Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς: Ο Ρόμποκοπ του ποδοσφαίρου

Του Νίκου Συνοδινού

 

Πάτησε αισίως τα 39 του χρόνια. Πέτυχε το παρθενικό του γκολ στο πολύ μακρινό…1999. Ανήκει μαζί με τον Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο στην τριάδα των παικτών που έχουν πάνω από 500 γκολ στο ενεργητικό τους και συνεχίζουν σε υψηλό επίπεδο. Πάνω απ’ όλα όμως είναι ο νούμερο ένα αιρετικός ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Ο άνθρωπος είναι μια κατηγορία μόνος του. Είναι ο… Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Ο Σουηδός επιθετικός το καλοκαίρι είχε στείλει το μήνυμά του σε εχθρούς και φίλους:

«Νομίζετε ότι ξόφλησα; Ότι η καριέρα μου τελειώνει σύντομα; Δεν με ξέρετε. Σε όλη μου τη ζωή έπρεπε να παλέψω. Κανείς δεν με πίστευε. Έπρεπε να πιστέψω στον εαυτό μου. Ορισμένοι ήθελαν να με ρίξουν κάτω αλλά με έκαναν πιο δυνατό. Άλλοι προσπάθησαν να με εκμεταλλευτούν, αλλά με έκαναν πιο έξυπνο. Και τώρα νομίζετε ότι ξόφλησα; Ένα έχω να σας πω. Δεν είμαι σαν εσάς. Είμαι ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και… τώρα κάνω ζέσταμα».

Επέστρεψε από τις ΗΠΑ και τους Λος Άντζελες Γκάλαξι στην Ιταλία, όπου με τα χρώματα της Μίλαν έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής που πετυχαίνει 10+ γκολ, σε μια σεζόν, στη Serie A.

Όταν ρωτήθηκε αν δίνει συμβουλές στους συμπαίκτες του, η απάντησή του ήταν επική: «Είμαι πρόεδρος, προπονητής και ποδοσφαιριστής, και όλα αυτά με έναν μισθό. Αν ήμουν εδώ από την πρώτη μέρα της σεζόν, θα είχαμε κερδίσει το πρωτάθλημα».

Στη δεύτερη σεζόν του στη Μίλαν, τα λόγια του ηχούν δυνατά στους επίδοξους πρωταγωνιστές της Serie A.

Μετά από 13 αγωνιστικές οι «ροσονέρι» βρίσκονται στην κορυφή. Ίντερ, Νάπολι, Γιουβέντους και Ρόμα πονοκεφαλιάζουν μόνο με τη Μίλαν του Ζλάταν, ο οποίος έχει ήδη 10 γκολ στη φαρέτρα του, δύο πίσω απ’ τον Κριστιάνο Ρονάλντο κι ένα απ’ τον Λουκάκου.

Όταν είχε τραυματιστεί σοβαρά στο γόνατο ο… Ρόμποκοπ είχε τρελάνει τους γιατρούς στο «University of Pittsburgh School of Medicine».

Αποτέλεσμα; Του ζήτησαν μετά το τέλος της καριέρας του, να τους επιτρέψει να τον υποβάλουν σε ορισμένα τεστ, ώστε να μελετήσουν το φαινόμενο.

Η είδηση κυκλοφόρησε από τον μάνατζέρ του Μίνο Ραϊόλα, ο οποίος μιλώντας στη σουηδική εφημερίδα «Expressen», εξήγησε αναλυτικά: «Πρόκειται για το κορυφαίο κέντρο αποκατάστασης γονάτων και συνδέσμων και οι γιατροί έχουν τρελαθεί με τη δύναμη και το σώμα του Zlatan. Έχουν μείνει άφωνοι με την καθαρότητα του γονάτου του και του ζήτησαν όταν ολοκληρώσει την καριέρα του, να επιστρέψει για μελέτες πάνω στο κορμί και το πόδι του».

Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς δεν… παίζεται. Τοποθέτησε ένα ομοίωμα αστροναύτη στον κήπο του σπιτιού του κι έκανε ντρίμπλες με κάθε τρόπο, δείχνοντας ότι παίζει… διαστημικό ποδόσφαιρο.

Το όνομά του είναι από τα μεγαλύτερα brand names σε όλο τον πλανήτη. Βάζει απίστευτα γκολ. Είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στη Σουηδία. Έχει αγωνιστεί στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου, σε Άγιαξ, Γιουβέντους, Ίντερ, Μπαρτσελόνα, Μίλαν, Παρί Σεν Ζερμέν κερδίζοντας αμέτρητους τίτλους.

Πίσω από την τρέλα του Ζλάταν, υπάρχει όμως μια ιστορία που τον έχει κάνει ατσάλινο κι ευαίσθητο μαζί.

Ο Σουηδός σέντερ φορ γεννήθηκε στο Μάλμε της Σουηδίας στις 3 Οκτωβρίου 1981, από Βόσνιο πατέρα και μητέρα από την Κροατία που μετανάστευσαν στη Σκανδιναβία. Μεγάλωσε στο σκληρό γκέτο του Ρόζενγκαρντ, της πιο κακόφημης περιοχής του Μάλμε. Ο ζόρικος χαρακτήρας του αμφιλεγόμενου ποδοσφαιριστή έχει οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος των Σουηδών να τον θεωρεί ξένο, καθώς δεν εκπροσωπεί την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους.  Έχει κατηγορηθεί ότι δεν τραγουδάει τον εθνικό ύμνο στις εμφανίσεις του με την Εθνική ομάδα.

Ο ίδιος δίνει τη δική του απάντηση: «Όπου πηγαίνω εκπροσωπώ τη Σουηδία αλλά επίσης εκπροσωπώ και το Ρόζενγκαρντ. Δεν ξεχνώ από πού προέρχομαι». Περιγράφοντας τα παιδικά του χρόνια κάνει λόγο για συνθήκες φτώχειας που πέρασε μεγαλώνοντας με την Κροάτισσα μητέρα του. Οι γονείς του χώρισαν όταν ο «Ίμπρα» ήταν μόλις 2 ετών. Ο πατέρας του, Σεφίκ, εργαζόταν ως επιστάτης, ενώ η μητέρα του, Γιούρκα, αναγκαζόταν να δουλεύει 14 ώρες την ημέρα ως καθαρίστρια για να τα βγάλουν πέρα. Έχει ακόμη μια μεγάλη αδελφή και τρία ετεροθαλή αδέλφια τα οποία ήταν μπλεγμένα με ναρκωτικά.

Ο Σουηδός ήταν πολύ ζωηρό παιδί από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του, με αποτέλεσμα η μητέρα του να τον χτυπάει με μια ξύλινη κουτάλα για να τον πειθαρχήσει. Μια φορά μάλιστα τον χτύπησε τόσο δυνατά που έσπασε την κουτάλα και έβαλε τον Ζλάταν να της πάρει άλλη. Ή, καλύτερα, να κλέψει μία.

Η χαοτική ζωή του Ζλάταν τράβηξε το βλέμμα της Πρόνοιας, η οποία τον έστειλε να μείνει με τον πατέρα του, ο οποίος ήταν αλκοολικός! Όλα τα λεφτά του τα έδινε στα ποτά, με αποτέλεσμα το ψυγείο να είναι συνεχώς άδειο. Όπως περιγράφει και στην αυτοβιογραφία του ο Ζλάταν, ποτέ δεν θα ξεχάσει το συναίσθημα της πείνας που ένιωθε τότε, ενώ ακόμη και σήμερα το πιο σημαντικό γι’ αυτόν είναι να είναι γεμάτο το ψυγείο της οικογένειάς του.

Η οικογένειά του ζούσε στα όρια της φτώχειας και το ποδόσφαιρο ήταν η μόνη διέξοδος του νεαρού. Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος, αν δεν είχε ασχοληθεί με τον αθλητισμό, τότε σήμερα θα ήταν εγκληματίας!

«Γυρνούσα στο σπίτι πεινασμένος και παρακαλούσα όταν ανοίξω το ψυγείο να έχει κάτι. Αλλά τίποτα…» λέει ο ίδιος, ενώ έχει περιγράψει και την αντιπάθεια που προκαλούσε στους συμπαίκτες του (και στους γονείς τους) στην ερασιτεχνική ομάδα όπου έπαιζε το γεγονός ότι είναι μετανάστης, η επηρεασμένη από το γκέτο συμπεριφορά του καθώς και το διαφορετικό του στυλ παιχνιδιού. Ένα στυλ παιχνιδιού βασισμένο στη βραζιλιάνικη σχολή της «σάμπα», πολύ μακριά από τον τρόπο που παίζουν ποδόσφαιρο τα παιδιά στη Σουηδία.

Το παιδί που μεγάλωσε στις σκληρές συνθήκες του γκέτο, στην περιοχή που φτιάχτηκε στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του σουηδικού κράτους για να φιλοξενήσει άστεγους και μετανάστες (το 86% του πληθυσμού της περιοχής) δεν ξεχνάει αυτά που έζησε και από πού προέρχεται και με το γνωστό αλαζονικό του ύφος φροντίζει να το λέει και να το δείχνει κι αυτό το έκανε για να υποστηρίξει πρόγραμμα σίτισης των Ηνωμένων Εθνών.

Στο παιχνίδι της Παρί με την Καέν στις 14 Φεβρουαρίου 2015,όταν σκόραρε έβγαλε την μπλούζα του και αποκάλυψε τα χτυπημένα προσωρινά τατουάζ με τα ονόματα 50 παιδιών που βοηθήθηκαν από το φιλανθρωπικό πρόγραμμα.

«Όπου κι αν πάω ο κόσμος με αναγνωρίζει, φωνάζουν το όνομά μου, ζητωκραυγάζουν αλλά τα δικά τους ονόματα κανένας δεν νοιάζεται να τα θυμηθεί. Δεν είναι για να ζητωκραυγάσει κανείς με το γεγονός ότι 805 εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε. Έχω υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο. Θέλω αυτή η στήριξη να πάει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που πεινάνε, αυτοί είναι οι πραγματικοί πρωταθλητές. Οπότε κάθε φορά που θα ακούτε το όνομά μου θα σκέφτεστε αυτόματα τα ονόματά τους».

Εκτός από την μπάλα ποδοσφαίρου που λάτρευε, είχε μεγάλη αγάπη και για το ποδήλατό του. Όταν δεν έπαιζε ποδόσφαιρο, ήταν συνεχώς πάνω στο bmx του κάνοντας βόλτες στους δρόμους του Ρόζενγκαρντ. Εκτός από μερικά παιδιά μεταναστών, οι περισσότεροι νέοι που αγωνίζονταν στη Μάλμε ήταν από πλούσιες γειτονιές. Τους πήγαιναν στην προπόνηση με ακριβά αυτοκίνητα, την ώρα που ο Ζλάταν έφτανε πάντα με το ποδήλατό του. Μια ημέρα όμως, καθώς αποχωρούσε από το γήπεδο, το είδε να λείπει! Κάποιος του το είχε κλέψει, οπότε αποφάσισε να κλέψει κι αυτός ένα άλλο προκειμένου να γυρίσει σπίτι του.

Ξεκίνησε να πηγαινοέρχεται με το καινούργιο του ποδήλατο, φροντίζοντας να το παρκάρει πάντα σε διαφορετικές τοποθεσίες και μακριά από το γήπεδο, έτσι ώστε να μην τον αντιληφθεί κανείς. Τρεις ημέρες αργότερα, παίκτες και προπονητές της ομάδας έκαναν μίτινγκ για να βρεθεί ο κλέφτης και τελικά αποδείχθηκε πως το ποδήλατο που είχε κλαπεί ήταν του βοηθού προπονητή.

Παράλληλα, δεν είχε διστάσει να κλέψει το ποδήλατο ενός ταχυδρόμου, το οποίο μάλιστα είχε και γράμματα πάνω!

Ο Ζλάταν αγαπάει τα γρήγορα αυτοκίνητα: «Μου αρέσουν τα γρήγορα αυτοκίνητα, αλλά κάποιες φορές η αλήθεια είναι πως οδηγώ σαν μανιακός».

Όσον αφορά την αγαπημένη του μάρκα, αυτή δεν είναι άλλη από τη Ferrari. Καμιά φορά μπορεί να συμβούν και αναπάντεχα περιστατικά: «Εγώ κι ένας φίλος μου αγοράσαμε μια μέρα μια Porsche Turbo και τη βγάλαμε έξω στους δρόμους της Σουηδίας. Πάτησα λίγο το γκάζι και έφτασε τα 155 χλμ/ώρα. Όταν άρχισα να μειώνω ταχύτητα άκουσα πίσω μου σειρήνες αστυνομίας. Είχα γερμανικές πινακίδες, άρα δεν μπορούσαν να με βρουν κι έτσι πάτησα και πάλι το γκάζι και έπιασα τα 190. Ο ήχος της σειρήνας άρχισε σταδιακά να χάνεται. Ήταν σαν σκηνή από ταινία όταν κρυφτήκαμε κάτω από μια γέφυρα και τελικά μας έχασαν».

«Μια άλλη φορά δεν ήμουν τόσο τυχερός. Οδηγούσα με ένα φίλο μου σε έναν δρόμο στον οποίο συχνάζουν οι πόρνες του Μάλμε. Είδα μία γυναίκα να μιλάει με έναν ηλικιωμένο και αποφάσισα να κάνω μια πλάκα. Πάτησα απότομα φρένο, βγήκα έξω και φώναξα “αστυνομία, ψηλά τα χέρια”. Ο ηλικιωμένος άνδρας τρόμαξε κι έφυγε αμέσως. Λίγο αργότερα επέστρεψε μέσα σε ένα περιπολικό! Ήταν αστυνομικός. Προσπάθησα να του εξηγήσω ότι έκανα πλάκα. Τελικά γέλασε κατάλαβε ποιος είμαι και βγάλαμε και φωτογραφία».

Ο Ζλάταν μπορεί να βγάζει πολλά χρήματα και να είναι αναγνωρίσιμος σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης, αλλά ποτέ δεν ξέχασε από πού ξεκίνησε. Όποτε έχει χρόνο θα ταξιδέψει μέχρι το Μάλμε για να συναντήσει φίλους και συγγενείς. Έχει απίστευτο δέσιμο με τον τόπο του, τη γειτονιά του. Έφτιαξε ένα καινούργιο υπερσύγχρονο γήπεδο στο Ρόζενγκαρντ, στο σημείο που συνήθιζε να παίζει ποδόσφαιρο όταν ήταν μικρός. Ο δήμος προς τιμήν του ονόμασε το γηπεδάκι «Zlatan Court», ενώ στην είσοδο του Ρόζενγκαρντ (που πλέον έχει συγχωνευτεί με το Όστερ) υπάρχει μια επιγραφή στην οποία αναφέρεται πως αυτή είναι η πόλη του Ζλάταν.

Έχει αγοράσει πολλές φορές αθλητικό εξοπλισμό για την ομάδα που αγωνιζόταν μικρός, την Μπάλκαν. Τον Αύγουστο του 2014 βοήθησε την Εθνική ομάδα αναπήρων της Σουηδίας να ταξιδέψει στη Βραζιλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τότε οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Σουηδίας, Ελμάντερ, Κάλστρομ, Ίζακσον και Νίλσον έδωσαν σε δημοπρασία τις φανέλες τους προκειμένου να μαζέψουν χρήματα και να τα δώσουν στην ομάδα ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η αντίδραση του Ιμπραΐμοβιτς όταν του ζητήθηκε να δώσει κι αυτός για δημοπρασία τη φανέλα του ήταν: «Τι στο καλό θα κάνετε πουλώντας φανέλες; Πείτε μου πόσα χρήματα χρειάζεστε για να πάτε;» Έτσι υπέγραψε μια επιταγή 50.000 ευρώ και τους έστειλε μόνος του στη Βραζιλία.

Λίγοι γνωρίζουν πολλά πράγματα για την προσωπική ζωή του Ζλάταν. Έχει σχέση εδώ και περίπου 18 χρόνια με την κατά 11 χρόνια μεγαλύτερή του Έλενα Σέγκερ. Η 50χρονη ξανθιά καλλονή χαρακτηρίζεται από φίλους και συγγενείς της ως ένας… «θηλυκός Ζλάταν».

Οι δυο τους γνωρίστηκαν επεισοδιακά το 2002 σε ένα πάρκινγκ στο Μάλμε. Ο Ιμπραΐμοβιτς είχε παρκάρει τη Ferrari του πίσω από το αυτοκίνητο της Σέγκερ, εμποδίζοντάς την. Εκείνη του επιτέθηκε φραστικά, κάτι που φαίνεται πως τρέλανε τον Ζλάταν και βάλθηκε να τη διεκδικήσει. Του άρεσε ο τρόπος που φερόταν, δεν είχε καμία σχέση με τα κορίτσια στην ηλικία του Σουηδού. Εκείνος ήταν μόλις 21 κι αυτή 32.

Μετά από ένα μικρό διάστημα έγιναν ζευγάρι και παραμένουν μέχρι σήμερα. Η Έλενα υπήρξε στο παρελθόν μοντέλο και ηθοποιός, ενώ έχει εργαστεί και σε αεροπορική εταιρεία. Είναι ανεξάρτητη, έχει τρέλα με τα αυτοκίνητα και πάνω-κάτω τον ίδιο χαρακτήρα με τον Ζλάταν.

Έχουν μαζί δύο παιδιά, τον Μαξιμίλιαν που γεννήθηκε το 2006 και τον Βίνσεντ που ήλθε στον κόσμο το 2008.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα