Ζεσταίνουν τις μηχανές στις Σκουριές

Το υπουργείο Περιβάλλοντος εκδίδει τις άδειες μετά τις τρεις αποφάσεις του ΣτΕ που δικαίωσαν την Eldorado Gold

Ποιο είναι το πλάνο τής «Ελληνικός Χρυσός», που κάνει λόγο για νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Του Χρήστου Αγγελόπουλου

Θέμα ωρών είναι πλέον εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος η έκδοση των αδειών που εκκρεμούν για την επανεκκίνηση του έργου της Eldorado Gold στις Σκουριές Χαλκιδικής. Κάτι που είχε ξεκαθαρίσει με τον πλέον επίσημο τρόπο το υπουργείο από τη Δευτέρα, όταν ανακοίνωσε πως οι αποφάσεις του ΣτΕ που δικαίωσαν την «Ελληνικός Χρυσός» θα υλοποιηθούν, καθώς είναι απολύτως σεβαστές. Το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε τρεις αποφάσεις, βάσει των οποίων οι ισάριθμες αιτήσεις ακύρωσης, κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της θυγατρικής του καναδικού ομίλου «Ελληνικός Χρυσός» έγιναν δεκτές.

Επί της ουσίας, οι τρεις αποφάσεις, αλλά και η ανακοίνωση του υπουργείου να αποδεχθεί τις δικαστικές αποφάσεις βγάζει από το τέλμα τη μεγαλύτερη επένδυση στον εγχώριο ορυκτό πλούτο, της οποίας η αναστολή –λόγω της άρνησης της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος να προχωρήσει στη χορήγηση αδειών ρουτίνας– είχε συμβάλει στο να είναι επιφυλακτικοί οι ξένοι επενδυτές.

Τον Απρίλιο του 2018, η διαιτησία είχε δικαιώσει την Eldorado Gold, ως προς το εάν η Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργίας του Μαδέμ Λάκκου για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων Σκουριών και Ολυμπιάδας συνιστά ή όχι παράβαση των διατάξεων της σύμβασης μεταβίβασης. Σε συνέχεια της απόφασης αυτής, το υπουργείο Περιβάλλοντος με επικεφαλής τον Γιώργο Σταθάκη είχε δηλώσει ότι «θα διασφαλιστεί ότι θα παραχθεί καθαρός χρυσός, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια (περιβαλλοντικά κτλ)». Ωστόσο, για μικροπολιτικούς λόγους, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, ο κ. Σταθάκης δεν προχώρησε ποτέ στη χορήγηση των αδειών ρουτίνας.

Πριν όμως τη δικαίωσή της το 2018 από τη διαιτησία, η εταιρεία τα έτη 2016 και 2017 είχε υποβάλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος αιτήσεις για την έκδοση σειράς αδειών. Ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε στις συγκεκριμένες αιτήσεις, με αποτέλεσμα η εταιρεία να καταθέσει τον Νοέμβριο του 2017 τις τρεις αιτήσεις ακύρωσης, που έγιναν πρόσφατα δεκτές. Από τότε διατηρεί σε κατάσταση συντήρησης το έργο, με εκτιμώμενο κόστος 5-10 εκατ. δολάρια μόνο για το 2019.

Την επένδυση στις Σκουριές πολέμησε με πάθος ακόμη και την εποχή που ήταν αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, διοργανώνοντας συγκεντρώσεις, προπηλακίζοντας ακόμη κι εργαζόμενους. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την προτροπή του Καμμένου προς τους συγκεντρωμένους να λιντσάρουν τον Χρήστο Πάχτα (δήμαρχος Αριστοτέλη) επειδή είχε ταχθεί υπέρ της επένδυσης. Ποιος επίσης μπορεί να ξεχάσει τον διχασμό της τοπικής κοινωνίας με τις συγκεντρώσεις από τη μία των πολέμιων της επένδυσης (με πρωταγωνιστές τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ) και από την άλλη τους εργαζόμενους που ανησυχούσαν ότι θα μείνουν άνεργοι.

Τα επόμενα βήματα

Η χορήγηση των αδειών ρουτίνας θα επιτρέψει στην «Ελληνικός Χρυσός» να βγάλει από τη φάση της συντήρησης το έργο στις Σκουριές. Αυτό σημαίνει ότι, κατ’ αρχάς, σε συνέχεια της εξασφάλισης των αδειών ρουτίνας, η «Ελληνικός Χρυσός» θα προχωρήσει στην έκδοση των οικοδομικών αδειών για την αποπεράτωση του εργοστασίου εμπλουτισμού, το οποίο σήμερα είναι ημιτελές, με αποτέλεσμα μηχανολογικός εξοπλισμός αξίας εκατομμυρίων ευρώ να είναι εκτεθειμένος. Στο εργοστάσιο εμπλουτισμού θα γίνεται ο εμπλουτισμός του μεταλλεύματος που θα προέρχεται από το σχεδιαζόμενο μεταλλείο, όπου θα πραγματοποιείται συνδυαστικά επιφανειακή και υπόγεια εξόρυξη.

Προτού το έργο στις Σκουριές ανασταλεί, η «Ελληνικός Χρυσός» είχε ξεκινήσει να υλοποιεί την πρώτη φάση:  χωματουργικές εργασίες, θεμελιώσεις και πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη του μεταλλείου επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης.

Ωστόσο, ελλείψει των αδειών που αφορούν την τροποποιητική άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών, τη μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων και την επικαιροποίηση της πολεοδομικής άδειας για το εργοστάσιο των Σκουριών, η «Ελληνικός Χρυσός» έθεσε το project σε αναστολή. Σε διαφορετική περίπτωση, σήμερα θα βρισκόταν σε λειτουργία, καθώς σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, το 2019 το έργο των Σκουριών θα έμπαινε στη φάση της παραγωγής.

Οι εμμονές του ΣΥΡΙΖΑ, ο εμφύλιος στη Χαλκιδική και η ατάκα Καμμένου να λιντσάρουν τον Πάχτα

Τα κοιτάσματα

Στις Σκουριές έχει εντοπιστεί κοίτασμα χρυσού, χαλκού και πορφυρίτη, με τη διάρκεια ζωής του μεταλλείου να υπολογίζεται σε 25 χρόνια. Με στοιχεία Μαρτίου 2018, οπότε η τιμή του χρυσού ήταν περίπου 1.300 δολάρια ανά ουγκιά, η καθαρή παρούσα αξία (NPV) του έργου στις Σκουριές είχε υπολογιστεί σε 925 εκατ. δολάρια, μέγεθος σημαντικά μεγαλύτερο σήμερα, οπότε η τιμή του χρυσού διαμορφώνεται σε 1.500 δολάρια.

Η πρώτη φάση του έργου διαρκεί εννέα έτη, αποτελεί συνδυασμό επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης και αναπόσπαστο κομμάτι αυτής είναι η διαχείριση των τελμάτων και των αποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί εγκατάσταση απόθεσης τελμάτων (TMF), της οποίας οι προδιαγραφές επιτρέπουν τη μείωση κατά 40% του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου, όπως έχει αναφέρει η εταιρεία.

Η δεύτερη φάση, διάρκειας περίπου 15 ετών, που θα ξεκινήσει όταν ολοκληρωθεί η επιφανειακή εξόρυξη, περιλαμβάνει την υπόγεια εξόρυξη.

Όπως έχει αναφέρει σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος του καναδικού ομίλου, Τζορτζ Μπερνς, το έργο στις Σκουριές θα δημιουργήσει καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, οι οποίες τοποθετούνται σε 1.000 και 700 στη φάση της κατασκευής και λειτουργίας, αντίστοιχα. Κατά την εταιρεία, σε διάστημα 25 χρόνων λειτουργίας, θα δημιουργηθούν συνολικά 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και θα κατευθυνθούν 1,5 δισ. σε πληρωμές εργαζομένων, 3 δισ. ευρώ σε πληρωμές προς Έλληνες προμηθευτές, ενώ υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ οι άμεσοι φόροι για το ελληνικό κράτος, σε 450 εκατ. ευρώ τα ετήσια έσοδα εξαγωγών και σε 80 εκατ. οι  επενδύσεις στην κοινωνία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα