μας όμως, για τον τρόπο που διεξάγεται η έρευνα και αν τηρείται η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία, είναι πολλές και βάσιμες. Πιο συγκεκριμένα:

 

1] Ουσιαστικά νέος μάρτυρας είναι ο Νικόλαος Μανίας, αφού οι προηγούμενοι δύο κουκουλοφόροι μάρτυρες θυμήθηκαν μετά από 9 μήνες κάποιες ακόμη λεπτομέρειες, όπως ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος ενημέρωσε τον Φρουζή τον Δεκέμβριο του 2010 να πουλήσει τα ομόλογα που είχε η Novartis, άσχετα από το γεγονός ότι το κούρεμα των ομολόγων έγινε τον Φεβρουάριο του 2012 και η Μέρκελ με τον Σαρκοζί αποφάσισαν αυτό τον Σεπτέμβριο του 2011!!!. Δηλαδή, η κα Μέρκελ είχε ενημερώσει την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ότι μετά από πέντε μήνες, επί κυβέρνησης Παπαδήμου θα γινόταν κούρεμα των ομολόγων(!!!). Αν είναι δυνατόν!!!

2] Ο Νικόλαος Μανίας κατέθεσε 4 φορές στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και πιο συγκεκριμένα στις 31-10-2018, στις 27-11-2018, στις 4-12-2018 και στις 4-1-2019. Συνολικά, του έγιναν 132 ερωτήσεις και απάντησε όπως απάντησε σε όλες. Πουθενά σε αυτές δεν έκανε μνεία δωροδοκίας από τον Φρουζή σε πολιτικό πρόσωπο. Το ενδιαφέρον όμως στις καταθέσεις αυτές είναι το εξής: Ενώ στην πρώτη κατάθεση οι Επιθεωρήτριες Δημοσίας Διοίκησης Φωτούλα Ντινάκη και Σωτηρία Παντιέρα (βλ. Μαρία Παπασπύρου) εκάλεσαν τον μάρτυρα με ειδικό έγγραφο που έλαβε ημερομηνία 26-10-2018, έδωσαν εντολή σε αστυνομικό όργανο στις 26-10 2018 να κάνει τη σχετική επίδοση, η οποία έγινε στις 29-10-2018, και αυτός τελικά κατέθεσε στις 31-10-2018. Στην αμέσως επόμενη κατάθεση της 27-11-2018, οι ίδιοι ανακριτικοί υπάλληλοι συνέταξαν το έγγραφο κλήσης στις 9.00 το πρωί, το επέδωσαν όχι με αστυνομικό όργανο αλλά «μόνες τους» την ίδια ημέρα στις 27-11-2018 στον Νικ. Μανία στις 9.30, ο οποίος υπέγραψε και τη σχετική επίδοση, και στις 9.45 της ίδιας ημέρας άρχισε την κατάθεσή του σαν έτοιμος από καιρό. Δηλαδή, μέσα σε 45 λεπτά συνετάγη και επεδόθη κλήση, και συγχρόνως άρχισε η ανάκριση(!!!). Πιο «στημένο» δεν γίνεται από «αμερόληπτους» δημόσιους λειτουργούς και από «αμερόληπτο» μάρτυρα που επιθυμεί οικειοθελώς(;) να ρίξει φως στην υπόθεση Novartis. Το ίδιο φαινόμενο επαναλήφθηκε και για τις επόμενες καταθέσεις. Το πιο ωραίο της υπόθεσης είναι ότι μεταξύ άλλων ρωτούν τον μάρτυρα για τις τιμές που έλαβαν περίπου 20 φάρμακα το καλοκαίρι του 2010, και αυτός αμέσως απαντά εξειδικεύοντας τα φάρμακα με τις ξένες ονομασίες τους και τη διαφορετική περιεκτικότητά τους και διαπιστώνει και καταγγέλλει ότι υπάρχουν διαφορές από τις τιμές που είχε δώσει με αυτές που αναφέρονται στο Δελτίο Τιμών στα ποσά των 0,37, 0,45, 0,70 έως 1,18 ευρώ!!!. Αν οι κυρίες επιθεωρήτριες νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν τον κόσμο, δικαίωμά τους. Πάντως σε εμάς έχει σχηματισθεί η πεποίθηση ότι οι ίδιες μάζευαν ό,τι στοιχεία μπορούσαν, μετά καλούσαν τον Ν. Μανία να τα καταθέσει αυτός, και η κατάθεση αυτή να λάβει τη μορφή αντικειμενικής μαρτυρίας! Αυτό εμείς το ονομάσουμε στημένη κατάθεση… Οι κυρίες αυτές δεν είχαν τη στοιχειώδη εξυπνάδα να δηλώσουν ότι ο Νικόλαος Μανίας προσήλθε αυθορμήτως για να καταθέσει καινούργια στοιχεία, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν θα μπορούσαν να κάνουν τις δικές τους έτοιμες ερωτήσεις, αφού λογικά δεν θα ήταν προετοιμασμένες.

 

3] Αφού έχει δώσει 4 καταθέσεις, ο Ν. Μανίας, χωρίς να έχει πει κάτι συγκεκριμένο, εντελώς ξαφνικά στις 4 Απριλίου 2018, ημέρα Πέμπτη στις 13.50΄ μμ, εμφανίζεται στην Εισαγγελία Διαφθοράς, στους εισαγγελείς Διαφθοράς Χ. Ντζούρα και Σ. Μανώλη και υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΚΑΤ’ ΑΡΘΡΟ 263 Β ΠΚ» καταθέτει μεταξύ άλλων ότι «σχημάτισε την εντύπωση και με βάση πληροφορίες από την αγορά ότι ο Φρουζής κυκλοφορούσε στο Υπουργείο Υγείας με σακίδιο που είχε χρήματα και δωροδοκούσε τον Λοβέρδο και ενδεχομένως διαφόρους συμβούλους του», ότι «ο Γεωργιάδης μοίραζε σχέδια υπουργικών αποφάσεων για τις τιμές των φαρμάκων στον Φρουζή» και ότι «πρώην σύμβουλος του Αβραμόπουλου τον πίεζε να συνεργασθεί με τη Novartis, αλλά αυτός αρνήθηκε, αλλά μετά ένα χρόνο συνεργάστηκε με την εταιρεία γιατί δεν άντεξε στον πειρασμό…». Την Κυριακή 7 Απριλίου 2019, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της κυβέρνησης με την επωνυμία ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ και η κυβερνητική εκπρόσωπος Γιάννα Παπαδάκου, η οποία στον ελεύθερο χρόνο της ασκεί και το επάγγελμα της δημοσιογράφου, δημοσίευαν ή δημοσιοποιούσαν στοιχεία της κατάθεσης του Νικ. Μανία με τίτλο όπως «Νέος μάρτυρας με στοιχεία φωτιά καίει τον Λοβέρδο»!!!. Με δεδομένο ότι οι κυριακάτικες εφημερίδες ολοκληρώνουν τη συγγραφή τους την Παρασκευή το απόγευμα, η διαρροή είναι βέβαιο ότι έγινε μεταξύ απογεύματος Πέμπτης και μεσημεριού Παρασκευής. Άρα υπεύθυνοι για τη διαρροή, με μόνο λογικούς συνειρμούς δεν μπορεί να είναι παρά μόνο κάποιος από τους εισαγγελείς Τουλουπάκη, Ντζούρα, Μανώλη και την γραμματέα Β. Κωνσταντάκου. Αν μας πει κάποιος ότι υπεύθυνος της διαρροής είναι άλλο άγνωστο τρίτο πρόσωπο, τότε σίγουρα οι προαναφερόμενοι δεν ελέγχουν την υπηρεσία τους και δεν διασφαλίζουν τη μυστικότητα της ανάκρισης, οπότε πρέπει να φύγουν σαν ανίκανοι. Η παραβίαση όμως της μυστικότητας είναι και πειθαρχικό αδίκημα και ο έλεγχος των παραβάσεων αυτών δεν είναι έργο της κας Ξένης Δημητρίου αλλά των επιθεωρητών του Αρείου Πάγου, οι οποίοι τώρα ή αργότερα θα αναγκαστούν να επέμβουν…

 

4] Το πιο αξιοπερίεργο όμως είναι ο τρόπος που έδωσε κατάθεση ο Ν. Μανίας με βάση το άρθρο 263 Β΄ΠΚ. Στις 3-4-2018 στις 18.00 μμ μετέβη μόνος του, χωρίς δικηγόρο, στον Άρειο Πάγο και κατέθεσε επί λέξει την εξής αίτηση:

«Θέμα: Υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις του αρ.263 Β ΠΚ.

»Στο πλαίσιο διερεύνησης από τις ελληνικές δικαστικές αρχές (Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς) της υπόθεσης που σχετίζεται με την τιμολόγηση φαρμάκων στην χώρα μας, εκκλήθηκα και κατέθεσα ενόρκως ενώπιον μικτού κλιμακίου ελέγχου το οποίο διερευνούσε κατόπιν εντολής προκαταρκτική εξέταση. Στην εν λόγω έρευνα προσκόμισα κατά την κρίση μου στοιχεία χρήσιμα στην διερευνόμενη υπόθεση.

»Σας επισημαίνω ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν, δεδομένης της ενασχόλησής μου με την τιμολόγηση φαρμάκων στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στο Υπουργείο Υγείας, κατά τον χρόνο στον οποίο ενέπιπτε στην αρμοδιότητα των ως άνω υπηρεσιών η τιμολόγηση φαρμάκων, έχω υποστεί κατά τον χρόνο αυτό και μεταγενέστερα, προπηλακισμό και βιαιοπραγία εις βάρος μου, που αποσκοπούσαν στο να με εκφοβίσουν ή να μου αφαιρέσουν στοιχεία που είχα στην κατοχή μου από την προαναφερόμενη επαγγελματική μου δραστηριότητα.

»Ενόψει επερχομένων κινδύνων που σχετίζονται με την προσωπική μου ασφάλεια από την έκβαση της διερευνόμενης υπόθεσης, ζητώ την υπαγωγή μου στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 263 ΠΚ και τίθεμαι στη διάθεση των δικαστικών αρχών. Παρακαλείστε όπως αναλάβετε πρωτοβουλία για τις δέουσες ενέργειες προκειμένου να διασφαλισθεί η προσωπική μου ασφάλεια και η υπαγωγή μου στις άνω διατάξεις».

Το ίδιο βράδυ περί τις 20.00, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου έδωσε εντολή το έγγραφο να διαβιβασθεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Την επόμενη ημέρα, 4/4/2019, στις 9.00 πμ, το έγγραφο έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου, και στις 13.45 μμ, δηλαδή μετά από 4 ώρες, ο Ν. Μανίας πάλι σαν έτοιμος από καιρό έδωσε κατάθεση αναφέροντας νέα στοιχεία δήθεν σαν αληθινά. Μόλις ολοκληρώθηκε και η κατάθεση αυτή με μία επιπλέον κατάθεση που δόθηκε την Παρασκευή, 5/4/2019, η κα Τουλουπάκη φρόντισε τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 να σταλεί ο φάκελος στη Βουλή για να ζητηθεί η άρση ασυλίας στον Ανδρέα Λοβέρδο. Η βιασύνη της οφείλεται στο γεγονός ότι είχαν ήδη γίνει γνωστές οι δραστηριότητες της γεν. γραμματέως Διαφθοράς –alter ego του υπουργού Διαφθοράς κ. Παπαγγελόπουλου– κας Ξεπαπαδέα, και έπρεπε να υπάρχει άμεσα επικοινωνιακό αντίβαρο…

Στην περίπτωση όμως της αίτησης του Ν. Μανία ανακύπτουν σοβαρά νομικά προβλήματα. Ο Νικ. Μανίας ζήτησε προστασία για την ασφάλειά του από τις εισαγγελικές Αρχές και οι αρμόδιοι εισαγγελείς τον υπήγαγαν στις διατάξεις του άρθρου 263 Β΄ΠΚ. Το άρθρο όμως αυτό αναφέρει ότι αν ο υπαίτιος των πράξεων 236 παρ.1 και 2 και 237 παρ.3, συμβάλει ουσιωδώς με αναγγελία στην αρχή στην αποκάλυψη της συμμετοχής στις πράξεις αυτές… τιμωρείται με ποινή μειωμένη… Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, προϋπόθεση για να υπαχθεί κάποιος στο συγκεκριμένο άρθρο πρέπει πρώτον να είναι συμμέτοχος στην πράξη της δωροδοκίας και δεύτερον να αυτοενοχοποιηθεί, αφού καταγγείλει την παράνομη πράξη. Ο άνθρωπος όμως ζητούσε προστασία της προσωπικής του ζωής. Οι αξιότιμοι εισαγγελείς που έλαβαν τη συγκεκριμένη κατάθεση κατάλαβαν τι ζητούσε ο Ν. Μανίας και το βασικότερο του εξήγησαν ως όφειλαν τις συνέπειες της συγκεκριμένης πράξης του; Και μην πει κάποιος ότι στην αρχή της αίτησής του ο Ν. Μανίας ανέφερε ως θέμα «Υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 263Β», και άρα γνώριζε τι έκανε. Όσοι γνωρίζουν τον χώρο αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν έχει ούτε κατά διάνοια την ικανότητα να συντάξει μόνος του τέτοιας μορφής εξειδικευμένο κείμενο. Το θέμα αυτό είναι ζήτημα αν μπορούν να επεξεργαστούν με επάρκεια δικηγόροι πενταετίας, όχι ένας παντελώς άσχετος με τα νομικά.

 

Αδιάβαστοι…

Τα ερωτήματα όμως προς τους συγκεκριμένους εισαγγελείς, σχετικά με τη γνωστική τους επάρκεια, συνεχίζονται. Δεν γνωρίζουν η κα Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Ντζούρας και Μανώλης τον μόλις πρόσφατα ψηφισμένο νόμο 4596/27-2-2019 που αναφέρουν στα καινούργια άρθρα 177 Α και 103 Α Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ότι «Οι δικαστές και οι εισαγγελείς εξετάζουν αυτεπαγγέλτως όλα τα αποδεικτικά μέσα που θεμελιώνουν την ενοχή ή κατατείνουν στην αθωότητα του κατηγορουμένου…» και ότι «Ο ύποπτος και ο κατηγορούμενος έχουν δικαίωμα σιωπής και μη αυτοενοχοποίησης και ότι η άσκηση του δικαιώματος σιωπής και μη αυτοενοχοποίησης δεν μπορεί να αξιοποιηθεί σε βάρος των υπόπτων και των κατηγορουμένων».

Αν γνώριζαν τις συγκεκριμένες διατάξεις, πώς είναι δυνατόν να συνέπραξαν στον εγκλωβισμό ενός ανθρώπου, ο οποίος ζητούσε προστασία και βρέθηκε να αυτοενοχοποιείται;  Εκτός αν ζητούσε να ενταχθεί στις διατάξεις των προστατευομένων μαρτύρων και το αίτημά του δεν έγινε δεκτό, επειδή όποιος καεί στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι. Και ο νοών νοείτω, με δεδομένο ότι σε πέντε καταθέσεις ο Ν. Μανίας πουθενά δεν παραδέχεται ότι αυτός ήταν αυτουργός ή συμμέτοχος σε παράνομη πράξη. Αυτοί όμως όχι μόνο δεν προστάτευσαν το συγκεκριμένο δικαίωμα μη αυτοενοχοποίησης αλλά συνέπραξαν, αν όχι με πράξη, σίγουρα με παράλειψη, στην καταστρατήγησή του. Περιμένουμε να δούμε τι θα πράξουν οι αρμόδιοι επιθεωρητές του Αρείου Πάγου.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι «πάση θυσία» έπρεπε να οδηγηθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος στην Ολομέλεια της Βουλής για να αρθεί η ασυλία του και βεβαίως να γίνει και ο απαιτούμενος θόρυβος για να ξεχαστούν οι δραστηριότητες της κας Ξεπαπαδέα.

Συγχρόνως όμως δόθηκε και η ευκαιρία (…) στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο μετά από 4 ημέρες να κρίνει ότι «η κα Τουλουπάκη κάνει καλά τη δουλειά της», με αποτέλεσμα να ανανεωθεί η θητεία της…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα