ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS: «Ψάχνουν» τώρα την… Τουλουπάκη!  

Πειθαρχική - προκαταρκτική έρευνα για το σύννομο των ενεργειών της Εισαγγελίας Διαφθοράς διεξάγει ο αντιεισαγγελέας Α.Π, Γρηγόρης Πεπόνης, μετά την κατάθεση και δεύτερης καταπελτώδους αναφοράς από τον συνάδελφό του Γιάννη Αγγελή

Με καράβι που… γέρνει επικίνδυνα μοιάζει σήμερα η έρευνα για την υπόθεση της Νοvartis, που διενεργεί η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Ντζούρας και Μανώλης.

Γράφει ο Εισαγγελέας (Σκεπτόμενος)

Νέα… βόμβα Αγγελή ταράζει εκ νέου τα ύδατα της υπόθεσης και προκαλεί τσουνάμι στη Δικαιοσύνη.

Ο αντιεισαγγελέας ΑΠ, Γιάννης Αγγελής, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από την εποπτεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς, με μια πεντασέλιδη αναφορά, όπου κατακεραύνωνε τους χειρισμούς της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, ξαναχτύπησε!

Στον αντιεισαγγελέα ΑΠ, Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος διενεργεί πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για την αναφορά του, ο αντιεισαγγελέας ΑΠ Γιάννης Αγγελής κατέθεσε και δεύτερη αναφορά, στην οποία περιγράφει με περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες όλα όσα έγιναν στο περίφημο ραντεβού της Βιέννης, με το τρίο των εισαγγελέων Τουλουπάκη, Ντζούρα και Μανώλη, και τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Μία συνάντηση, που υπήρξε μοιραία για την εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς όσα έγιναν εκεί, εκείνο το απόγευμα του Νοεμβρίου στις 6, στο πολυτελές ξενοδοχείο της αυστριακής πρωτεύουσας «Ritz Carlton Vienna», ήταν η… σταγόνα που οδήγησε τον κ. Αγγελή, λίγο αργότερα, να ακολουθήσει μοναχική πορεία, παραιτούμενος από τη θέση του επόπτη της Διαφθοράς.

Οι αποκαλύψεις του Γιάννη Αγγελή, για τα τεκταινόμενα στην έρευνα της Novartis, φαίνεται να προκαλούν καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση, καθώς ο αντιεισαγγελέας ΑΠ Γρηγόρης Πεπόνης, ο οποίος μελετάει και τις δύο αναφορές Αγγελή, αναμένεται να στείλει κλήσεις –εάν δεν το έχει ήδη κάνει– στους τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς, Τουλουπάκη, Ντζούρα, Μανώλη, προκειμένου να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις στο πλαίσιο της πειθαρχικής προκαταρκτικής έρευνας.

Το… αφήγημα… των ποινικών διώξεων για Novartis

Οι αποκαλύψεις Αγγελή, που άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου, καθιστούν πλέον πολύ… δυσκίνητο το αφήγημα της άσκησης ποινικών διώξεων σε βάρος πολιτικών προσώπων, που θα έπληττε τον χώρο της αντιπολίτευσης παραμονές εκλογών, δεν «περπατάει» πια τόσο εύκολα.

Αλλά, ας τα πάρουμε από την αρχή:

Η παραίτηση του αντιεισαγγελέα Γιάννη Αγγελή από τη θέση του επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς και η συγκλονιστική αναφορά του, με τις αποκαλύψεις-φωτιά, για όσα έγιναν στο ταξίδι της Βιέννης ανάμεσα στους εισαγγελείς Διαφθοράς και στον επόπτη τους, λίγο πριν από το ραντεβού με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, τον περασμένο Νοέμβριο, προκάλεσαν ένα πολύ μεγάλο ρήγμα στο… πλοίο της Novartis.

H πεντασέλιδη επιστολή παραίτησης του αντιεισαγγελέα Γιάννη Αγγελή τον περασμένο Ιανουάριο και οι καταγγελίες του, για τους χειρισμούς της κας Τουλουπάκη στην υπόθεση της Novartis, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου και προκάλεσαν τεράστια ανατροπή.

Οι ηχηρές διαμαρτυρίες του κ. Αγγελή, «εγώ δεν θα πάω φυλακή για την Τουλουπάκη», που διατυπώθηκαν όχι μόνον εγγράφως, αλλά και διά ζώσης, όταν ακούστηκαν στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου, προκάλεσαν δυνατούς τριγμούς, όχι μόνο στην έρευνα για την υπόθεση του φαρμακευτικού κολοσσού, αλλά και στην ίδια τη Δικαιοσύνη.

Η αναφορά Αγγελή, η οποία κατατέθηκε στην εισαγγελέα του ΑΠ, Ξένη Δημητρίου, μαζί με την παραίτησή του από την εποπτεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς, δεν μπορούσε να μείνει στα συρτάρια του δρύινου γραφείου της.

Η κα Δημητρίου, όπως είναι γνωστό, διέταξε τη διερεύνηση των καταγγελιών του αντιεισαγγελέα Γιάννη Αγγελή, που είχε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν συμφωνούσε με τους χειρισμούς της κας Τουλουπάκη στο θέμα της Novartis.

Η γνώμη του ως επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς σίγουρα δεν ήταν δεσμευτική ως προς το εάν θα ασκείτο ποινική δίωξη σε κάποιους εκ των εμπλεκομένων δέκα πολιτικών, ή εάν θα έμπαινε η δικογραφία για κάποιους άλλους στο αρχείο.

Σίγουρα όμως δεν μπορούσε ο συγκεκριμένος εισαγγελέας να υιοθετήσει δικονομικές τακτικές, που γεννούσαν ζητήματα νομιμότητας.

Έτσι, μπροστά στο ενδεχόμενο να ασκηθεί in rem ποινική δίωξη σε βάρος των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων, στο δόγμα «ασκήστε διώξεις χωρίς στοιχεία και ας βρει την άκρη ο ανακριτής», ο κ. Αγγελής έβαλε φρένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», το σχέδιο της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση της Novartis ήταν, αφού δεν υπάρχουν σοβαρά στοιχεία που να «κλειδώνουν» και να επιτρέπουν προσωπικές ποινικές διώξεις, να ασκηθεί μια γενική ποινική δίωξη, η λεγόμενη in rem.

Να ασκήσει, δηλαδή, η κα Τουλουπάκη ποινική δίωξη για τα αδικήματα, για τα οποία ζήτησε η Βουλή να γίνει έρευνα για τη Νovartis, και στη συνέχεια να πετάξει το μπαλάκι στον ανακριτή Διαφθοράς, ο οποίος θα τη χρεωνόταν, για να βγάλει αυτός τα κάστανα από τη φωτιά. Ο σκοπός θα επετυγχάνετο.

Πώς;

Δέκα πολιτικά πρόσωπα, ανάμεσά τους και δύο πρώην πρωθυπουργοί, στο… μίξερ της κας Τουλουπάκη.

Στα… μανταλάκια μέχρι τις εκλογές, με τον ανακριτή να πρωταγωνιστεί ως νέα… Τουλουπάκη, με τους κουκουλοφόρους μάρτυρες να πρωτοστατούν και στις διαρροές και στις κάμερες, και με τα πολιτικά πρόσωπα –όλα από τον χώρο της αντιπολίτευσης– να σύρονται για απολογία, ακόμη και εάν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία;

Kαι πώς να συγκεντρωθούν, σε τόσο σύντομο διάστημα, επαρκή στοιχεία από τον ανακριτή;

Aρκεί να θυμίσουμε ότι, σε αντίστοιχης εμβέλειας υποθέσεις, χρειάστηκαν χρόνια για να γίνουν δεκτά αιτήματα δικαστικής συνδρομής, ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών και συλλογή στοιχείων, που να οδηγούν τους κατηγορούμενους στο εδώλιο.

Στην αντίθετη περίπτωση, στο να κλείσει ο ανακριτής την υπόθεση με τυπικές κλήσεις ελλείψει στοιχείων, με  απαλλαγή των κατηγορουμένων, ο σκοπός της διαπόμπευσής τους θα είχε μέχρι τότε επιτευχθεί.

Εδώ ήταν που όρθωσε… τοίχο ο Γιάννης Αγγελής, λέγοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι δυνατόν να ασκηθεί ποινική δίωξη απευθείας στους κατηγορούμενους, χωρίς να έχει προηγηθεί η κλήτευσή τους για ανωμοτί εξηγήσεις.

Σύμφωνα, μάλιστα, με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, η άποψη του κ. Αγγελή κατατέθηκε και εγγράφως στην κα Τουλουπάκη και το επιτελείο της, βάζοντας με αυτό τον τρόπο φραγμό σε μία διαδικασία, που οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο να βρεθούν στη συνέχεια κατηγορούμενοι για κατάχρηση εξουσίας οι εισαγγελείς και με πιθανότητες 99,9% να καταδικαστούν οι ίδιοι!

Η άποψη του κ. Αγγελή δεν άρεσε στην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, που επιθυμούσε πιο… fast truck διαδικασία.

Αυτά στην πρώτη φάση και στο πρώτο σκέλος της αναφοράς Αγγελή.

Γιατί υπήρξε και part two, σε πιο… hardcore έκδοση, που αποτυπώθηκε στη δεύτερη αναφορά Αγγελή, την οποία έχει στα χέρια του ο συνάδελφός του κ. Πεπόνης.

 

Το δεύτερο… χτύπημα Αγγελή

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», η δεύτερη αναφορά του αντιεισαγγελέα ΑΠ Γιάννη Αγγελή είναι… καταπέλτης.

Κατά τις ίδιες πηγές, κινείται σε τέσσερα επίπεδα και δεν αφήνει τίποτα όρθιο.

Η τεράστια εμπειρία του στον χώρο της Δικαιοσύνης, οι άριστες νομικές του γνώσεις, αλλά κυρίως η… περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι τα πράγματα και η κατάσταση αλλάζουν στη χώρα και κατ’ επέκταση και στη Δικαιοσύνη, όπως και το γεγονός –που πολλοί ψιθυρίζουν– ότι απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο να διαδεχτεί την κα Ξένη Δημητρίου στην ηγεσία της Εισαγγελίας του ΑΠ, έκαναν τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό ακόμη πιο επιφυλακτικό και πιο οξυδερκή από ό,τι είναι συνήθως στις υποθέσεις που χειρίζεται.

Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιάννης Αγγελής κάνει ρήξεις σε υποθέσεις που χειριζόταν, καθώς είναι γνωστός για το εκρηκτικόν του χαρακτήρα του.

Έτσι, λοιπόν, το πρώτο για το οποίο εξαπέλυσε… μύδρους κατά της κας Τουλουπάκη και των συν… αυτή ήταν το ταξίδι και η συνάντηση στη Βιέννη με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, καθώς και όσα διημείφθησαν εκεί.

ΟΙ ΑΠΟΚΑΛYΨΕΙΣ ΑΓΓΕΛH, ΠΟΥ AΝΟΙΞΑΝ ΤΟΝ ΑΣΚO ΤΟΥ ΑΙOΛΟΥ, ΚΑΘΙΣΤΟYΝ ΠΛΕΟΝ ΠΟΛY… ΔΥΣΚIΝΗΤΟ ΤΟ ΑΦHΓΗΜΑ ΤΗΣ AΣΚΗΣΗΣ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΛΗΤΤΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΕΚΛΟΓΩΝ, ΔΕΝ «ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ» ΠΙΑ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ

Σύμφωνα με όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, στη δεύτερη αναφορά του ο κ. Αγγελής είναι κατηγορηματικός ότι ουδέποτε δόθηκε στικάκι με πληροφορίες από τους Αμερικανούς, τις οποίες εκείνος δήθεν αρνήθηκε να πάρει με το πρόσχημα ότι είναι προϊόν υποκλοπής.

Ποτέ δεν έγινε λόγος για στικάκι από τους Αμερικανούς, αναφέρει ο αντιεισαγγελέας ΑΠ.

Αντίθετα, υπήρξε ένα πολύ έντονο επεισόδιο ανάμεσα στον ίδιο και την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, στο λόμπυ του πολυτελούς βιεννέζικου ξενοδοχείου.

Η κα Τουλουπακη φέρεται ότι είχε ήδη παραγγείλει και έπινε τον καφέ της στα υπέροχα πορσελάνινα σερβίτσια του ξενοδοχείου, όταν ο τότε επόπτης της, αντιεισαγγελέας ΑΠ Γιάννης Αγγελής διερωτήθη ποιος ήταν ο λόγος του ταξιδιού τους και της συνάντησης με τους Αμερικανούς.

  • «Θα τους πούμε ότι θα ασκήσουμε ποινική δίωξη σε τρεις πρώην υπουργούς Υγείας», είπε η κα Τουλουπάκη (σ.σ.: στη δεύτερη αναφορά του ο Γ. Αγγελής αναφέρει τα ονόματα του Μάρου Σαλμά, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Ανδρέα Λοβέρδου).
  • «Τι; Tι είναι αυτά που λες;» φέρεται ότι φώναξε εξοργισμένος ο κ. Αγγελής και συμπλήρωσε τη φράση κατακόκκινος από οργή και αγανάκτηση: «Εάν τους πούμε κάτι τέτοιο, θα μας πετάξουν από το παράθυρο κάτω. Δεν μπορούν να ασκηθούν ποινικές διώξεις, εάν δεν στείλετε κλήσεις για ανωμοτί εξηγήσεις στα συγκεκριμένα πρόσωπα. Δεν θα το επιτρέψω».

Το ραντεβού με τους Αμερικανούς στέφθηκε από απόλυτη… αποτυχία.

Σύμφωνα πάντα με όσα φέρεται να καταγγέλλει στην αναφορά του ο Γιάννης Αγγελής, οι Αμερικανοί δεν έδωσαν στοιχεία.

Αντίθετα, έγινε μια ενημερωτική συνάντηση στο πόδι, σε έναν διάδρομο του «Ritz Carlton Hotel», που διήρκεσε 20 λεπτά.

Η συνέχεια είναι γνωστή.

Μετά την επιστροφή των εισαγγελέων στην Αθήνα, ακολούθησε η σύλληψη του προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη, ο οποίος κατήγγειλε ότι η κα Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς τον πίεζαν να καταθέσει σε βάρος πολιτικών προσώπων ότι τα είδε να χρηματίζονται για την υπόθεση της Novartis.

O αντιεισαγγελέας ΑΠ, Γιάννης Αγγελής, στην δεύτερη αναφορά του καταγγέλλει τρία ακόμη σημαντικά «μαύρα» σημεία της έρευνας, που εγείρουν όμως πειθαρχικά –και όχι μόνο– θέματα…

  • Γιατί η κα Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς κατέστησαν τον πρώην γραμματέα της Δημόσιας Σχολής Υγείας, Νίκο Μανιαδάκη, προστατευόμενο μάρτυρα, ενώ ήταν ήδη ύποπτος για δωροδοκία;
  • Γιατί διέκοψαν το αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τους Αμερικανούς, από τους οποίους έπαιρναν στοιχεία και επεδίωκαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις μαζί τους και ανταλλαγή πληροφοριών σε προφορικό επίπεδο;
  • Kαι τέλος, γιατί δεν έχουν διερευνήσει ακόμη σημαντικές πληροφορίες, που έχουν δώσει οι Αμερικανοί;

Προφανώς, σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να απαντήσει η κα Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς. Όχι στην «Α». Στον κ. Γρηγόρη Πεπόνη

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα