Υπουργοί της ΝΔ έβγαλαν τις «μάσκες» και πλακώνονται…

Το ενοχλημένο Μαξίμου που η Κεραμέως άδειασε τον Θεοδωρικάκο, για το θέμα με τις μάσκες-γίγας, και η ενοχλημένη Κεραμέως για το «ευχαριστώ» του Κυριάκου στον Γεραπετρίτη

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη που έδωσε στη Θεσσαλονίκη (την περασμένη Κυριακή στη ΔΕΘ), όπου ευχαρίστησε τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη για την έναρξη των σχολείων ακούστηκε κάπως, αλλά πέρασε σε δεύτερη μοίρα λόγω των όσων είπε ο πρωθυπουργός, στην ίδια συνέντευξη, για τα εθνικά και την οικονομία.

Όμως τα σχολεία άνοιξαν, μοιράστηκαν οι μάσκες-γίγας στα παιδιά, ακολούθησαν τα καρφιά της αντιπολίτευσης, και ξαφνικά είδαν το φως της δημοσιότητας κάποιες δυσλειτουργίες εντός της κυβέρνησης, όπως και η δυσαρέσκεια του Μαξίμου για την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και τα καρφιά αυτής κατά του κ. Θεοδωρικάκου.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Από τον προηγούμενο Μάιο είχαν διαπιστωθεί αρκετά ζητήματα στη συνεργασία της υπουργού Παιδείας με την Επιτροπή των Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι λοιμωξιολόγοι είχαν διαμαρτυρηθεί στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ότι «η κα Κεραμέως επιμένει να περάσει η δική της άποψη και είναι εξαιρετικά δύσκολη η συνεργασία μαζί της». Τα ίδια παράπονα έκαναν οι επιστήμονες και στο Μαξίμου και μετά από σχετική επίπληξη προς την κα Κεραμέως ακολουθήθηκαν επακριβώς οι συμβουλές και το πρωτόκολλο που επεξεργάστηκε η επιτροπή για την επανέναρξη των σχολείων τον Μάιο. Μέσα στο καλοκαίρι η υπουργός Παιδείας πέρασε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτική παιδεία και, όπως αναφέρουν οι κακές γλώσσες, όταν της επιστράφηκε από το Μαξίμου είχε τόσες αλλαγές, που δεν ήταν λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν «για ποιο λόγο δεν έγραψε όλο το νομοσχέδιο ο Γεραπετρίτης και ταλαιπωρήθηκε με το να κάνει τόσες διορθώσεις».

Ήδη ο Τύπος είχε συμπεριλάβει στα ρεπορτάζ του την κα Κεραμέως μεταξύ των υπουργών που θα έβλεπαν την πόρτα της εξόδου στον ανασχηματισμό. Τελικά, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να μην προβεί σε αλλαγές και η Κεραμέως κλήθηκε να ετοιμάσει τη νέα σχολική χρονιά. Κι εδώ ξεκινούν τα παρατράγουδα.

 

Το επεισόδιο με τις μάσκες

Νέα παράπονα από την Επιτροπή των Επιστημόνων, ότι η κα Κεραμέως δεν συνεργάζεται προκαλώντας εντάσεις στις συνεδριάσεις και θέλει να περάσει τις δικές της απόψεις, δίχως να είναι ειδικός. Τα παράπονα αυτήν τη φορά πήγαν κατ’ ευθείαν στο Μαξίμου. Η πρώτη τριβή ήταν όταν η υπουργός ήθελε να ξεκινήσουν πάση θυσία τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ η πλειοψηφία των επιστημόνων είχε ταχθεί για τις 14. Στην επιτροπή οι αποφάσεις λαμβάνονται μετά από πολλές συζητήσεις με βάση την αρχή της πλειοψηφίας. Τουναντίον, στις συνεδριάσεις με την Κεραμέως η υπουργός απαιτούσε από την Επιτροπή να υπάρξει συμφωνία με βάση τον δικό της σχεδιασμό και τους μειοψηφούντες επιστήμονες της επιτροπής.

Τελικά, στην αντιμαχία παρενέβη εκ νέου ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος τόνισε στην υπουργό Παιδείας πως θα ακολουθηθεί η αρχή της πλειοψηφίας της Επιτροπής και τα σχολεία θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου. Απλά –όπως πρότειναν οι επιστήμονες– αφέθηκε ανοικτό το ενδεχόμενο για έναρξη του σχολικού έτους στις 7 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να επισπεύσουν την επιστροφή τους στο Κλεινόν Άστυ όλοι οι εκδρομείς από τις διακοπές τους.

 

Η γκάφα με τις μάσκες

Ήδη μεταξύ των γονέων αναπτυσσόταν η κουβέντα για το υψηλό κόστος των μασκών, καθώς ήδη από τα μέσα Αυγούστου τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής είχαν προϊδεάσει, ότι οι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία με μάσκες. Στις 21 Αυγούστου όταν τέθηκε το ερώτημα από τη Νίκη Λυμπεράκη στο Open η υπουργός Παιδείας απάντησε «η μάσκα είναι ένα προσωπικό αντικείμενο που θωρακίζει τον καθένα από μας. Είναι ευθύνη του καθενός να προμηθευτεί μάσκα και να την πλένει». Η δήλωση χτύπησε στο μαλακό υπογάστριο του Μαξίμου που ένιωσε ηλεκτροσόκ, λες και ήρθε σε επαφή με γυμνό ηλεκτροφόρο καλώδιο. Τις ημέρες εκείνες ήδη η αντιπολίτευση ασκούσε κριτική για το αυξημένο κόστος για τους μαθητές, λόγω μασκών και αντισηπτικών.

Και όπως γίνεται αντιληπτό, η δήλωση της Κεραμέως ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να σκεφθεί άνθρωπος, καθώς προσέφερε επικοινωνιακά όπλα στην αντιπολίτευση. Άμεσα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, επικοινώνησε με το Μαξίμου επισημαίνοντας πως πρέπει να διορθωθεί η δήλωση. Η εντολή που δόθηκε από το πρωθυπουργικό μέγαρο ήταν να υπάρξει διόρθωση και ρελάνς. Έτσι ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προμηθεύσει δωρεάν με μάσκες όλους τους μαθητές, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Κάτι που επισημοποιήθηκε λίγα 24ωρα αργότερα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

 

Τα καρφιά

Μετά την γκάφα με τις μάσκες για γίγαντες που μοιράστηκαν στα παιδιά η υπουργός Παιδείας έκρινε ότι ήρθε η ευκαιρία να πάρει ρεβάνς. Έτσι στον Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1 ξεκαθάρισε πως «οι μάσκες και όλα τα αναλώσιμα υλικά δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας». Επίσης, πρόσθεσε λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ότι «οι μάσκες παραδόθηκαν και αυτό έγινε προφανώς σε συνεννόηση του υπουργείου Εσωτερικών με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων». Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα διορθωθεί η κατάσταση με τις μάσκες επισήμανε ότι δεν έχει ενημέρωση και ότι είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργείου. Όπως είπε η Νίκη Κεραμέως «δεν είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας, οπότε είναι πιο σωστό να μη σας απαντήσω επ’ αυτού. Δεν έχω ενημέρωση επί του συγκεκριμένου θέματος. Δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας». Όπως ήταν φυσικό, η στάση αυτή προκάλεσε την απορία του Νίκου Χατζηνικολάου που αναρωτήθηκε: «Συντονίζεστε στα υπουργεία για όλη αυτή την προσπάθεια; Μιλάτε όμως μεταξύ σας«Βεβαίως» ήταν η μονολεκτική απάντηση της Νίκης Κεραμέως, αλλά από τον τρόπο που το είπε όλοι κατάλαβαν ότι συμβαίνει το αντίθετο. Μάλιστα, η αντιπολίτευση –που έτσι κι αλλιώς είχε ζητήσει την παραίτηση των δύο υπουργών– έσπευσε να εκμεταλλευτεί την απάντηση Κεραμέως και αίφνης εμφανίστηκαν διάφορα δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό που ενόχλησε περισσότερο το Μαξίμου είναι πως η κα Κεραμέως κάρφωσε τον Θεοδωρικάκο, ενώ γνώριζε πως το λάθος έγινε από την Επιτροπή που δεν έδωσε ξεκάθαρες κι επακριβείς προδιαγραφές. Και την ευθύνη την έχει η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας που δεν ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών.  «Ίσως ήταν επηρεασμένη που ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε μόνο τον κ. Γεραπετρίτη και όχι αυτήν για το άνοιγμα των σχολείων», λένε συνομιλητές του υπουργού Επικρατείας. Όμως αυτά τα καρφιά στον Τάκη Θεοδωρικάκο θέτουν την υπουργό Παιδείας στη μαύρη λίστα του Μαξίμου, αφενός μεν γιατί ο υπουργός Εσωτερικών είναι από τα άτομα που εμπιστεύεται με κλειστά μάτια ο πρωθυπουργός, αφετέρου δε διότι η υπουργός Παιδείας είναι η δεύτερη φορά που κάρφωσε συνάδελφό της, τον οποίο εμπιστεύεται ο κ. Μητσοτάκης.

Η πρώτη φορά ήταν στις 12 Νοεμβρίου του 2019, όταν είχε κρατήσει ανάλογη στάση για τα επεισόδια που είχαν γίνει στην ΑΣΟΕΕ, ρίχνοντας την ευθύνη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Μιλώντας τότε για το θέμα σε δημοσιογράφους στη Βουλή –μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων–  είχε δηλώσει για τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ και την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων πως «η ευθύνη της διαχείρισης ανήκει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη». Μάλιστα, είχε αναρωτηθεί: «Τι σχέση έχει με αυτά η υπουργός Παιδείας;»

Κι όπως λένε από το Μαξίμου, «ήδη η κα Κεραμέως έχει δεχτεί δύο κίτρινες κάρτες». Κάτι που σημαίνει ότι στην τρίτη κίτρινη θα πάρει την άγουσα για τα αποδυτήρια. Εκτός και εάν ξαφνικά δούμε αναβάθμιση της Σοφίας Ζαχαράκη και από υφυπουργός γίνει αναπληρωτής. Όπως επίσης να δούμε η αναπληρωτής υπουργός να έχει περισσότερες αρμοδιότητες από όσες η υπουργός.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα