«Υβριδικός» κορωνοϊός στη Γαλλία
Η μετάλλαξη συνδυάζει την πρωτεΐνη ακίδα της Όμικρον με το «σώμα» της Δέλτα
Μέσα σε μία όχι φωναχτά ομολογούμενη αλλά ευδιάκριτα διάχυτη αίσθηση ότι τελειώνει ο βραχνάς της πανδημίας με την Covid-19 να μετεξελίσσεται σε ενδημική νόσο, τα επιδημιολογικά ευρήματα Γάλλων επιστημόνων σχετικά με τις μεταλλάξεις του φονικού SARS–coV-2 διαφοροποιεί –θέλοντας και μη– τα ποσοστά αισιοδοξίας για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ο λόγος του υγειονομικού σκεπτικισμού δεν είναι άλλος από τη διάγνωση τριών πρόσφατων κρουσμάτων κορωνοϊού στη νότια Γαλλία, με τους ασθενείς να έχουν προσβληθεί από μετάλλαξη Deltacron, δηλαδή από υβριδικά στελέχη του ιού SARS-coV-2 που συνδυάζουν γονίδια από τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον. Ειδικότερα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φιλίπ Κολσόν του ιατρικού Ινστιτούτου IHU Méditerranée Infection της Μασσαλίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, ανακοίνωσαν ότι οι εν λόγω ασθενείς έχουν μολυνθεί από μια παραλλαγή του κορωνοϊού που συνδυάζει την πρωτεΐνη της Όμικρον (υποπαραλλαγής ΒΑ.1) με το «σώμα» της Δέλτα. Στο σχετικό ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ο δρ Κολσόν υπογράμμισε ότι δεδομένου του ελάχιστου αριθμού των επίμαχων κρουσμάτων είναι εξαιρετικά πρόωρο να ειπωθεί κατά πόσο οι λοιμώξεις Deltacron είναι πιο μεταδοτικές ή προκαλούν πιο σοβαρή νόσο. Το καλό νέο είναι πως η ομάδα του δρ Κολσόν σχεδίασε ένα μοριακό τεστ PCR που έχει τη δυνατότητα να ελέγχει γρήγορα τα δείγματα για τυχόν παρουσία της Deltacron.
Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός
Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο γενετικός ανασυνδυασμός των κορονοϊών –και όχι μόνο– που προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό λαμβάνει χώρα όταν δύο παραλλαγές του ιού μολύνουν το ίδιο κύτταρο. Έτσι, λοιπόν, όταν δύο παραλλαγές όπως η Δέλτα και η Όμικρον έχουν διασπαρεί στον πληθυσμό της ίδιας περιοχής την ίδια χρονική περίοδο, αυτό «γεννά» τη συνθήκη να ανασυνδυαστεί υβριδικά ο κορωνοϊός.
Μικρή (για την ώρα) η διασπορά
Όπως προαναφέρθηκε, το δείγμα των διαγνωσμένων «υβριδικών» κρουσμάτων δεν είναι για την ώρα μεγάλο. Εκτός των τριών γαλλικών περιστατικών, δύο παρόμοιες λοιμώξεις τύπου Deltacron έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία γενετικών ερευνών Helix, ενώ άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν αναφέρει ότι από την έναρξη του 2022 μέχρι σήμερα έχουν ανιχνευθεί ακόμη 12 κρούσματα Deltacron στην Ευρώπη, όλα με πρωτεΐνη ακίδα από την Όμικρον και «σώμα» από τη Δέλτα. Στη… σούμα αθροίζονται, επομένως, 17 «υβριδικά» κρούσματα Covid-19, που σημαίνει ότι η διασπορά είναι μικρή κι αυτό είναι ένα καλό δεδομένο.
Το κακό δεδομένο είναι ότι το ενδεχόμενο ύπαρξης της μετάλλαξης Deltacron τo ακούσαμε από τα χείλη του επικεφαλής του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου δρα Λεόντιου Κωστρίκκη στις αρχές Ιανουαρίου, αλλά στο μεσοδιάστημα κυριάρχησε στη διεθνή επιστημονική κοινότητα η εκτίμηση ότι επρόκειτο για τεχνικό λάθος και ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοια παραλλαγή.