Υπουργείο Υγείας: Δωρεάν εξέταση ΑΜΗ σε γυναίκες για να γνωρίζουν τα επίπεδα γονιμότητάς τους
Στο πλαίσιο της χθεσινής διυπουργικής συνέντευξης Τύπου για τα μέτρα που στοχεύουν στην επίλυση του δημογραφικoύ, αναφέρθηκε από το υπουργείο Υγείας η πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας και ειδικά η δωρεάν κάλυψη της εξέτασης της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (ΑΜΗ)
Στα μέτρα που στοχεύουν στην επίλυση του δημογραφικoύσυμπεριλαμβάνεται και η ΑΜΗ – Γιατί συστήνεται σε γυναίκες γύρω στα 30.
Δημογραφικό: Δωρεάν εξέταση ΑΜΗ σε γυναίκες που θέλουν να γνωρίζουν τα επίπεδα γονιμότητάς τους.
Ήδη στις ορμονικές εξετάσεις που γίνονται στο πλαίσιο διερεύνησης της γονιμότητας, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το 85% της συγκεκριμένης εξέτασης που είναι αρκετά ακριβή.Το υπουργείο Υγείας έχει υποβάλει αίτηση για γνωμοδότηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), ώστε να μπορέσει να προχωρήσει άμεσα η ένταξη της στη διαδικασία αποζημίωσης. Η υπουργός σημείωσε για το θέμα «πολλές φορές ακούμε ότι μπορεί να υπάρχουν καινοτόμες θεραπείες και διαγνωστικές μέθοδοι τις οποίες δεν μπορούμε να έχουμε. Δεν ισχύει αυτό στην Ελλάδα, οι καινοτόμες θεραπείες και εξετάσεις είναι άμεσα προσβάσιμες στον πληθυσμό που τις χρειάζεται», σημείωσε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Η εξέταση ΑΜΗ -που σήμερα κοστολογείται ιδιωτικά στα 34 ευρώ θα γίνεται δωρεάν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία από το ΚΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ αλλά εκδοθεί και μία σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Θα αφορά Σε γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών όπως ανέφερε στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τι είναι η ΑΜΗ και γιατί συστήνεται σε γυναίκες γύρω στα 30
Η AMH είναι μία ορμόνη γλυκοπρωτεϊνης, η οποία δομικά σχετίζεται με άλλες ορμόνες που παίζουν ρόλο κλειδί στην διαφοροποίηση της ανάπτυξης και την ωοθυλακιογέννεση (ινχιμπίνη, ακτιβίνη).
Παράγεται στα κοκκιώδη κύτταρα των ωοθηκών, από τα μικρά ωοθυλάκια. Ως εκ τούτου, η παραγωγή της συνεχίζεται στις γυναίκες σε όλη τους την αναπαραγωγική ηλικία και το σημαντικό είναι ότι δεν επηρεάζεται από τις ορμονικές διακυμάνσεις που συμβαίνουν στην διάρκεια του κύκλου. Τα επίπεδα της AMH παραμένουν σταθερά μεταξύ των έμμηνων κύκλων της γυναίκας, μετατρέποντάς την σε έναν αξιόπιστο δείκτη πρόβλεψης της ωοθηκικής εφεδρείας.
Μας δίνει πληροφορίες μόνον για την ποσότητα των ωαρίων που υπάρχουν στις ωοθήκες και όχι για την ποιότητα αυτών. Και το βασικό είναι ότι δεν ανιχνεύεται καν σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση.
Τα επίπεδα της AMH αντανακλούν το μέγεθος των αρχέγονων θυλακίων και μπορεί να αποτελούν τον καλύτερο βιοχημικό δείκτη της ωοθηκικής λειτουργίας σε μία σειρά κλινικών καταστάσεων.
Αποτελούν έτσι έναν πρώιμο, αξιόπιστο δείκτη της μειούμενης ωοθηκικής λειτουργίας.
Αν μία γυναίκα στα 30 της δεν έχει παιδιά και μετρήσει την ΑΜΗ σε χαμηλά επίπεδα μπορεί να λάβει τα μέτρα της κρυοσυντηρώντας ωάρια ενώ αν βρίσκεται σε περίοδο που κάνει εξωσωματική, αλλάζει η ποσότητα των ορμονών που της χορηγούν.