“Η ζωή είναι ευκολότερη όταν έχεις ένα δίχτυ ασφαλείας”

Στους Δελφούς για το 3ο Οικονομικό Φόρουμ έδωσε το παρών ο Τόμας Βίζερ και έστειλε μηνύματα στην Ελλάδα.

H ζωή της Ελλάδας θα ήταν ευκολότερη με μια προληπτική γραμμή στήριξης» υποστήριξε o  πρώην επικεφαλής του Euroworking Group που πρόσθεσε ότι «αμφιβάλλει πολύ» για το κατά πόσον μπορεί να συμβεί τελικά, πιο απλά για το αν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θέλουν να τη δώσουν στην Ελλάδα -ως γνωστόν και η ελληνική κυβέρνηση αρνείται την προληπτική πιστωτική γραμμή.

Σε συζήτηση με τον διευθυντή της εφημερίδας Καθημερινή, Αλέξη Παπαχελά  πρόσθεσε ότι η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος θα είναι σταδιακή μέσα στα επόμενα χρόνια ενώ θα είναι συνδεδεμένη με την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων (conditionalities) τόσο από τη σημερινή όσο και από την επόμενη κυβέρνηση.

“Oι τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση”

Πάντως, ο κ. Βιζερ εξέφρασε την πρόβλεψη ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση αν και, όπως ανέφερε, αυτό θα έχει φανεί πριν ολοκληρωθεί η 3η δανειακή σύμβαση.

“200 δισ. ευρώ κόστισε ο Βαρουφάκης”

Ο κ. Βίζερ κλήθηκε να σχολιάσει και το πρώτο 6μηνο της διακυβέρνησης της χώρας από τη σημερινή κυβέρνηση. Χαρακτήρισε συντηρητική την εκτίμηση ότι το κόστος για την ελληνική οικονομία μπορεί να φτάνει και στα 200 δισ. ευρώ ενώ ανέφερε ότι η χώρα βρέθηκε πολύ κοντά στο Grexit το καλοκαίρι του 2015 κάτι που ενδεχομένως ήταν και «επιδίωξη» συγκεκριμένων στελεχών της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, είπε τα εξής: “Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μετρηθεί το κόστος της περιόδου Βαρουφάκη αλλά το πραγματικό κόστος είναι η μείωση του ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι μεγάλο αν το δεις σε μια χρονιά. Πρέπει να δεις που ήσουν το 2014, που είσαι τώρα και που θα μπορούσε να είσαι. Αυτό είναι το πραγματικό κόστος. Γι’ αυτό λέω ότι ένα ποσό των 200 δισ. ευρώ είναι μια ασφαλής εκτίμηση, κάποιοι λένε ότι είναι συντηρητική”.

Όσον αφορά στην προληπτική γραμμή στήριξης ο κ. Βίζερ αναγνώρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει την προληπτική γραμμή στήριξης θεωρώντας ότι αυτή ισοδυναμεί με ένα νέο πρόγραμμα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η γραμμή δεν είναι πρόγραμμα αλλά ένα δίχτυ ασφαλείας το οποίο βέβαια έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τη χώρα που ζητάει το άνοιγμά της.

“Μετάνιωσα που δεν έγινε αναδιάρθρωση του χρέους το 2010”

Όταν με ρωτούν αν μετανιώνω κάτι είναι ότι δεν έγινε η αναδιάρθρωση χρέους γιατί ήταν αυτό που θα μας βοηθούσε περισσότερο, παραδέχτηκε ακόμα ο Τόμας Βίζερ μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.

Ωστόσο απάντησε στο ερώτημα και γιατί δεν έγινε: Δεν ξέραμε τι θα γίνει στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα αν είχες μια αναδιάρθρωση χρέους. Το ίδιο αφορούσε την Ιρλανδία αλλά και την Πορτογαλία. Απλά δεν πάρθηκε αυτό το πολύ αποφασιστικό βήμα.

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι η ευρωζώνη ήταν χτισμένη με την θεώρηση ότι δεν θα υπάρχει ποτέ αδυναμία πρόσβασης στις αγορές. Γι’ αυτό δεν είχαμε τα εργαλεία.

Λυπάμαι πολύ που δεν είχαμε το 2010 σημαντική μείωση χρέους, αλλά γυρίζοντας τον εαυτό μου πίσω στο 2010 εν μέσω της τεράστιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και πάλι δεν θα το είχαμε.

Το 2012 είχαμε την μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους που έγινε στην οικονομική οικονομία. Ετσι το βάρος χρέους τώρα είναι σημαντικά μειωμένο απ’ όσο θα ήταν αν δεν είχε γίνει”.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα