Υπόθεση Novartis: Κατάθεση «φωτιά» από Αγγελή για Τουλουπάκη

Στην σημερινή κατάθεση του αντιεισαγγελέα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής χαρακτηρίζει την υπόθεση μία τρύπα στο νερό, ενώ επιτέθηκε στην εισαγγελέα Διαφθοράς

Αποκαλυπτική και άκρως επιθετική ήταν η κατάθεση του αντιεισαγγελέα διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Novartis.

Κατά την κατάθεσή του ο κ. Αγγελής χαρακτήρισε την έρευνα της υπόθεσης Novartis ως μια τρύπα στο νερό ενώ στην αρχική του τοποθέτηση επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυρία Τουλουπάκη για το πώς έχει χειριστεί την υπόθεση.

“Δεν έχουμε πάρει από τις ΗΠΑ κανένα απειροελάχιστα νόμιμο στοιχείο”

«Μια τρύπα στο νερό έχει γίνει στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis.

Δεν έχουμε πάρει από τις ΗΠΑ κανένα απειροελάχιστα νόμιμο στοιχείο. Όλα είναι παράνομα και στην υπόθεση Novartis έχει γίνει μια τρύπα στο νερό.

Προκαλώ τον οποιονδήποτε να πει ένα νόμιμο αποδεικτικό μέσο που έχουμε κάνει. Κανένα. Άρα υπάρχει δόλος.

Τι προκύπτει από τα έγγραφα: τα έγγραφα έχουν μόνο πληροφορίες, μας ξεκαθάρισαν από το FBI. Μας είπαν πως «δεν έχουμε ούτε ενδείξεις αλλά απλές πληροφορίες που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε».

Απέκρυπτε κάθε έγγραφο που λάμβανε η κυρία Τουλουπάκη και μου έφερε οκτώ έγγραφα χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου όταν τα ζήτησα.

Αλλά τελικά κατάλαβα ότι μου απέκρυψε έγγραφα διότι ο κ. Τζοράς που είχε κάνει τις μεταφράσεις μου έδωσε περισσότερες μεταφράσεις από τα συνολικά έγγραφα!

Η κυρία Τουλουπάκη αρνείται να δώσει έγγραφα και λέει ότι είναι απόρρητα διότι εάν τα δώσει θα αποδειχθεί ο δόλος της στην υπόθεση. Εγώ ξέρω τουλάχιστον δυο που δεν έχουν σταλεί στους κ. Σοφουλάκη και Ζάχαρη.»

Ο διάλογος με τον υπεύθυνο του FBI

Ο κ. Αγγελής αποκάλυψε και ένα διάλογο που είχε με τον υπεύθυνο του FBI στην Αθήνα, Αριστείδη Παπαδάκο.

«Ρώτησα πόσα έγγραφα εστάλησαν, δεν μου απάντησε και αρνήθηκε να μου δώσει. Σε ερώτηση για ευθύνη πολιτικών προσώπων, μου είπε δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες, αλλά γνωρίζω ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών και ο Αμερικανός Πρέσβης έχει ενημερώσει και τον κ. Κοντονή και τον κ. Καλογήρου».

Μάλιστα, όπως τόνισε, του είχε ζητήσει η κυρία Τουλουπάκη να ψάξει λογαριασμούς Έλληνα πολιτικού που το παιδί του σπουδάζει στην Βοστόνη και ο Αμερικανός πρέσβης είχε ενημερώσει τους υπουργούς Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή και Μ. Καλογήρου».

Επίθεση κατά της Τουλουπάκη

Στη συνέχεια ο κ. Αγγελής εξήγησε γιατί ανέσυρε από το αρχείο τη μήνυση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

«Μη ύπαρξη αριθμού πρωτοκόλλου σε έγγραφα από τις ΗΠΑ.

Η κυρία Ράικου κίνησε νομότυπη δικαστική συνδρομή που διέκοψε η κυρία Τουλουπάκη διότι δεν απάντησε στο αίτημα από τις ΗΠΑ, πράγμα που το επεσήμανα στην κυρία Τουλουπάκη ότι παρανομεί. Υπήρχε κάποιος ισχυρότερος και η κυρία Τουλουπάκη μας έγραφε στα παλιά της τα παπούτσια και εμένα και την κυρία Δημητρίου. Οι παρανομίες στη δικαστική συνδρομή είναι ο βασικός λόγος για τον ενδεχόμενο δόλο της κυρία Τουλουπακη σε κατάχρηση εξουσίας και του ηθικού αυτουργού».

Ο κ. Αγγελής στη συνέχεια της τοποθέτησής του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κ. Τουλουπάκη λέγοντας πως πρέπει να εκδιωχθεί από τη θέση της προκειμένου να γίνει σωστά η έρευνα για την υπόθεση Novartis.

«Απορώ γιατί η κ. Τουλουπάκη παραμένει σε αυτή την υπόθεση. Από την πρώτη στιγμή λέω ότι αν θέλετε να βρείτε άκρη στην υπόθεση Novartis , διώξτε την κ. Τουλουπάκη», τόνισε και συνέχισε: «Είναι ανεπαρκής. Το έλεγα πολύ πριν της ανανεώσουν τη θητεία της. Το έγραψα σε υπόμνημά μου με στοιχεία. Απέκρυψαν όμως από το Συμβούλιο τα στοιχεία εναντίον της και ανανεώθηκε η θητεία. Το μόνο που έχει κάνει η κ. Τουλουπάκη στη Novartis  είναι μια τρύπα στο νερό».

Τι είπε ο κ. Αγγελής για τον Αλέξη Τσίπρα

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του ο κ. Αγγελής αναφέρθηκε και στον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την αποπομπή της κυρία Τουλουπάκη στην οποία, όπως λέει, είχε συμφωνήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

«Πήγαμε στον Καλογήρου. Συμφώνησε με την αποπομπή της κυρία Τουλουπάκη. Θα ενημερώσω τον από πάνω, είπε ο Υπουργός. Αυτός πρέπει να εγκρίνει».

Ποιος είναι ο παραπάνω; Η απάντηση που έδωσε ήταν ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τζανακόπουλος διαβεβαίωνε τον πρωθυπουργό πως μια τέτοια αποπομπή θα ήταν η καταστροφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είπε η Παπασπύρου. Στην ίδια γραμμή ήταν και ο Ρασπούτιν. Περιμέναμε την έγκριση από Τσίπρα για την αποπομπή της κ. Τουλουπάκη, που ποτέ δεν ήρθε!

Η κ. Παπασπύρου μας είπε ο Πρωθυπουργός είναι σε δίλημμα να ακούσει τον Ρασπούτιν που του λέει ότι με την στρατηγική διώξεων θα κερδίζουμε τις εκλογές ή να διώξει την κυρία Τουλουπακη».

Στην συνέχεια ο κ. Αγγελής ανέφερε ότι η κ. Παπασπύρου μετά την ανανέωση της θητείας Τουλουπάκη είπε πως «αντί να διώξει ο Τσίπρας την Τουλουπάκη λόγω πολιτικού κόστους θα διώξει τον Ρασπούτιν στον επόμενο ανασχηματισμό. Όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο Ρασπούτιν».

Τι είπε για τον «Ρασπούτιν»

Ο κ. Αγγελής αναφέρθηκε και στον Ρασπούτιν, χωρίς όμως να πει ποιος είναι αλλά αναφέρθηκε στα όσα είπε γι’ αυτόν η κ. Δημητρίου.

«Ο Ρασπούτιν είναι με το ένα του πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ και με το άλλο στη ΝΔ. Αυτά είπε η κ. Δημητρίου, το ένα πόδι ΝΔ και το άλλο στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ρασπούτιν με την κ. Τουλουπάκη επικοινώνησε δια μέσω -όπως μου είπε η κ. Δημητρίου- δια μέσω εισαγγελέως Πρωτοδικών. Εάν δεν είχα αντιδράσει, θα είχε ασκηθεί ποινική δίωξη τουλάχιστον κατά του κ. Λοβέρδου, του Άδωνι Γεωργιάδη και του κ. Σαλμά. Η Τουλουπάκη ήθελε να ασκήσει ποινική δίωξη πριν από τις τις εκλογές», υποστήριξε.

Ακόμα ζήτησε να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τις κυρίες Δημητρίου και Παπασπύρου και τον πρώην Υπουργό Μιχάλη Καλογήρου.

Αν και ο κ. Αγγελής πιέστηκε από πολλούς βουλευτές να κατονομάσει τον Ρασπούτιν, αρνήθηκε λέγοντας: «Το ξέρω το όνομα του τρίτου προσώπου, όμως δεν το λέω. Ήταν μέλος της κυβέρνησης και είχε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Δεν το λέω, γιατί δεν εμπιστεύομαι την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Το όνομα όμως το ξέρει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Δεν θα βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα. Εγώ έχω σηκώσει μεγάλος βάρος σ’ αυτή την υπόθεση. Άλλο βαρύτερο, δεν μπορώ να σηκώσω. Να σηκώσει ο καθένας το βάρος που του αναλογεί. Δεν θα αναλάβω εγώ τις ευθύνες ούτε της Δημητρίου, ούτε του υπουργού που έκανε αυτά. Εγώ ποτέ και πουθενά δεν έχω κατονομάσει τον Παπαγγελόπουλο ως Ρασπούτιν. Φοβάμαι ότι θα με ταράξει στις μηνύσεις (σ.σ. ο Ρασπούτιν). Η παρουσία τρίτου προσώπου φάνηκε από το ότι ήθελε να κάνει fast track δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων».

Αναφερόμενος στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ανάφερε ότι «με έβριζε και στράφηκε εναντίον μου για να τη γλιτώσει».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Αγγελή στην εισαγγελία Διαφθοράς. Σε ερώτηση αν υπάρχει ευθύνη πολιτικών προσώπων απάντησε: «Μπορεί να υπάρχει, ψάξτε», προσθέτοντας ότι μόνο το 10% της υπόθεσης Novartis είναι πάνω από το νερό, το 90% είναι κάτω από το νερό και δεν φαίνεται. Όσοι ψάχνετε και βάζετε το χέρι κάτω από το νερό θα βρίσκετε», είπε για να καταλήξει: «Αν θέλετε να καταπολεμήσετε τη διαφθορά στη Ελλάδα καταργήστε την εισαγγελία κατά της διαφθοράς».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα