«Ζητάμε από τους Ταλιμπάν να δεσμευτούν για την ασφαλή απομάκρυνση πολιτών από το Αφγανιστάν»

Σχέδιο συμφωνίας με τους Ταλιμπάν επιθυμούν οι G7

Σχέδιο συμφωνίας με τους Ταλιμπάν ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια οι πολίτες από το Αφγανιστάν έχει σκοπό να καταρτίσει η Δύση, όπως έγινε γνωστό σε δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, μετά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου της G7.

Τη στιγμή που οι Ταλιμπάν θέτουν κόκκινη γραμμή και απορρίπτουν το αίτημα της Δύσης για παράταση, πέραν της 31ης Αυγούστου, του χρόνου εκκένωσης του αεροδρομίου, ο Τζόνσον διεμήνυσε ότι προτεραιότητα αποτελεί η ασφαλής απομάκρυνση πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Αυτό που επεξεργαζόμαστε κυρίως αυτη τη στιγμή είναι να δεσμευτούν οι Ταλιμπάν για την ασφάλεια των πολιτών που θα ταξιδέψουν μέχρι της 31 Αυγούστου και μετά από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ορισμένοι από αυτούς θα πουν ότι δεν το αποδέχονται, άλλοι όμως θα αντιληφθούν τη σημασία της συμφωνίας, καθώς η G7 έχει σοβαρή οικονομική, πολιτική και διπλωματική υπόσταση», τόνισε ο Τζόνσον.

Eπεσήμανε ότι οι G7 συμφώνησαν σε μια κοινή προσέγγιση απομάκρυνσης των πολιτών την οποία θα προωθήσουν για να δεσμεύσουν τους Ταλιμπάν και να επιτευχθεί συμφωνία.

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε ώστε να αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση, φέρουμε τεράστια ευθύνη. Συμφωνήσαμε στη διεξαγωγή συνομιλιών με τους Ταλιμπάν», προσέθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι το Αφγανιστάν δεν θα πρέπει να επιστρέψει στα χρόνια της προηγούμενης αυταρχικής διακυβέρνησης, από 1996 έως το 2001, και οι γυναίκες θα πρέπει να εξακολουθούν να μορφώνονται χωρίς περιορισμούς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα