Και στο βάθος κάλπες

Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί επιχειρεί η κυβέρνηση, την ώρα που στο εσωτερικό της υπάρχουν πολλές γκρίνιες. Από την μία η τρόικα, που ήδη βρίσκεται στην Αθήνα και διαψεύδει τις κυβερνητικές διαρροές, ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί σύντομα. Από την άλλη η φωτιά που άναψε ο Τζιτζικώστας περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας με άλλον πρωθυπουργό και οι δηλώσεις καραμανλικών βουλευτών, οι οποίοι συμφωνούν με αυτή την πρόταση.

Και τέλος οι τσαντισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την ρήση του Σαμαρά στην Χαλκιδική περί «δημοκρατικής παράταξης», οι οποίοι απειλούν όχι μόνο ότι δεν θα ψηφίσουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, που θα προέλθουν από την συμφωνία με τους εκπρόσωπους των δανειστών, αλλά και οι θέσεις ότι θα ψηφίσουν αρνητικά την κυβερνητική πρόταση για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια.

Εάν σε όλα αυτά προστεθούν και οι παραιτήσεις τριών γενικών γραμματέων για να είναι υποψήφιοι βουλευτές, τότε το τοπίο μυρίζει κάλπες. Και φυσικά όπως τονίζουν πολιτικοί παρατηρητές η κυβέρνηση βρίσκεται όμηρος, εν μέσω της πλέον κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, της εκλογολογίας, κάτι που είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού στους περισσότερους εκ των Υπουργών και βουλευτών, ανεξαρτήτως χρώματος.

Το Μαξίμου διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως θα εξαντλήσει τα συνταγματικά περιθώρια που έχει στη διάθεσή του. Δηλαδή ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου, εντός του Ιανουαρίου, και η Βουλή θα κρίνει αν, τελικά, η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές. Όσοι, δε, γνωρίζουν προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά διαβεβαιώνουν ότι όχι μόνον λόγω πολιτικού πείσματος αλλά και εξαιτίας της ιδιοσυγκρασίας του δεν πρόκειται να ακολουθήσει ούτε το παράδειγμα Καραμανλή το 2009, ούτε βέβαια και αυτό του Παπανδρέου το 2011.

Τα σενάρια

 

Έτσι τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι αρκετά. Τα περισσότερα καταλήγουν πως οι εκλογές θα διεξαχθούν τους πρώτους μήνες του 2015. Χαρακτηριστικά μάλιστα άνθρωποι του Μαξίμου εξηγούν όλες τις εναλλακτικές λύσεις.

  • Εμπλοκή με την τρόικα: Κυκλοφορεί ως ισχυρό σενάριο και βασίζεται στην παραδοχή ότι η τρόικα δεν θα υποχωρήσει, ζητώντας από την κυβέρνηση μέτρα που δεν μπορεί να σηκώσει. Είναι το πλέον απευκταίο για την κυβέρνηση καθώς θα τη στερούσε και από βασικά επιχειρήματα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στο παρασκήνιο ο Πρωθυπουργός κινείται προκειμένου να εξασφαλίσει τις πολιτικές προϋποθέσεις λύσης του ελληνικού προβλήματος και, προφανώς, για να αποτρέψει ένα αδιέξοδο
  • Εμπλοκή με το ΠΑΣΟΚ: Το σενάριο αυτό προβλέπει μία επώδυνη, πλην όμως «τίμια», συμφωνία με την Τρόικα, την οποία το μεν Μαξίμου θα αποδέχεται ενόψει της εξόδου από το μνημόνιο και της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους, το δε ΠΑΣΟΚ όχι. Η αντίδραση μπορεί να προέρχεται κεντρικά από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που διεμήνυσε πως δεν δεσμεύεται από τις συζητήσεις Χαρδούβελη – τρόικας, ή από τμήμα του ΠΑΣΟΚ, όπως τα στελέχη «παπανδρεϊκής» επιρροής που εμφανίζονται να αρνούνται να στηρίξουν οποιοδήποτε δύσκολο μέτρο και να αναζητούν μία πιο… αριστερή (!) εκδοχή κόμματος.

 

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα