
Υπουργείο Δικαιοσύνης: «Φρένο» στη χρήση παρένθετης μητέρας από ομόφυλα ζευγάρια
«Η έννοια της αδυναμίας κυοφορίας δεν είναι ζήτημα φύλου», σημείωσε ο Γιώργος Φλωρίδης
Το Σχέδιο Νόμου για τη Δικαστική Μέριμνα παρουσίασε, όπως ήταν προγραμματισμένο, το υπουργείο Δικαιοσύνης σήμερα Τρίτη (1/4). Μάλιστα, εντός αυτού περιλαμβάνεται και μία σειρά λοιπών διατάξεων, μία εκ των οποίων αφορά το πολυσυζητημένο ζήτημα της παρένθετης μητρότητας.
Συγκεκριμένα:
«Όσον αφορά την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με μεταφορά ωαρίων στο σώμα άλλης γυναίκας, επέρχονται σημαντικές επεμβάσεις:
- Δεν συνιστά ιατρική αδυναμία κυοφορίας κατά την έννοια του νόμου η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου.
- Η δικαστική άδεια ισχύει μόλις η δικαστική απόφαση που την πρέπει καταστεί αμετάκλητη».
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, η ερμηνευτική αυτή διάταξη ήρθε μετά από πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις και πλέον γίνεται ξεκάθαρο ότι «δυνατότητα κυοφορίας δεν έχουν οι άνδρες».

Όπως ο ίδιος ανέφερε, «είχαμε πρόσφυγες στα δικαστήρια ανδρών, και μοναχικών και σε κατάσταση ζευγαριού, και ζήτησαν να δοθεί άδειας τεκνοθεσίας μέσω παρένθετης μητέρας. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τος έκανε δεκτές, ο εισαγγελέας άσκησε έφεση και το εφετείο είπε όχι».
Και συνέχισε: «Η έννοια της αδυναμίας κυοφορίας δεν είναι ζήτημα φύλου. Αδυναμία έχει μια γυναίκα που μπορεί να κυοφορήσει αλλά για κάποιους λόγους ιατρικούς δεν μπορεί».
Κατά τον Γ. Φλωρίδη, η ερμηνευτική αυτή ρύθμιση έχει «βαθύτατο ανθρωπιστικό χαρακτήρα» καθώς «η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει χώρα τράφικιγκ με παρένθετες μητέρες με την προηγούμενη ερμηνεία».