Υπουργούς κάρφωσε ο Κιτσάκος για τα ELFE και η ΝΔ ζητά εξηγήσεις

Τη θέση ότι κατά την περίοδο που ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ δρομολογήθηκαν όλες οι δυνατές νομικές ενέργειες για το χρέος της εταιρείας λιπασμάτων ELFE από κατανάλωση φυσικού αερίου διατύπωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο πρώην επικεφαλής της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος.

Στη συνέντευξη, που δόθηκε με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του για το χειρισμό της εν λόγω υπόθεσης ο κ. Κιτσάκος υποστήριξε ότι οι χειρισμοί ήταν εν γνώσει των συναρμόδιων υπουργείων ενώ απέδωσε ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας ότι “Υπήρξε έντονος και μνημειώδης κυβερνητικός παρεμβατισμός χωρίς να είναι δόλιος, αλλά με σαφέστατο αποτύπωμα στην εξέλιξη του χρέους”. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το 2008 η οφειλή της ΒΦΛ ήταν 108,1 εκατομμύρια, το Σεπτέμβριο του 2009 όταν η επιχείρηση πουλήθηκε στον όμιλο Λαυρεντιάδη το χρέος διαμορφώθηκε στα 55 εκατ. , και στα 42 εκατ. στο τέλος του 2011 ενώ τον Οκτώβριο του 2015 όταν ο ίδιος ανέλαβε επικεφαλής της ΔΕΠΑ ήταν 89,76 εκατ. και σήμερα εκτιμάται ότι κυμαίνεται στα 99 με 100 εκατομμύρια.

Καταλόγισε ολιγωρία στην νομική υπηρεσία της ΔΕΠΑ ενώ υποστήριξε ότι ο ίδιος στοχοποιήθηκε για την εξαγορά της ΕΠΑ Αττικής όπως και για τις συμφωνίες που αφορούσαν στην προώθηση ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ έχει ασκήσει αγωγή για το σύνολο της οφειλής της ELFE, λίγες ημέρες μετά την αντικατάσταση του κ. Κιτσάκου, αγωγή η οποία όπως ο ίδιος ανέφερε είχε προετοιμαστεί επί των ημερών του.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε σχετικά η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Έξι ημέρες μετά τη διατύπωση των ερωτημάτων που έθεσε η Νέα Δημοκρατία αναφορικά με την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε στο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόδωρο Κιτσάκο για τα πεπραγμένα του κατά τη θητεία του στη διοίκηση της ΔΕΠΑ, η Κυβέρνηση εξακολουθεί αμήχανα να σιωπά.

Οι βαρυσήμαντες σημερινές αποκαλύψεις του κ. Κιτσάκου ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως οι κ. Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Σταθάκης, Πιτσιόρλας και Τζάκρη γνώριζαν για τους χειρισμούς και τις ενέργειες του, οι οποίες ήδη ελέγχονται από την ελληνική δικαιοσύνη, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα και αναδεικνύουν τις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες.

Οι αναφερόμενοι υπουργοί δεν μπορούν να κρύβονται και οφείλουν να πάρουν άμεσα θέση για όσα καταγγέλλει ο κ. Κιτσάκος.

Για το αν, δηλαδή, οι υπουργοί που κατανομάζονται από τον κ. Κιτσάκο γνώριζαν για την προσπάθεια παράνομης ανταλλαγής ακινήτων της ELFE έναντι διαγραφής του χρέους της προς τη ΔΕΠΑ, καθώς επίσης για ποιο λόγο επέτρεψαν την εκτόξευση του χρέους της ELFE στη ΔΕΠΑ, ζημιώνοντας τη ΔΕΠΑ με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οφείλουν, επίσης, να απολογηθούν γιατί ο κ. Κιτσάκος που είχε εργαστεί ως στέλεχος στην ELFΕ διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος στη ΔΕΠΑ, στην οποία η ELFE χρωστούσε τεράστια ποσά.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να είναι απολύτως σίγουρη ότι η Νέα Δημοκρατία θα αναδείξει τη σκανδαλώδη αυτή υπόθεση και μαζί με όλους τους πολίτες θα απαιτήσει την αλήθεια και την απόδοση ευθυνών όσο ψηλά και αν αυτές βρίσκονται».

Διαβάστε επίσης