Ζεστό επενδυτικό χρήμα για μείωση της ανεργίας σε νέους και γυναίκες

Νέο πρόγραμμα ύψους €500.000.000 για επιχειρηματικές επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο «τρέχει» η ΕΤΕπ στην Ελλάδα

Με τις επενδύσεις να αποτελούν τον καταλύτη που θα πυροδοτήσει την αναπτυξιακή δυναμική στην οποία ποντάρει η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να κάνει πράξη τις προγραμματικές δεσμεύσεις της για ευάριθμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, το άκουσμα της είδησης ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα βάλει πλάτη με ένα νέο πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ έφερε πλατιά χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Η συγκρατημένη ευφορία στην οδό Νίκης όπου εδρεύει το υπουργείο Οικονομικών δεν προκλήθηκε άδικα. Ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος ότι μέσω του νέου χρηματοπιστωτικού εργαλείου η ΕΤΕπ προτίθεται να στηρίξει με ζεστό χρήμα και στοχευμένα εκείνες τις επιχειρηματικές επενδύσεις που προάγουν δύο… πονεμένες κατηγορίες εργαζομένων: τους νέους και τις γυναίκες.

Σε ό,τι αφορά τους νέους, το καινούργιο πρόγραμμα της ΕΤΕπ αναμένεται να δώσει ώθηση στη νεανική απασχόληση, «πατώντας» στο υπόδειγμα της πρωτοβουλίας της τράπεζας «Δεξιότητες και Θέσεις Απασχόλησης – Επενδύσεις για τους νέους» και αξιοποιώντας την επιτυχία παλαιότερων σχημάτων που συνέβαλαν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για εκατοντάδες υποψήφιους εργαζόμενους νεαρής ηλικίας.

Για τη… θηλυκή διάσταση του προγράμματος, οδηγό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αποτέλεσε η στρατηγική της για την ισότητα των φύλων και την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και βάσει αυτής της παραμέτρου ποσό του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος που αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις που ενδυναμώνουν επαγγελματικά τo λεγόμενο ασθενές φύλο.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΤΕπ θα στηρίξει επενδύσεις επιχειρήσεων που αυξάνουν τη συμμετοχή των γυναικών σε ηγετικές θέσεις, καθώς και επιχειρήσεων που, κατά πλειοψηφία, ανήκουν σε γυναίκες και διοικούνται από γυναίκες.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ 1,4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Πάνω από €3,5 δισ. σε 5 χρόνια

Το στίγμα της παραπάνω στρατηγικής περιέγραψε σε σχετικές δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ και αρμόδιος για την Ελλάδα, Andrew McDowell, επιχειρηματολογώντας ότι η αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων γυναικών ενισχύει την οικονομία, θυμίζοντας παράλληλα ότι ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στηρίζει ενεργά τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεργαζόμενη με ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η ΕΤΕπ έχει χορηγήσει τα τελευταία πέντε χρόνια περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ για νέες επενδύσεις επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα, βοηθώντας τις επιχειρήσεις αυτές να επεκταθούν, να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους.

Και τέτοιου είδους αναπτυξιακά εργαλεία αποκτούν άλλη βαρύτητα σε χώρες όπως η Ελλάδα, που αν και δείχνει να ξεμυτίζει από την οικονομική κρίση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανεργίας, με τους νέους της χώρας να έχουν σαφώς λιγότερες πιθανότητες να βρουν εργασία συγκρινόμενοι με τους συνομηλίκους τους σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Σε αυτό το φόντο η ΕΤΕπ συμβάλλει ενεργά στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και 400 εκατ. ευρώ από τις νέες πιστωτικές γραμμές θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις επιχειρήσεων που στηρίζουν την απασχόληση των νέων δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας γι’ αυτούς, συνεχίζοντας το προηγούμενο πρόγραμμα στήριξης επιχειρηματικών επενδύσεων που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης για νέους.

Θυμίζεται ότι μέσω της πιστωτικής γραμμής ύψους 1,05 δισ. ευρώ που είχε εγκαινιαστεί τον Δεκέμβριο 2016 και σε διάστημα μικρότερο των 36 μηνών έως σήμερα, η ΕΤΕπ χορήγησε με ευνοϊκούς όρους επιχειρηματικά δάνεια ύψους σχεδόν 300 εκατ. ευρώ σε περίπου 1.000 επιχειρήσεις, οι οποίες επένδυσαν στο ανθρώπινο κεφάλαιο, δημιουργώντας ή διατηρώντας κατά περίπτωση 887 θέσεις απασχόλησης για νέους.

Στήριξη από τις 4 συστημικές τράπεζες 

Για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρηματικών επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων επιχειρήσεων που στηρίζουν ενεργά την απασχόληση των νέων και την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, μέσω των οποίων θα διοχετευτούν τα δάνεια συνολικού ύψους €500.000.000.

Το στοχευμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα στηρίξουν, συγκεκριμένα, η Alpha Bank, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και αναμένεται να οδηγήσει σε επενδύσεις συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ στη χώρα, σε όλους τους κύριους παραγωγικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τομέων του εμπορίου, της μεταποίησης, του τουρισμού κ.λπ.

Διαβάστε επίσης