YΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS: Παραίτηση του Εισαγγελέα Α.Π. Γιάννη Αγγελή: «Δε θα πάω φυλακή για την Τουλουπάκη»

Βαριά ερωτηματικά έχει προκαλέσει η αιφνίδια αντικατάσταση του αντιεισαγγελέα του ΑΠ Ιωάννη Αγγελή, από το θέση του επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, οι οποίες χειρίζονται σημαντικότατες δικογραφίες, όπως είναι οι υποθέσεις της Novartis και του KEΕΛΠΝΟ, όπου μεταξύ άλλων διερευνάται η εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Όπως έγινε γνωστό, ο αντιεισαγγελέας του ΑΠ Ιωάννης Αγγελής υπέβαλλε την παραίτηση του τις προηγούμενες ημέρες στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία την περασμένη Πέμπτη τον αντικατέστησε με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, η παραίτηση του κ. Αγγελή, η οποία συνοδεύτηκε από μία εκτενή αναφορά του προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, που όπως λένε οι γνωρίζοντες “τσακίζει κόκαλα”, υπεβλήθη μετά το τεράστιο θέμα, που δημιουργήθηκε στην έρευνα της Novartis, με την μετατροπή του προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη σε κατηγορούμενο και τη σύλληψη του στο αεροδρόμιο.

Ούτε είναι τυχαίο το γεγονός ότι, ο εισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής παραιτήθηκε από την εποπτεία της εισαγγελίας Διαφθοράς σε μία κρίσιμη πολιτική συγκυρία, για την κυβέρνηση και ενώ από την πλευρά της Εισαγγελίας Διαφθοράς διαρρέονταν πληροφορίες περί “επικείμενης ποινικής δίωξης σε βάρος πολιτικών προσώπων, για τη Novartis…

 

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο αντιεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής φέρεται να διαψεύδει στην αναφορά του προς την κ. Δημητρίου δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο σε συνάντηση στη Βιέννη μεταξύ των εισαγγελέων Διαφθοράς, στην οποία ως εποπτεύων  μετείχε και ο ίδιος και ότι, εκεί δόθηκαν στοιχεία για πρώην υπουργό από Αμερικανούς, τα οποία οι Έλληνες εισαγγελείς αρνήθηκαν να παραλάβουν, με το επιχείρημα ότι ήταν προϊόντα υποκλοπής.

Επρόκειτο για ευρήματα άνευ ουσιαστικής σημασία, που εκρίθη ότι δεν θα συνέβαλαν στην έρευνα

Το γεγονός αυτό έχει διαψεύσει και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ η Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέβαλε προσπάθεια να παραμείνει ο κ. Αγγελής χωρίς ωστόσο να μπορέσει να τον μεταπείσει.

Δικαστικοί κύκλοι τόνισαν στην «Α» μεταξύ άλλων ότι, στην αναφορά του ο αντιεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής αναφέρει τους λόγους, για τους οποίους διαφώνησε κάθετα με τους χειρισμούς της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων Ντζούρα και Μανώλη στην υπόθεση της Novartis, που επικεντρώνονται  κυρίως ως προς το, εάν μπορεί το  αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας, να στηρίξει ποινική δίωξη κατά πολιτικών προσώπων.

Ενώ ψίθυροι από τους διαδρόμους των δικαστηρίων, που διαρκώς δυναμώνουν, κάνουν λόγο για έντονο παρασκήνιο στην υπόθεση της παραίτησης του κ. Αγγελή, που συνοψίζεται σε μία φράση, που ακούστηκε να λέει ο ίδιος: “Εγώ δεν θα πάω φυλακή για την Τουλουπάκη”, ενώ στην αναφορά του προς την κυρία Δημητρίου αναφέρει ότι δέχτηκε πιέσεις για να στηρίξει τη δίωξη πολιτικών προσώπων, για τα οποία όμως δεν είχαν βρεθεί ενοχοποιητικά στοιχεία.

Σύμφωνα δεν με καλά πληροφορημένες πηγές της «Α», ο αντιεισαγγελέας του ΑΠ φέρεται διατεθειμένος να καταθέσει ακόμη και ενόρκως όλα όσα αναφέρει στην αναφορά του και όλα όσα τον ώθησαν στο να παραιτηθεί τόσο σύντομα από τη θέση του επόπτη εισαγγελέα της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος.

Υπενθυμίζουμε ότι για πιέσεις να αποκαλύψει δήθεν χρηματισμούς σε πολιτικά πρόσωπα είχε κάνει λόγο, και μάλιστα με κατατεθέν δικόγραφό του, και ο προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης.

Ίσως πλέον επιβάλλεται να ερευνηθούν και οι λόγοι της παραίτησης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρίου Παπαγεωργίου από επόπτης της εισαγγελίας διαφθοράς στην έρευνα για τη Novartis.

Δύο παραιτήσεις εισαγγελέων του Αρείου Πάγου και μία καταγγελία από προστατευόμενο μάρτυρα για πιέσεις που δέχτηκαν είναι φανερό ότι στο «μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης», – σύμφωνα με προηγούμενη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης του κυρίου Δ. Παπαγγελόπουλου –  υπάρχει ήδη αντιστροφή των ρόλων και οι καταγγελλόμενοι μετατρέπονται σε κατήγοροι.

 

 

 

Διαβάστε επίσης