Υψηλοί τόνοι απέναντι σε «δούρειους ίππους»

Με… τεταμένες κεραίες παρατηρούν στη Νέα Δημοκρατία τις κινήσεις των κορυφαίων στελεχών του Κινήματος Αλλαγής. Παρά το ότι δεν διαφαίνεται πρόθεση μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάποιες διαρροές και αναφορές σε παραπολιτικές στήλες προκαλούν ανησυχία.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Στην Πειραιώς αναγνωρίζουν στη Φώφη Γεννηματά ότι απορρίπτει το πολιτικό φλερτ του Αλέξη Τσίπρα, που εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Προβληματίζονται, όμως, από το γεγονός ότι ανάλογη στάση κρατά και απέναντι στα ανοίγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπαίνει –ίσως για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά– ο Σταύρος Θεοδωράκης. Παρά το γεγονός ότι το Ποτάμι εντάχθηκε στους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής, ο 53χρονος δημοσιογράφος συνηθίζει να κινείται αν όχι εκτός κομματικής γραμμής, σίγουρα πιο αυτόνομα σε σχέση με τους υπόλοιπους. Η πρόσφατη επίσκεψη του στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα την πρόταση για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, είναι κάτι που δεν έμεινε ασχολίαστο από τη Νέα Δημοκρατία.

«Δείχνει να παίζει ένα παιχνίδι συνεργασίας της κεντροαριστεράς χωρίς να είναι αυτή τη στιγμή διαφανείς οι προθέσεις του», σχολιάστηκε από στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης που δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τυχόν παρασκηνιακές διεργασίες. Στη Ν.Δ. γνωρίζουν ότι ο πρωθυπουργός διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος στις δημόσιες τοποθετήσεις του δεν αποκλείει πλέον και το ενδεχόμενο μίας μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η σύμπλευση ή μη την επαύριο των εκλογών δεν έχει σχέση με τους τίτλους αλλά με τις προτεραιότητες στις λύσεις των προβλημάτων αυτών», δήλωσε χαρακτηριστικά, θέτοντας επί της ουσίας μοναδική προϋπόθεση συνεργασίας μία προγραμματική σύγκληση. Η μεταστροφή στη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει, καθώς το Ποτάμι ήταν η πολιτική δύναμη που μαζί με τη Νέα Δημοκρατία είχαν ασκήσει την πλέον σκληρή κριτική – αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Πειραιώς δεν έχει περάσει απαρατήρητη η τακτική που έχει υιοθετήσει πλέον ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής, όπου διαχωρίζει τα στελέχη του – με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο να αποτελούν persona non grata και τον Κώστα Λαλιώτη υποψήφιο «σύμμαχο». Μάλιστα, στο πρόσφατα συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ όπου τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΚΙΝ.ΑΛ. εξέφρασαν σε κάθε τόνο την αντίθεση τους με την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να επιτεθεί μόνο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δούρειοι ίπποι»

Στην Πειραιώς, διαβλέποντας ότι η χώρα μπει σε προεκλογική περίοδο –παρατεταμένη ή μη είναι κάτι που θα φανεί τους επόμενους μήνες– εσχάτως εμφανίζονται αποφασισμένοι να υψώσουν τόνους και απέναντι σε πρόσωπα που θεωρούν «δούρειους ίππους». Η αρχή έγινε με τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., Μαρίας Σπυράκη, ως απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» του Γιάννη Φιλιππάκη. «Η συγκεκριμένη εφημερίδα, που διατείνεται ότι υποστηρίζει την παράταξη, δεν είναι τίποτε άλλο από τον “δούρειο ίππο” του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκδότες της τρώνε τα βράδια με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες, που στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία, πρέπει να γνωρίζουν τον ρόλο της συγκεκριμένης εφημερίδας, που δεν αποτυπώνει τίποτε άλλο από τις επιθυμίες της κυβέρνησης στο πρωτοσέλιδό της», σχολίασε σε έντονο ύφος η κα Σπυράκη, με αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Δημοκρατίας» με εξάστηλο τίτλο «Απέραντο φρενοκομείο η Ν.Δ.».

Μια και ο λόγος για «δούρειους ίππους», στα υψηλά κλιμάκια του κόμματος εμφανίζονται σφόδρα ενοχλημένοι και με ορισμένους βουλευτές, πολιτευτές, πρώην στελέχη και… άσπονδους φίλους, που με τη στάση τους πλήττουν την εικόνα του κόμματος. Μία από τις εισηγήσεις που έχει δεχτεί από συνεργάτες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι για «καρατομήσεις» στελεχών, ως επίδειξη πυγμής προς αυτούς που αν και δηλώνουν «γαλάζιοι» επί της ουσίας αποτελούν βαρίδια στην προσπάθεια αυτοδυναμίας. Μάλιστα, φέρνουν ως παράδειγμα ανάλογη κίνηση που είχε το μακρινό 1997 ο Κώστας Καραμανλής, όταν ως νεοεκλεγείς πρόεδρος της παράταξης έστειλε… σπίτι τους εν μία νυκτί στελέχη με ειδικό πολιτικό βάρος, όπως οι Γιώργος Σουφλιάς, Στέφανος Μάνος, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, Πέτρος Τατούλης, Αναστάσης Παπαληγούρας κ.ά.

Και αν για κάποιους δεν υφίσταται η «απειλή» της διαγραφής από το κόμμα, στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για καταγγελία του ρόλου τους ως «δούρειου ίππου». Ίσως η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση να είναι αυτή του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, Βαγγέλη Αντώναρου, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να… πετροβολεί τη σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Στο ίδιο μήκος κύματος ο πάλαι ποτέ «λοχαγός» του Κώστα Καραμανλή, Σάββας Τσιτουρίδης, ο οποίος εξαπέλυσε πυρά εναντίον του εξαδέλφου του πρώην πρωθυπουργού (αλλά πιστού στον Κυριάκο Μητσοτάκη), Κώστα Αχ. Καραμανλή. Στη συζήτηση έσπευσε να παρέμβει και ο κ. Αντώναρος, τασσόμενος υπέρ του κ. Τσιτουρίδη, λέγοντας ότι «μας απασχολεί η λοξοδρόμηση από κεντρικές αρχές κι αξίες».

Διαβάστε επίσης