Ζήτημα επιβίωσης ο ενιαίος λόγος

Οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με Στουρνάρα, Μπλίνκεν και Χριστοδουλίδη θέλουν να δείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε

Ένα από τα βασικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά είναι ότι ποτέ δεν κατάφερε να έχει ενιαίο δημόσιο λόγο. Ούτε και την εποχή που η κοινωνία είχε εμπεδώσει ότι θα κυβερνήσει, δηλαδή το διάστημα μεταξύ Αυγούστου 2014-Ιανουαρίου 2015, όταν και είχε πάρει κεφάλι σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ειδικά μετά την ΔΕΘ του 2014 και το περιβόητο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης που συνάντησε ευήκοα ώτα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αυτή η πρωτόγνωρη «Βαβέλ» δεν άλλαξε παρά το γεγονός ότι πέρασαν πολλά χρόνια και λογικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έμαθαν και από τον κυβερνητισμό. Εξακολουθούν ο καθένας να λέει το μακρύ του και το κοντό του με συνέπεια ο λόγος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην περνάει στο υποσυνείδητο του ψηφοφόρου. Έτσι και με αφορμή την πόρτα της εξόδου που έδειξε ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Παύλο Πολάκη, παρά το γεγονός ότι δεν έπεισε τους πιο ψαγμένους, εν τούτοις φαίνεται ότι λειτούργησε ως ένα βαθμό. Και στην κοινωνία που επιτέλους είδε ένα αρχηγό να μην άγεται και φέρεται και στο εσωτερικό του κόμματος το οποίο οφείλει να συνταχθεί στη ρότα που έχει χαραχθεί από την ηγετική ομάδα.

Προς ώρας όλοι έχουν συνταχθεί με το αφήγημα της Προοδευτικής Διακυβέρνησης, αν κι εδώ παρατηρούνται διαφοροποιήσεις. Ο Τσίπρας ισχυρίζεται ότι δεν θα ηγηθεί σε κυβέρνηση ηττημένων, ενώ ο Σκουρλέτης ακόμη επιμένει, ότι πρέπει να το εξετάσουν πάλι, ειδικά εάν η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία είναι στα όρια του στατιστικού λάθους.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας τις τελευταίες ημέρες επιμένει πολύ στην ομογενοποίηση του λόγου του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που το αντιλήφθηκαν και οι παρόντες στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου εγκρίθηκαν τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Μάλιστα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, για να μην δίνουμε αφορμές κι εκμεταλλευθούν τα περιστατικά κακοφωνίας».

Βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας αυτή την προσπάθεια της ομογενοποίησης του δημόσιου λόγου του ΣΥΡΙΖΑ την έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, από την εποχή που απομάκρυνε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, όταν είχε κατηγορήσει τους υπουργούς της κυβέρνησης ως «δολοφόνους», αλλά και την αποδοκιμασία στον Γιώργο Βαρεμένο για την επίθεση στην Άννα Καραμανλή σε τηλεοπτικό πάνελ. Αυτή η προσπάθεια επιβεβαιώθηκε και με την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στον τσαμπουκά του Παύλου Πολάκη. Όταν έδειξε την πόρτα της εξόδου στον αψύ Κρητικό έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα προς όλους ότι δεν θα χαρίσει κάστανα από εδώ και στο εξής.

Βασικό μέλημα, λοιπόν, του Αλέξη Τσίπρα εφεξής είναι να τηρούν όλα τα στελέχη ορισμένα βασικά στοιχεία ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να οδεύσει ως «ενιαίος στρατός με ενιαία εκφώνηση προς τις κάλπες», όπως μας έλεγε συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην Κουμουνδούρου επιζητούν να βλέπουν το επόμενο διάστημα στα κανάλια και να ακούν στα ραδιόφωνα βουλευτές και υποψηφίους «διαβασμένους» ως προς τις προγραμματικές προτάσεις του κόμματος –δεν γίνεται, δηλαδή, ορισμένοι να μην έχουν καν διαθέσιμα τα στοιχειώδη νούμερα της κοστολόγησης των εξαγγελιών για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ή για την αποκατάσταση της 13ης σύνταξης.

Επίσης περιμένουν από τα στελέχη και τους υποψήφιους να επιμένουν μόνο στον «μονομέτωπο» κατά της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη και να μην περιορίζουν το εύρος των επιλογών που θα μπορούσε, δυνητικά, να έχει μετεκλογικά, ο Αλέξης Τσίπρας. Τώρα, μ’ άλλα λόγια, δεν είναι ώρα ούτε για κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη επειδή επέστρεψε στις ίσες αποστάσεις, ούτε για να σηκωθεί το γάντι που καθημερινά πετά κατά του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάνης Βαρουφάκης, ούτε για να αποτιμηθεί η κυβερνητική θητεία του Γιώργου Παπανδρέου.

Η στροφή του Τσίπρα

Αλλά και ο ίδιος ο Τσίπρας το τελευταίο διάστημα κινείται σαφώς πιο θεσμικά με στόχο να αποδείξει πως ηγείται ενός αριστερού αστικού κόμματος. Έτσι μέσα σε λίγα 24ωρα είδε τον Γιάννη Στουρνάρα (διοικητή της ΤτΕ), τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ενώ σήμερα συνάντησε στην Λευκωσία το νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στο γραφείο του κεντρικού τραπεζίτη στον 2ο όροφο της ΤτΕ ο κ. Τσίπρας έφτασε με τα πιο δυναμικά του νέα στελέχη (Χαρίτση και Αχτσιόγλου), με τον Γιώργο Χουλιαράκη που είχε τα κλειδιά του σπασίματος του πάγου των Τσίπρα – Στουρνάρα και τον έμπειρο Ευκλείδη Τσακαλώτο. Βεβαίως, η επίσημη διαρροή θέλει το όλο ραντεβού να γίνεται από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ με την πρόθεση να συζητηθεί το μείζον θέμα των κόκκινων δανείων, η θέση των τραπεζών στο νέο τοπίο, τα δημοσιονομικά κτλ. Έγινε όμως και με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα των εκλογών.

Και το μήνυμα που θέλει να αποστείλει ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινωνία είναι ότι εάν εκλεγεί πρωθυπουργός θα συνεργαστεί με τον διοικητή της ΤτΕ θάβοντας το τσεκούρι του πολέμου που κραδαίνουν οι «εξτρεμιστές» του ΣΥΡΙΖΑ, τύπου Πολάκη-Αρβανίτη και σία.

Αλλά και η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Άντονι Μπλίνκεν αυτό τον στόχο υπηρετούσε. Ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να στοιχηθεί με τις υποχρεώσεις ενός κόμματος που υπηρετεί την αστική δημοκρατία. Βέβαια όπως τονίζουν από την Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει στις προκλήσεις του αμερικανού ΥΠΕΞ για την Ουκρανία και στάθηκε κύρια για την πίεση που πρέπει να ασκηθεί προς την Τουρκία για διάλογο ουσίας.

Αυτό που θέλουν να αναδείξουν από την Κουμουνδούρου είναι το ότι ο Μπλίνκεν στην χώρα μας είδε και την μείζονα αντιπολίτευση ερμηνεύεται πως θέλει να διασφαλίσει την μέγιστη δυνατή συναίνεση στο εντόπιο πολιτικό τοπίο για την περαιτέρω κλιμάκωση στην Ουκρανία (εδώ πολλοί βλέπουν παράλληλα την σε εξέλιξη συζήτηση του λεγόμενου εδαφικού της) αλλά και την νέα άσκηση ηγεμονίας των ΗΠΑ στην περιοχή με το νέο στρατηγικό αποτύπωμα και στην χώρα μας με τις βάσεις.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα