Υστερούν στην Ελλάδα οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους ογκολογικούς ασθενείς

Δωρεάν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για όλους τους ογκολογικούς ασθενείς ζητά από το υπουργείο Υγείας ο ΙΣΑ

Τη διασφάλιση από το υπουργείο Υγείας της δωρεάν πρόσβασης όλων των ογκολογικών ασθενών σε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Αφορμή της δημόσιας παρέμβασης των γιατρών της Αθήνας στάθηκε η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου), αλλά αιτία παραμένει η δραματική μείωση των πιθανοτήτων ίασης, για πολλούς ασθενείς, εξαιτίας της αναμονής στις δημόσιες δομές υγείας είτε για τη διενέργεια των απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων είτε/και για την έναρξη της θεραπείας.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, η υποστήριξη των ασθενών του τελικού σταδίου αποτελεί αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση της πολιτείας, η οποία ωστόσο αδυνατεί να διασφαλίσει όπως οφείλει, αξιοπρεπή περίθαλψη, στην ευαίσθητη αυτή ομάδα των ασθενών.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Είναι υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίσει ότι όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες καθώς και σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας . Η πάταξη της γραφειοκρατίας, η διευκόλυνση των διαδικασιών, για τη χορήγηση των ογκολογικών φαρμάκων, η ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών και των φροντιστών τους ,η δημιουργία δομών, για τους ασθενείς τελικού σταδίου είναι χρόνια αιτήματα, στα οποία δυστυχώς η πολιτεία δεν έχει ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα να υστερούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους ογκολογικούς ασθενείς στη χώρα μας».

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης