ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΙΧΑΡΔΟΣ Η γκάφα του Αλέξη και η fake πληροφόρηση

«Αναφέρομαι στο δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων “Ριχάρδος” που είχε ξεζουμίσει τα προηγούμενα χρόνια δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες που είδαν τα εισοδήματά τους να καταρρακώνονται και να είναι σε απελπισία και προσπάθησαν να βρουν δυνατότητα ενός πρόσκαιρου βοηθήματος, ξεπουλώντας τα τιμαλφή τους σε τιμή ευκαιρίας».

Αυτήν τη δημαγωγική φράση χρησιμοποίησε προ ολίγων ημερών στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, την ημέρα που το σώμα ψήφισε την τροπολογία για το κοινωνικό μέρισμα. Αυτό που δεν υπολόγισε ο πρωθυπουργός ήταν το μέγεθος της… μπανανόφλουδας που θα «πάταγε» λίγα 24ωρα αργότερα.  

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ως μη όφειλε ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μία έρευνα των αρχών και ως συνήθως υπέπεσε σε μία μεγαλειώδη γκάφα. Προφανώς δεν έχει διδαχτεί από το παλαιότερο ευφυές διαφημιστικό σποτ «καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς».

Διότι όποτε ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να κάνει τον δικαστή γέλαγαν και τα τσιμέντα. Ας μην ξεχνάμε ότι αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες και στηριζόμενος στις «διαβεβαιώσεις» του Παππά είχε δηλώσει πως «η Δικαιοσύνη θα βγάλει την απόφασή της αλλά δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα το ΣτΕ να ακυρωθεί ο διαγωνισμός». Και, ως γνωστόν, το ΣτΕ ακύρωσε τον διαγωνισμό και όλο το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι όμως για μία ακόμη φορά επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, μία αστυνομικο-δικαστική υπόθεση για την οποία πανηγύριζε το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου αποδείχθηκε σε ένα τεράστιο φιάσκο, που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει. Και δικαιολογημένα οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης «παραφράζουν» το «καραμανλικό» ερώτημα του εθνάρχη το 1963 «ποιος κυβερνά αυτόν τόπο» στο «πόσο πιο χαμηλά μπορεί να ρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ αστυνομικές και δικαστικές αρχές».

Η υπόθεση με τις δύο εγκληματικές οργανώσεις, που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. και για την οποία η Εισαγγελία ετοίμασε δικογραφία-φωτιά, μάλλον θυμίζει στους περισσότερους τις καταγγελίες της Ελένης Ράικου, ότι υπάρχει κάποιος Ρασπούτιν στη Δικαιοσύνη, που πιέζει τους δικαστές να ασκούν διώξεις ακόμη και χωρίς αδιάψευστα στοιχεία με τη δικαιολογία  «ας βρουν την άκρη στη δίκη». Και φυσικά με τη χρησιμοποίηση κουκουλοφόρων μαρτύρων, που λένε ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι και οι δικαστές είναι υποχρεωμένοι να τους παίρνουν στα σοβαρά.

 Κινήσεις τακτικής

Έτσι οδηγηθήκαμε σε ένα τεράστιο φιάσκο, καθώς η δουλειά που είχε γίνει εδώ και μήνες πάει στα σκουπίδια, διότι ουδείς σκέφθηκε να ελέγξει όλα τα στοιχεία και προτίμησαν την εύκολη λύση ενός κουκουλοφόρου μάρτυρα, προκειμένου να χτιστεί κατηγορητήριο για λαθρεμπορία, ώστε να προστεθούν όλα τα συμπαρομαρτούντα στη συνέχεια. Κι όταν μέσω των δικηγόρων υπεράσπισης κατέρρευσε το κατηγορητήριο και οι προφυλακίσεις πήγαν περίπατο, οι εμπλεκόμενοι (ανακρίτρια, εισαγγελείς γνωμοδοτήσεων και ΕΛ.ΑΣ.) απέφυγαν να κάνουν γνωστή τη θέση τους και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν το πώς θα προστατεύσουν τον γκαφαδόρο πρωθυπουργό και τον Ρασπούτιν που τον συμβουλεύει και όχι να αποδώσουν δικαιοσύνη. Η Εισαγγελία προτίμησε να μεταφέρει την αποφυλάκιση στο δικαστικό συμβούλιο, προκειμένου αυτή να συμπέσει προφανώς με την ημέρα που η κυβέρνηση θα μοιράζει μποναμάδες μέσω κοινωνικού μερίσματος για να μη γίνει περίγελος ο πρωθυπουργός.

Στο δικαστικό συμβούλιο άλλωστε, όπως όλα δείχνουν, επαφίενται πολλές προσδοκίες για τυχόν διάσωση όσων μπορεί να διασωθούν από μια υπόθεση που κατέληξε, ως μη όφειλε, σε πρωτοφανές φιάσκο, με τις ευθύνες να ανήκουν τόσο στην αστυνομία που έκανε την προανάκριση, όσο και στην ανακρίτρια κα Μπελδέκα και βεβαίως στους τρεις εισαγγελείς Γνωμοδοτήσεων.

Η στάση της Εισαγγελίας να μη συνδράμει την ανακρίτρια –που έστω και καθυστερημένα αναγνώρισε την γκάφα της– στην απόλυση των κρατουμένων και να περιμένει το δικαστικό συμβούλιο, οδηγεί σε σκέψεις για κινήσεις τακτικής, που γίνονται σε μια προσπάθεια περιορισμού των συνεπειών του φιάσκου, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο τα πράγματα, όσο περνούν οι ημέρες, να εξελιχθούν χειρότερα. Σε κάθε περίπτωση, αποφυλακίσεις δεν πρόκειται να γίνουν άμεσα και οι όποιες εξελίξεις μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που η εφημερίδα μας είχε πάρει τον δρόμο για το πιεστήριο, λάβαμε την είδηση ότι η εισαγγελέας Πρωτοδικών κα Τσιρώνη έκανε πρόταση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να αποφυλακιστούν οι 7 κρατούμενοι –μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και ο Ριχάρδος– με περιοριστικούς όρους. Υπολογίζεται ότι το Συμβούλιο θα εκδώσει την απόφασή του σήμερα Σάββατο, 8/12, ή το αργότερο την επόμενη εβδομάδα.

Λένε πως μεγαλύτερο πρόβλημα στη διάπραξη ενός λάθους είναι η μικροψυχία στην παραδοχή και την αποκατάστασή του. Παραμένει άγνωστο για τις αρχές, πολλώ δε μάλλον για τους πολίτες αυτής της χώρας, αν ο Ριχάρδος είναι ένας αθώος ή ένας ένοχος άνθρωπος. Η αίσθηση του κόσμου, σχετικά με την «ηθική» διάσταση ενός επαγγέλματος που σε εποχή κρίσης αγόραζε σε τιμές ευκαιρίας τα δαχτυλίδια, τις βέρες και τα κοσμήματα του κόσμου, είναι πιθανόν αρνητική. Αυτό όμως δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος ποινικής ευθύνης. Είναι ποινικά αδιάφορο, όπως λένε οι νομικοί. Αυτό όμως που προκύπτει βάσει των εγγράφων τα οποία έστειλε η ΑΑΔΕ στην ανακρίτρια, είναι πως δεν έχει διαπραχθεί λαθρεμπορία. Συνεπώς, αφού συνελήφθησαν γι’ αυτό το αδίκημα και οι αρχές δεν έχουν να τους προσάψουν κάτι άλλο που να δικαιολογεί την προφυλάκιση, γιατί αυτός ο άνθρωπος και οι άλλοι 7 βέβαια κρατούνται; Γιατί, όπως είπαμε, στην παραδοχή του λάθους υπάρχει μια «μικροψυχία των αρχών» ή καλύτερα μια διάθεση να μετατεθούν οι τυχόν ευθύνες. Βλέπετε, η πανηγυρική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή με τα συχαρίκια στην αστυνομία και την αναφορά στον Ριχάρδο που «ξεζούμιζε» τους πολίτες, έδωσε και πολιτική διάσταση στην υπόθεση.

 «Η σιωπή είναι χρυσός, κ. Τσίπρα»

Το «φιάσκο» δηλαδή έχει και πολιτικό αντίκτυπο. Έσπευσε άλλωστε να το πει ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ., Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Η όλη υπόθεση θα ήταν για γέλια, αλλά δυστυχώς είναι πολύ σοβαρή και ανησυχητική. Από τη μία οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους λειτούργησαν με ασυγχώρητη επιπολαιότητα και ερασιτεχνισμό. Από την άλλη, η εικόνα ενός πρωθυπουργού που εκδίδει δικαστικές αποφάσεις από το βήμα της Βουλής, παρεμβαίνοντας στη Δικαιοσύνη και παρεμποδίζοντας τη διαλεύκανση μιας ύποπτης υπόθεσης, είναι ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη. Κάποιες φορές, κ. Τσίπρα, η σιωπή είναι χρυσός».

 Ο κουκουλοφόρος μάρτυρας

Και με την υπόθεση της «μαφίας του χρυσού», όπου θεωρείτο ο Ριχάρδος ως η κεφαλή της εγκληματικής οργάνωσης, χρησιμοποιήθηκε ένας μάρτυρας-κλειδί, που αποδείχθηκε κουκουλοφόρος. Στο ΑΤ Αμαρουσίου προσήλθε εκτελωνιστής, όπου έδωσε ένορκη κατάθεση ενώπιων δύο ανακριτικών υπαλλήλων. Αλλά όπως αποδείχθηκε ο τύπος πρέπει να έκανε άλλο επάγγελμα, παρά εκτελωνιστής. Το πιθανότερο να έχει ασκηθεί στην ψευδομαρτυρία. Διότι ακόμη κι ένας νέος εκτελωνιστής γνωρίζει ότι από το 1996, εδώ και 23 χρόνια, έχουν καταργηθεί οι τελωνειακοί δασμοί ακόμη και για τον χρυσό και όσοι εξάγουν η μόνη τους υποχρέωση είναι να έχουν έγγραφα ότι κατέχουν νόμιμα τον χρυσό και φυσικά να πληρώσουν τον ΦΠΑ. Εάν δεν τον πληρώσουν, τότε υπάρχει διοικητικό πρόστιμο και όχι δίωξη. Κι όμως, ο έμπειρος εκτελωνιστής στην κατάθεσή του είπε επί λέξει: «Είμαι εκτελωνιστής και ασκώ το εν λόγω επάγγελμα από το 1978. Έχω διεκπεραιώσει πάρα πολλούς εκτελωνισμούς εξαγωγών και εισαγωγών σε διάφορα είδη εμπορευμάτων, μεταξύ των οποίων και χρυσό, και θεωρώ ότι έχω αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο. Σε περίπτωση λαθρεμπορίας χρυσού σε μορφή σκραπ κατά την εξαγωγή, επιβάλλονται οι δασμοφορολικές επιβαρύνσεις που αντιστοιχούν στην εισαγωγή χρυσού (σκραπ) από τρίτη χώρα. Άρα οι απώλειες του κράτους σε δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις για παράνομη εξαγωγή χρυσού είναι Φ.Π.Α. 24% επί της αξίας του εμπορεύματος, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό/εθνικό δασμολόγιο». Μάλιστα ο φοβερός και τρομερός εκτελωνιστής, που δήλωσε κι εξπέρ, έδωσε και παράδειγμα για τα χρήματα που απώλεσε το ελληνικό Δημόσιο: «Για παράνομη εξαγωγή χρυσού αξίας 10.000 ευρώ Χ 24%= 2.400,00 ευρώ. Επομένως, οι δασμοφορολογικές απώλειες θα είναι 2.400,00 ευρώ.  Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι η αξία του χρυσού κατά την παράνομη εξαγωγή του, υπολογίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης στο δελτίο τιμών της τράπεζας της Ελλάδος». Βεβαίως, όλα αυτά ισχύουν για τρίτες χώρες. Όχι όμως για την Τουρκία, καθώς υπάρχει ειδικό καθεστώς με την Ε.Ε. από το 1996, όταν και ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Έτσι εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο εκτελωνιστής προφανώς δεν είναι εκτελωνιστής.

Φυσικά, οι συνήγοροι υπεράσπισης αιτήθηκαν από την ανακρίτρια να ζητήσει τη συμβολή της ΑΑΔΕ. Κάτι που έγινε, και το κατηγορητήριο για λαθρεμπόριο κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος.

Οι ευθύνες

 Αναμφίβολα κάποιοι έχουν ευθύνες γι’ αυτό το φιάσκο. Κάποιοι πονηροί ισχυρίζονται ότι θα την πατήσει το μικρό ψάρι. Δηλαδή, ο διοικητής του Α.Τ. Αμαρουσίου. Όμως από την ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκφράστηκαν οι ακόλουθες θέσεις:

* Σε τελικό στάδιο η Εισαγγελία ζήτησε κατάθεση εκτελωνιστή, ο οποίος ουσιαστικά «γνωμοδότησε» πως πρόκειται για λαθρεμπορία.

* Η δικογραφία εμπεριέχει 30 εισαγγελικές διατάξεις και βουλεύματα για άρσεις απορρήτου των επικοινωνιών, βιντεοσκοπήσεις και παρακολουθήσεις, που σχετίζονται με την κατηγορία της λαθρεμπορίας σε βαθμό κακουργήματος.

* Στις 25 Οκτωβρίου υπήρξαν συζητήσεις αστυνομικών και εισαγγελέα με μια μικρή διαφωνία, να μην μπει στην ενιαία δικογραφία για τις δύο εγκληματικές οργανώσεις, ένα «παρακλάδι» της που αφορούσε την εξαγωγή πανάκριβων ρολογιών στη Γερμανία, χώρα Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα αποδομούσε την κατηγορία της λαθρεμπορίας.

* Το έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στις 3 Νοεμβρίου κάνει λόγο για το νόμιμο εμπόριο χρυσού, το θεσμοθετημένο. Για την πολύκροτη υπόθεση, οι αστυνομικοί αναρωτιούνται αν οι «ασυνόδευτες» εγγράφων πλάκες χρυσού χωρίς λογότυπα νομιμότητας, που… μετακινούνταν με ΚΤΕΛ, πάνω σε ανθρώπους με «χρυσά γιλέκα», είναι νόμιμος εμπορικός χρυσός.

* Η ανακρίτρια Διαφθοράς που διέταξε τις προφυλακίσεις 8 κατηγορουμένων είχε ζητήσει τηλεφωνικά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διευκρινίσεις για τη νομιμότητα των εξαγωγών χρυσού σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση για να λάβει προφορικές απαντήσεις από μία διευθύντρια που αναφέρθηκε σε δύο σχετικές υποθέσεις του 2013 και 2015, κάτι που έγινε και γραπτώς στις 3 Νοεμβρίου, την περασμένη Δευτέρα.

* Το διαβιβαστικό της δικογραφίας, που σχημάτισαν τα στελέχη του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, δόθηκε στους δικαστικούς λειτουργούς 10 ημέρες νωρίτερα από την έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης, για την οποία έδωσαν το πράσινο φως.

Όπως και να έχει, η δικογραφία για λαθρεμπόριο χρυσού πλημμεληματικής ή κακουργηματικής μορφής φαίνεται πως χάθηκε στη… μετάφραση από αστυνομικούς και δικαστικούς λειτουργούς. Η αναφορά δύο τελωνειακών υπαλλήλων για παράνομη εξαγωγή χρυσού σε «τρίτη χώρα» και η ποινική μεταχείρισή της, συμπεριέλαβε ως… τρίτη χώρα και την Τουρκία παρά το ειδικό και αδασμολόγητο καθεστώς στην εξαγωγή χρυσού προς τη γειτονική χώρα από κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα