YΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS: Τι έπραξε και τι ξέχασε(;) ο κ. Δασούλας

Ανέθεσε σε δύο αντιεισαγγελείς ΑΠ τις εκατέρωθεν καταγγελίες Γ. Αγγελή και Ελ. Τουλουπάκη, αλλά «ξέχασε» να ερευνήσει τις παραλείψεις –ποινικού χαρακτήρα– της κας Ξ. Δημητρίου

Όπως είναι γνωστό, την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, ο αντεισαγγελέας ΑΠ Γιάννης Αγγελής προέβη σε ανάσυρση από το αρχείο, των μηνύσεων Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Δημ. Αβραμόπουλου εις βάρος του Αλ. Τσίπρα, Δημ. Παπαγγελόπουλου, Ελ. Τουλουπάκη και των λοιπών εισαγγελέων Διαφθοράς,  που ο ίδιος είχε αρχειοθετήσει.

Η ανάσυρση αυτή δημιούργησε ένα μεγάλο ρήγμα στις τάξεις της Δικαιοσύνης. Από το ρήγμα αυτό φαίνεται να επηρεάστηκε η πρώην εισαγγελέας του ΑΠ κα Ξένη Δημητρίου, η οποία αν και στις επόμενες 10 ημέρες, δηλαδή στις 30 Ιουνίου έβγαινε στη σύνταξη, θυμήθηκε(!!!) ότι για «το καλό και υπάκουο παιδί της» κ. Γιάννης Αγγελής υπήρχε εις βάρος του καταγγελία από τις 20 Ιανουαρίου 2019, της κας Ελ. Τουλουπάκη, καθώς και δύο εκθέσεις-καταγγελίες, των δύο γραμματέων της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Βεβαίως, το κενό μνήμης της κας Δημητρίου υπήρχε και στις 20 Φεβρουαρίου 2019, όταν αρχειοθέτησε τις καταγγελίες του Γ. Αγγελή, εις βάρος της κας Τουλουπάκη και των δύο εισαγγελέων Διαφθοράς κ.κ. Ντζούρα και Μανώλη, για τις οποίες σε υπόμνημά της προς τον αντεισαγγελέα κ. Ζαχαρή στις 19 Ιουνίου 2019 είπε ότι δεν τις γνώριζε(!!!).

Επακόλουθο των παραπάνω ήταν στις 11 Απριλίου 2019 να επανεκλεγεί η κα Τουλουπάκη ως προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς χωρίς καν να ζητηθεί η γνώμη των δύο εποπτών της Εισαγγελίας Διαφθοράς κ.κ. Παπαγεωργίου και Αγγελή, εκ των οποίων η μία (του κ. Αγγελή) χαρακτήριζε την κα Τουλουπάκη ως «ανίκανη» που με ενέργειες παράνομες και παράτυπες κατάφερε να στηθούν δέκα κάλπες στη Βουλή εις βάρος δέκα πολιτικών προσώπων που ανήκαν στην αντιπολίτευση.

 

Μετά την απόφαση ανάσυρσης του κ. Αγγελή ακολούθησαν οι γνωστές αιτήσεις του για εξαίρεση τόσο της κας Δημητρίου όσο και του σημερινού προσωρινού προϊσταμένου της Εισαγγελίας ΑΠ, κ. Δημήτρη Δασούλα, οι οποίες επίσης ως γνωστόν εξετάζονται από το αρμόδιο Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Την Παρασκευή, 27/6, η έρευνα για τα παραπάνω πήρε μια άλλη μορφή.

Μέχρι και τώρα, οι υποθέσεις αυτές είχαν χρεωθεί ως ξεχωριστές δικογραφίες στον κ. Δημήτρη Δασούλα και στην κ. Βασιλική Θεοδώρου.

Ωστόσο, αφενός ο κ. Δασούλας αυτή τη περίοδο εκτελεί χρέη Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου μέχρι να οριστεί από την Κυβέρνηση ο διάδοχος της κυρίας Δημητρίου ενώ αφετέρου η κυρία Θεοδώρου με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους στις 16 Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει την επιθεώρηση (έργο  αποκλειστικής απασχόλησης).

Με απόφαση του κ. Δασούλα, στα χέρια δύο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου περνά από σήμερα η έρευνα των καταγγελιών Αγγελή και εισαγγελέων Διαφθοράς για την υπόθεση της Novartis. Στόχος είναι πλέον η τάχιστη διεκπεραίωση της υπόθεσης.

Έτσι, με το «βλέμμα» στραμμένο στην τάχιστη διεκπεραίωση της υπόθεσης η οποία τραυματίζει όσο καμία το κύρος της Δικαιοσύνης, δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, οι Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης αναλαμβάνουν από εδώ και στο εξής τη διερεύνηση των καταγγελιών του αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ιωάννη Αγγελή, για την υπόθεση της  Novartis καθώς και τις εις βάρος του καταγγελίες από τους εισαγγελείς Διαφθοράς που επόπτευε στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα, οι αντεισαγγελείς του αναλαμβάνουν από κοινού να διερευνήσουν τις καταγγελίες του Γιάννη Αγγελή για παρεμβάσεις στην υπόθεση της Novartis, και κυρίως για όσα υποστήριξε περί πολιτικής στόχευσης και δίωξης άρον-άρον κατά πολιτικών προσώπων στην υπόθεση. Στο κάδρο δεν αποκλείεται να μπει και το γεγονός ότι οι καταγγελίες αυτές έμειναν ανεξερεύνητες επί μήνες.

Οι δύο παραπάνω αντεισαγγελείς θα διερευνήσουν και  τις μηνύσεις των Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου, ως προς το σκέλος  που αφορά τους  χειρισμούς των εισαγγελέων  Διαφθοράς.

Οι αντεισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστηρίου απαλλάσσονται από κάθε άλλη υπηρεσιακή απασχόληση προκειμένου να διεκπεραιώσουν την  υπόθεση το ταχύτερο δυνατόν.

Αυτό κρίθηκε επιβεβλημένο, καθώς σύμφωνα με πηγές του Αρείου Πάγου «δεν μπορεί να “σέρνονται” επί μακρόν  τέτοιες καταγγελίες  που  πλήττουν  το κύρος της δικαιοσύνης».

 

Τι ξέχασε(;) ο κ. Δασούλας

Όλα τα παραπάνω έγιναν με αποφάσεις του προσωρινού προϊσταμένου κ. Δημήτρη Δασούλα. Βεβαίως, η εξέλιξη αυτή δείχνει την πρόθεση του κ. Δασούλα να μην ερευνήσει ο ίδιος την υπόθεση, αφού είχε ζητηθεί η εξαίρεσή του.

Ως εδώ, όλα καλά. Υπάρχουν όμως και κάποια καυτά ερωτήματα, για ενέργειες που με την ιδιότητα του προσωρινού προϊσταμένου έχει παραλείψει να πράξει ο κ. Δασούλας.

 

1] Όπως είναι γνωστό, και έχει μάλιστα δημοσιοποιηθεί, η κα Δημητρίου, αν και γνώριζε ότι υπήρχαν οι καταγγελίες του κ. Αγγελή κατά της κας Τουλουπάκη, τις απέκρυψε επί τρεις περίπου μήνες με σκοπό να επανεκλεγεί η κα Τουλουπάκη ως προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Όπως προαναφέραμε, θετική ψήφο για την εκλογή της ως μέλος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου είχε και ο κ. Δημ. Δασούλας. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο κ. Δασούλας μέχρι σήμερα, αν και γνωρίζει την ποινικού χαρακτήρος πλέον παράλειψη της κας Δημητρίου, δεν διέταξε να ερευνηθεί το θέμα αυτό.

2] Αν ως μέλος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου που προέβη στην επανεκλογή της κας Τουλουπάκη τον Απρίλιο του 2019, τώρα που έχει πλέον ενημερωθεί για όλες τις παραλείψεις της στην υπόθεση Novartis, για τη διαδικασία που ακολούθησε η εισαγγελέας Διαφθοράς, που παραπέμπει στο αδίκημα της εκβίασης εις βάρος του προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη –σύμφωνα με τα λεγόμενά του τα οποία έχουν κατατεθεί και με δικόγραφο– ώστε να κατονομάσει ψευδώς πολιτικά πρόσωπα για τα οποία η κα Τουλουπάκη τού ζητούσε να καταθέσει ότι χρηματίστηκαν από τον ίδιο.

Υπάρχουν κι άλλα ερωτήματα πλην των ανωτέρω, τα οποία ως προϊστάμενος –έστω και προσωρινός– όφειλε να διερευνήσει. Δεν το έπραξε όμως, προφανώς αναμένοντας στις ενέργειες αυτές να προβεί ο νέος προϊστάμενος της Εισαγγελίας ΑΠ που θα ορίσει η νέα κυβέρνηση. Δικαίωμά του, ωστόσο η σπίλωση των πολιτικών προσώπων εξακολουθεί να υφίσταται, κάτι για το οποίο έχει ευθύνη και ο ίδιος…

 

Διαβάστε επίσης