«Ζούμε στον μικρόκοσμό μας»

Ο Θάνος Μωραΐτης με επιστολή του κάνει λόγο για απολιτικούς τακτικισμούς, την ώρα που οι κορυφαίοι είναι ενοχλημένοι με τη Γεννηματά κι εξαφανισμένοι

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αυξάνονται ημέρα με την ημέρα οι φωνές διαμαρτυρίας στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής για τον τρόπο διοίκησης από την ηγετική ομάδα. Σε μία περίοδο που η κα Γεννηματά έχει θέσει σε εκλογική ετοιμότητα το κόμμα, ανακοινώνοντας την πλειοψηφία των ψηφοδελτίων σε όλη την επικράτεια παρατηρείται ότι τα περισσότερα κορυφαία στελέχη είναι εξαφανισμένα.

Την ίδια ώρα οι φωνές από τα μεσαία στελέχη, πρώην υπουργούς και βουλευτές αυξάνονται, κάνοντας λόγο για λογική αρχηγικού κόμματος εκ μέρους της κας Γεννηματά και για απολίτικους τακτικισμούς. Το κύμα παραιτήσεων ξεκίνησε από τον Νίκο Μπίστη, πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Σημίτη και από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές όχι μόνο της προσπάθειας του ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά και παλαιότερα της Ελιάς. Μάλιστα ο κ. Μπίστης είχε στηρίξει την κα Γεννηματά στις περισσότερες των επιλογών της, αλλά τώρα αποφάσισε να αποσυρθεί.

Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο επώδυνη για την κα Γεννηματά, καθώς είδε άλλους δύο υποστηρικτές της, τον Δημήτρη Καρύδη (πρώην βουλευτής Α’ Πειραιώς), ο οποίος αποφάσισε να μη μετάσχει των εκλογών και με πολύ ευγενικό τρόπο αποσύρθηκε. Αναμφίβολα όμως η ηχηρή παραίτηση του Θάνου Μωραΐτη και η δημοσιοποίηση της επιστολής του προκάλεσε προβληματισμό.

Ο κ. Μωραΐτης υπήρξε πρόεδρος της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτής, πρώην υπουργός επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, είχε ακολουθήσει τον πρώην πρωθυπουργό στο ΚΙΔΗΣΟ και εν συνεχεία επανήλθε στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ και στάθηκε στο πλευρό της Φώφης Γεννηματά, όπου υπήρξε και εντός της στενής ομάδας που χειρίστηκε την υποψηφιότητά της στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2017 για το Κίνημα Αλλαγής.

Ο κ. Μωραΐτης ενημέρωσε για την απόφασή του με επιστολή στον γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη, στην οποία αναφέρει πως «φοβάμαι ότι παρά τις καλές προθέσεις δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε στο αίτημα των πολιτών για μια αυτόνομη πολιτική ταυτότητα». Στην ίδια επιστολή τονίζει ακόμη πως «αντί να βγούμε ΜΠΡΟΣΤΑ, εγκλωβιζόμαστε καθημερινά εδώ και ένα χρόνο σ’ έναν δικό μας μικρόκοσμο. Δεν έχουμε αντιληφτεί το οριακό σημείο που βρισκόμαστε. Θεωρήσαμε ότι 210.000 πολίτες έδωσαν κάποιου τύπου λευκή επιταγή. Η παράταξή μας είναι σε οριακό σημείο. Ή αλλάζει ΤΩΡΑ πορεία και αποκτά ταυτότητα και αφήγημα ή διαλύεται οριστικά μεταξύ του δίπολου ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.  Plan B  δεν υπάρχει  για τον χώρο».

 

Απολίτικοι τακτικισμοί

Ο Θάνος Μωραΐτης στην επιστολή παραίτησης αναδεικνύει διάφορα εσωτερικά ζητήματα, τα οποία η ηγετική ομάδα καταφέρνει να κρύβει με επιμέλεια: «Οι θέσεις ετεροκαθορίζονται συνεχώς από το τι πράττει κάθε φορά είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε η Ν.Δ. Άσκοπες λεκτικές ακρότητες θυμίζουν ως νοοτροπία εποχές αντιΠΑΣΟΚ του 2011 από Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ και θολώνουν το στίγμα μας. Φοβικές νοοτροπίες και απολίτικοι τακτικισμοί οδήγησαν την παράταξη που σύστησε στην ελληνική κοινωνία την έννοια της εσωκομματικής συμμετοχικής δημοκρατίας, να μην καταφέρει να εκλέξει τα εσωκομματικά της όργανα. Πορευόμαστε προς μια εκλογική μάχη χωρίς να απαντάμε σε κρίσιμα ερωτήματα ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ. Φυσικά αυτές οι απαντήσεις  “καίνε” και δεν είναι απλές και εύκολες. Όμως  το να κρύβεσαι πίσω από στρογγυλές και απολίτικες δηλώσεις  που χωράνε όλους και όλα, καίνε ΣΗΜΕΡΑ την ίδια μας την αξιοπιστία. Αυτές οι θέσεις καθίστανται και  βαθιά συντηρητικές μιας και μας οδηγούν σε “διαζύγιο” με θεμελιώδεις προοδευτικές θέσεις και αξίες που υπηρετήσαμε υπερήφανα ως παράταξη για δεκαετίες. Οι χειρισμοί στην υπόθεση του Ποταμιού ήταν λανθασμένοι και πολύ φοβάμαι ότι μπροστά μας μπορεί να υπάρξουν και νέες απώλειες. Αντί να βγούμε ΜΠΡΟΣΤΑ, εγκλωβιζόμαστε καθημερινά εδώ και ένα χρόνο σ’ έναν δικό μας μικρόκοσμο».

 Προαναγγελία νέων «διαζυγίων»

Τα όσα αναφέρει ο κ. Μωραΐτης μοιάζουν σαν προαναγγελία νέων «διαζυγίων» εντός του Κινήματος Αλλαγής. Διότι ο ίδιος γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις εντός του ΚΙΔΗΣΟ, αλλά έχει συζητηθεί εν πολλοίς και η σχέση με τη ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία δεν πάει πολύ καλά.

Θέμα εσωκομματικής δημοκρατίας έθεσε και ο Σωκράτης Ξυνίδης, πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου την εποχή των μνημονίων. Μάλιστα, ο εκ Ξάνθης πρώην βουλευτής ακολούθησε τον πρώην πρωθυπουργό και στο εγχείρημα του ΚΙΔΗΣΟ κι εξακολουθεί να παραμένει δίπλα του και επί της ουσίας οι παρεμβάσεις του κ. Ξυνίδη, πριν δημοσιοποιηθούν, γνωστοποιούνται στον κ. Παπανδρέου.

Ο Σωκράτης Ξυνίδης, λοιπόν, έθεσε ζήτημα εσωτερικής δημοκρατίας. Όπως λέει ο κ. Ξυνίδης, «ενώ η κυρία Γεννηματά μετά την εκλογή της είχε αρχικά υιοθετήσει μία συλλογική λειτουργία και εκπροσώπηση, αυτό σιγά-σιγά έχει ατονήσει, με αποφάσεις που παίρνονται από την ίδια και το ΠΑΣΟΚ μονοκομματικά, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιφυλάξεις που εκφράζουν οι άλλοι κομματικοί σχηματισμοί που συμμετέχουν».

Όπως προσθέτει ο πρώην υπουργός: «Αυτό είναι οριακό», επισημαίνοντας ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στο κόμμα. «Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να πάει για πολύ. Έχουν φτάσει όλοι σε ένα οριακό επίπεδο. Η κυρία Γεννηματά θα πρέπει να επιλέξει αν θα προχωρήσει σε μία λογική ενός αρχηγικού κόμματος, ή αν θα σεβαστεί όλες αυτές τις δυνάμεις που συμμετέχουν μέσα από μία δημοκρατική διαδικασία».

 

Εξαφανισμένοι οι κορυφαίοι

Την ίδια ώρα οι κορυφαίοι του ΚΙΝΑΛ, μετά την αποχώρηση του Ποταμιού τον περασμένο Ιούλιο, έχουν αραιώσει τις εμφανίσεις τους, δείχνοντας τη δυσαρέσκειά τους. Ο Γιώργος Καμίνης ασχολείται μόνο με το πώς θα εξασφαλίσει την εκλογή του στις ευρωεκλογές, καθώς έχει ισχυρό αντίπαλο τον Νίκο Παπανδρέου. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει θέσει βέτο, ότι θέλει να είναι υποψήφιος στην Αχαΐα, και αποφεύγει να λάβει θέση για τα υποτιθέμενα καυτά ζητήματα. Τέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης χτυπάει μεν το καμπανάκι του κινδύνου, αλλά διατηρεί αποστάσεις από τα τεκταινόμενα.

Την ίδια ώρα, ο νεαρός γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ., Μανώλης Χριστοδουλάκης, σε δηλώσεις του προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι τονίζοντας: «Ανακοινώσαμε το 60% των ψηφοδελτίων μας. Στους 242 ανθρώπους που ανακοινώσαμε για τα ψηφοδέλτιά μας, περισσότεροι από τους μισούς δεν έχουν ξανασυμμετάσχει στα εθνικά μας ψηφοδέλτια. Περισσότεροι από το 30% είναι κάτω των 40 ετών και με αντίστοιχη εκπροσώπηση των γυναικών».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα