ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS: Οι μάρτυρες θα καταθέσουν όπως επιθυμούν, λέει ο Άρειος Πάγος

Απάντηση του εποπτεύων εισαγγελέα της Διαφθοράς, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου προς τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής αναφορικά με τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων

Με τον τρόπο που επιθυμούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» θα καταθέσουν ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την Novartis μετά από ανακοίνωση του Αρείου Πάγου.

Αυτή την απάντηση έδωσε σήμερα ο εποπτεύων εισαγγελέας της Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, προς τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, που έθεσαν χθες σχετικά ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπρακουμάτσος, στα χθεσινά ερωτήματα που του έθεσε η προανακριτική, απάντησε μόνο στο ένα σκέλος τους, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε φορά ο μάρτυρας πρέπει να ερωτάται για τον τρόπο εξέτασης του, πάντα όμως εντός του νομοθετικού πλαισίου.

Στο έγγραφό του, ο Μπρακουμάτσος ενισχύει το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄αριθμ. 429/2018.

Τι ισχύει για την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Η απάντηση του εισαγγελικού λειτουργού κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛΑΣ.

Την επόμενη εβδομάδα απαντήσεις για τα άλλα δύο ερωτήματα

Για τα άλλα δύο ζητήματα που έθεσε η επιτροπή, δηλαδή την επανεξέταση του καθεστώτος των προστατευόμενων μαρτύρων και της διαβίβασης των εγγράφων του FBI, οι απαντήσεις θα δοθούν την ερχομένη εβδομάδα.

Η πρώτη αντίδραση της πλειοψηφίας της προανακριτικής
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη αντίδραση μελών της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής της Novartis είναι η εξής: «Δεν έχουμε διάθεση σύγκρουσης με τον Αρειο Πάγο. Το μείζον είναι οι δύο μάρτυρες να εξεταστούν και να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Στη πρώτη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας θα αποφασίσουμε αν αυτή η εξέταση γίνει με τεχνικά μέσα. Δηλαδή, από άλλο δωμάτιο και με αλλοίωση της φωνής, όπως ζητούν οι μάρτυρες».

ΣΥΡΙΖΑ: Η Επιτροπή να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή έπεσε στο κενό. «Η απάντηση του Άρειου Πάγου αποτελεί κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη. Στη χώρα υπάρχουν νόμοι, θεσμοί και διαδικασίες που ουδείς έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί ή να καταστρατηγεί, όπως επιχειρούν τόσες μέρες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Μετά την απόφαση αυτή, καλούμε την πλειοψηφία της Επιτροπής να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν. Αποτελούν μάρτυρες κλειδιά για την αποκάλυψη της αλήθειας και πλέον θα εξεταστούν όπως ο νόμος ορίζει, χωρίς να τρομοκρατούνται ή να εκφοβίζονται, ώστε να πουν την αλήθεια και μόνον αυτή χωρίς φόβο», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ: «Ανθρακες ο θησαυρός»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε για το θέμα «Είχα πει πως έπεσαν οι μάσκες. Σε συνέχεια… το κόλπο ήταν στημένο κι από πριν αποφασισμένο, να μη γίνει ουσιαστική εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων. Άνθρακες ο θησαυρός».

Διαβάστε επίσης