ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: To «γαλλικό κλειδί» που μπορεί να… κλειδώσει πολλούς στη φυλακή!

Αν ανοίξει το στόμα του ο Μισέλ Ζοσεράν, πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους ίσως και την ελευθερία τους.

Στη έντυπη έκδοση της «Α» που κυκλοφόρησε το Σάββατο το ρεπορτάζ για τον προφυλακισμένο πρώην υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου και την υπόθεση των φρεγατών είχε προϊδεάσει του αναγνώστες της για το τι έρχεται και κυρίως για τον κομβικό ρόλο ενός ανθρώπου: του Μισέλ Ζοσεράν, άλλοτε προέδρου της Thales Engineering & Consulting.

Αυτό τον καταλυτικό ρόλο του ο Ζοσεράν δεδομένου ότι αν το «γαλλικό κλειδί» της υπόθεση ανοίξει το στόμα του, πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους –ίσως και την ελευθερία τους– επιβεβαίωσε μία ημέρα μετά την «Α», το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο νομικές πηγές στη Γαλλία.

Όπως έγραψε η «Άποψη του Σαββατοκύριακου» η δικαστική «αρωγή» που αιτείται η Αθήνα από το Παρίσι είναι διττή. Συγκεκριμένα, δεν αφορά μόνο το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών που αποκαλύπτεται ότι έχει ο Γ. Παπαντωνίου στη Γαλλία, αλλά και να δοθεί στους Έλληνες ανακριτές η άδεια της γαλλικής Θέμιδας ώστε να εξεταστεί ο Ζοσεράν.

«Οι εκτιμήσεις θέλουν τον Ζοσεράν να κρίνεται ως κομβικός μάρτυρας, ως άνθρωπος-κλειδί, που ίσως… ξεκλειδώσει σε όλο το εύρος της την αμαρτωλή σύμβαση του εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών που το 2003 κατακυρώθηκε στην γαλλική πολυεθνική» γράψαμε χαρακτηριστικά. Ό,τι εν πολλοίς αποκαλύπτει με τη σειρά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ λέγοντας ότι «αν στην υπόθεση Παπαντωνίου καταθέσει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Thales Engineering and Consulting, τότε ενδέχεται να περάσουν το κατώφλι τού ανακριτή και να ακουσθούν ισχυρά ονόματα πέρα του Έλληνα πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας».

Ο Ζοσεράν θεωρείται ότι επισκέφθηκε πολλές φορές την Αθήνα και γνωρίζει με λεπτομέρειες τι μεσολάβησε την περίοδο 2002-2003 για να καρποφορήσει η σύμβαση (010Β.03) εκσυγχρονισμού των ελληνικών φρεγατών. Σε απλά ελληνικά; Εκτιμάται ότι μπορεί να γνωρίζει  πού και με ποιους τρόπους «λαδώθηκαν» –αν φυσικά αποδειχθεί κάτι τέτοιοι–, αλλά κυρίως ποιοι συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Ο Μισέλ Ζοσεράν

Τη σπουδαιότητα της δυνητικής συνεισφοράς του Ζοσεράν στη διαλεύκανση της υπόθεσης καταδεικνύει και το γεγονός ότι το σύνολο των ένορκων αναφορών του «γαλλικού κλειδιού» αποτέλεσαν τη βάση πάνω στην οποία κινήθηκαν και κινούνται οι ανακριτικές έρευνες των Γάλλων δικαστών, Ρενό Βαν Ρουιμπέκ και Ξαβιέ Σιμεονί σε σειρά υποθέσεων κατά τις οποίες απαγγέλθηκαν συγκεκριμένες κατηγορίες για παράβαση ή μη συμμόρφωση με τον «Κώδικα ηθικής» της Thales, μεταξύ αυτών και της υπόθεσης που αφορά εξοπλιστικά προγράμματα στην Ελλάδα.

Οι δύο Γάλλοι δικαστικοί αξιωματούχοι είναι οι ίδιοι που έχουν χειριστεί την πολύκροτη υπόθεση των φρεγατών της Ταϊβάν που ταρακούνησε το πολιτικό τοπίο στη Γαλλία την 10ετία του ’90 και συνδέθηκε με τη δημόσια εταιρεία Thomson-CSF, η οποία στη συνέχεια ιδιωτικοποιήθηκε και μετονομάστηκε σε Thales, αλλά και την υπόθεση «Secoia», στην οποία και πάλι θυγατρική του Ομίλου της Thales βρέθηκε στο εδώλιο για «traffic d’ influence» (Διεθνική Άσκηση Επιρροής) ως ηθικός αυτουργός πίσω από δωροδοκίες για να αναλάβει η εταιρεία τη δημιουργία ενός εργοστασίου καταστροφής χημικών όπλων στο στρατιωτικό πεδίο του Mailly (συμβόλαιο 120 εκατομμυρίων), όπου ένα πρώην στέλεχος της Γαλλικής Επιτροπής Εξοπλισμών (DGA), ο Λοράν Κολέ-Μπιγιόν και ένας επιχειρηματίας, ο Ζεράρ Μπερτινετί, καρπώθηκαν μια προμήθεια της τάξεως του 1,35%.

Η έρευνα που κατέληξε στις δικαστικές αίθουσες έγινε με μαρτυρίες του ίδιου του Μισέλ Ζοσράν για μίζες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα