«Η κυβέρνηση οδεύει με έργα και όχι ευχές»

Στο επίκεντρο βρέθηκε σήμερα ο νέος νόμος πλαίσιο που αφορά στην απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών των επιχειρήσεων, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, υπό τον πρωθυπουργό.  Ο Αντώνης Σαμαράς, μετά το πέρας της συσκέψεως, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και αναφέρθηκε  για αυτό το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας πως «αυθημερόν και ηλεκτρονικά θα γίνεται η αδειοδότηση των επιχειρήσεων»  και σημείωσε ότι ο σχετικός νόμος θα έχει ψηφιστεί μέχρι αρχές Απριλίου 2014. «Ο νόμος – πλαίσιο για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων είναι ένας πολύτιμος κρίκος «στη μεγάλη μάχη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την καταπολέμηση της μάστιγας που λέγεται γραφειοκρατία τόνισε χαρακτηριστικά.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι ένα ενιαίο, ξεκάθαρο και διαφανές πλαίσιο που θα εξασφαλίζει χαμηλό κόστος, ταχύτητα και ασφάλεια δικαίου χωρίς δυσανάλογα εμπόδια για τις επιχειρήσεις.

Στη συνέντευξη Τύπου μετείχαν και οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, καθώς και εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

 «Ηλεκτρονικά και αυθημερόν»

«Σήμερα παρουσιάζουμε μια σημαντική αναπτυξιακή μεταρρύθμιση. Μειώνουμε τη γραφειοκρατία και απλοποιούμε τις διαδικασίες ίδρυσης μιας νέας επιχείρησης», είπε αρχικά ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων: «Στόχος είναι πλέον η αδειοδότηση στις περισσότερες περιπτώσεις να ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά και αυθημερόν».

«Με λίγα λόγια και πολλές πράξεις εναρμονιζόμαστε όλοι, για να έρθει η ανάπτυξη, μέσω των επιχειρήσεων, ώστε να αποκτήσουμε μία χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα», σημείωσε ακόμα ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί σε ορισμένους μήνες να έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο και να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα και ήδη τα υπουργεία ετοιμάζουν αυτό το δευτερογενές κανονιστικό πλαίσιο.

Το νέο πλαίσιο

Στόχος του νομοσχεδίου είναι ένα ενιαίο, ξεκάθαρο και διαφανές πλαίσιο που θα εξασφαλίζει χαμηλό κόστος, ταχύτητα και ασφάλεια δικαίου χωρίς δυσανάλογα εμπόδια για τις επιχειρήσεις. Το νέο πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις θα αφορά σε κάθε τύπο άδειας, όπως εγκαταστάσεως, λειτουργίας, ιδρύσεως επιχειρήσεων, περιβαλλοντικές άδειες, αλλά και σε μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων (βιομηχανικές, εξορυκτικές, υδατοκαλλιέργειες, λιμενικές υποδομές, τουριστικές εγκαταστάσεις, κ.α.).

Εισάγεται ένα καινοτόμο σύστημα «δήλωσης συμμόρφωσης» των επιχειρήσεων, με το οποίο θα τεκμαίρεται αυτομάτως η συμμόρφωση μίας επιχείρησης με τις γενικές προδιαγραφές που θέτει ο νόμος.

Για πρώτη φορά, είπε ο Πρωθυπουργός, η εξέταση του συνόλου των αδειών θα γίνεται από ένα «μικρό κατάστημα».

Ο επιχειρηματίας θα ξεκινάει με μία υπεύθυνη δήλωση, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της νομιμότητας και της υπευθυνότητας της διαδικασίας. Οι έλεγχοι δεν θα γίνονται στην παροχή της άδειας, αλλά στη λειτουργία της επιχείρησης και πιστοποιημένοι φορείς του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα θα ελέγχουν τις επιχειρήσεις και θα αδειοδοτούν. Η κεντρική διοίκηση θα ελέγχει τους ελεγκτές.

Οι άδειες θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά και αυθημερόν, είπε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε ότι αποποινικοποιείται η επιχειρηματικότητα και μειώνεται το κόστος ίδρυσης επιχειρήσεων.

«Εμένα με ενδιαφέρει το συμφέρον της χώρας»

Ο Αντώνης Σαμαράς, μετά το πέρας της σύσκεψης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, απάντησε                     σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αλλαγής της οικονομικής πολιτικής λόγω ευρωεκλογών τόνισε πως «δεν θα χαλάσω το σωστό της πορείας ούτε λόγω ευρωεκλογών ούτε λόγω Ν.Δ. ούτε λόγω ΣΥΡΙΖΑ ούτε για κανένα άλλο λόγο. Εμένα με ενδιαφέρει το συμφέρον της χώρας».

Αναφέρθηκε ακόμη στο στόχο της εξόδου της χώρας στις αγορές, λέγοντας: «Εκεί θα γίνει όλη  η προσπάθεια για το β’ εξάμηνο και είμαι αισιόδοξος γι’ αυτό».

«Η  καταπολέμηση της ανεργίας δεν γίνεται με ευχές αλλά με παρεμβάσεις»

Αναφοράς χρίζει πως ο Αντώνης Σαμαράς, λίγο πριν από τη σύσκεψη,    τόνισε ότι «η καταπολέμηση της ανεργίας δεν γίνεται με ευχές αλλά με παρεμβάσεις. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι βασική προϋπόθεση για αυτό που λέγεται ανάπτυξη. Βάζουμε γερά τα θεμέλια, συνεχίζουμε δυναμικά. Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη» υπογράμμισε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση οδεύει με έργα και όχι ευχές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα