Υπουργικό Συμβούλιο: Με έμφαση στην αύξηση του κατώτατου μισθού
Αδιάκοπες οι προσπάθειες του κυβερνητικού επιτελείου με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών - Για τα ενδότερα της ΝΔ, ο πρωθυπουργός προχωρά σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, δίνοντας το παρών στο Συνέδριο του Ιδρύματος Καραμανλή
Επιστρέφοντας από την τριήμερη ανάπαυλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει καμία πρόθεση να συνεχίσει σε ένα αυτοαναφορικό τέμπο, το οποίο, όπως εξηγούν επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, λίγο ενδιαφέρον έχει για τους πολίτες.
Όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, μπορεί να υπάρχουν διιστάμενες απόψεις, ο κ. Μητσοτάκης όμως δεν θέλει η Νέα Δημοκρατία να απασχολεί την κοινή γνώμη μόνο για τα εσωτερικά της, σε μια περίοδο που το τοπίο στην αντιπολίτευση κάπως ξεκαθαρίζει, ιδίως μετά τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός θέλει να εστιάσει στην κυβερνητική καθημερινότητα και σε αυτά που αφορούν τους πολίτες, ενώ και το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Πέμπτη θα έχει αρκετά θέματα προς συζήτηση. Για παράδειγμα, μια από τις πρωτοβουλίες που είναι στα σκαριά είναι το νέο μοντέλο υπολογισμού του κατώτατου μισθού που έχει αναλάβει να εκπονήσει η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, με έναρξη ισχύος την 1/1/2028.
Σύμφωνα με την εσωτερική ανάλυση στο Μέγαρο Μαξίμου, οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για τα εσωτερικά τεκταινόμενα των κομμάτων, παρά εστιάζουν στα πολιτικά προτάγματα. Είναι προφανές ότι το θέμα Σαμαρά δεν κλείνει τόσο εύκολα, με δεδομένη την επιμονή του πρώην πρωθυπουργού σε μια σειρά θεμάτων, η κυβέρνηση, όμως, δεν θέλει ο δημόσιος διάλογος να περιστραφεί γύρω από αυτό το ζήτημα. Εξ ου και, παρά τις ανακοινώσεις που βγήκαν, η κυβέρνηση δεν σήκωσε τόσο πολύ το θέμα της άρσης προστασίας για τους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, με δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν και περαιτέρω δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση, μετά τις μηνυτήριες αναφορές που έχουν καταθέσει τα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει μια κίνηση υψηλού συμβολισμού στο εσωκομματικό πεδίο, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής και θα δώσει το παρών την Πέμπτη, στην πρώτη μέρα του συνεδρίου που διοργανώνει το Ίδρυμα με διαπρεπείς ακαδημαϊκούς για τη Μεταπολίτευση και την παρακαταθήκη του «Εθνάρχη».
Το συνέδριο τιτλοφορείται «Από τη Μετάβαση στη Δημοκρατία-Η Δημοκρατία στην εποχή μας» και, μεταξύ άλλων, ομιλητής αναμένεται να είναι και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι. Την πρόσκληση στον κ. Μητσοτάκη απηύθυνε, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο Αχιλλέας Καραμανλής, ενώ τη συνολική ευθύνη διοργάνωσης έχει ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, άκρως πιθανό είναι στην εκδήλωση να είναι παρών και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που είναι μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος. Τυχόν σύμπτωση Μητσοτάκη-Καραμανλή θα είναι ενδιαφέρουσα, ιδίως μετά την «αποσύνδεση» του κ. Καραμανλή από τον κ. Σαμαρά που επιχείρησε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής, εκτός από μέλος της οικογένειας, είναι και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος, ενώ ο ίδιος αναμένεται να κάνει νέα παρέμβαση την ερχόμενη Δευτέρα, στη Θεσσαλονίκη, παρεμβαίνοντας στην παρουσίαση βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη».