Ζάεφ: Θα είμαι ο πρώτος που θα αλλάξει το διαβατήριό του με ονομασία «Βόρεια Μακεδονία»

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ πανηγυρίζει για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι θα είναι ο πρώτος που θα αλλάξει το διαβατήριό του με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Επίσης, ελπίζει ότι η Συμφωνία θα επικυρωθεί και από το ελληνικό Κοινοβούλιο εντός των επομένων ημερών.

«Ίσως να είμαι ο πρώτος που θα αλλάξει το διαβατήριό του με τη νέα ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Ήμουν ο πρώτος που φώναξε “Ζήτω η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Αυτό δεν είναι εύκολο για τον λαό μας, αλλά δίνει ελπίδα και προοπτική», είπε ο Ζάεφ σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό “Alsat”.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών εξασφάλισε πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της ελληνικής Βουλής.

Παράλληλα τόνισε την προσδοκία του, όταν το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ κατατεθεί στην ελληνική Βουλή για κύρωση – κάτι που προσδιόρισε ότι αναμένει να γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες – να εγκριθεί με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία, καθώς, όπως είπε, στην περίπτωση αυτή θα αναγράφεται το νέο όνομα της χώρας του, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Τέλος ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την άνοιξη. Κι αυτό αφού ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτό θα εξαρτηθεί, όπως ανέφερε ενδεικτικά από τις υποχρεώσεις που θα έχουν αμφότεροι και που απορρέουν από την προεκλογική περίοδο στην οποία θα έχουν εισέλθει οι δύο χώρες (προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, ευρωεκλογές, καθώς και αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα).

Διαβάστε επίσης