Ολυμπιακός – Γιουβέντους… από τα παλιά!

Οι πορείες του Ολυμπιακού και της Γιουβέντους έχουν «διασταυρωθεί» σε πολλά επίπεδα. Από την ήττα ρεκόρ των «ερυθρόλευκων», μέχρι τη μεγάλη νίκη, την περίοδο 1999-2000, στο Τορίνο, για το κύπελλο UEFA.

Επίσης, πολλοί παίκτες και των δύο ομάδων έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. Μία μικρή αναδρομή στο παρελθόν, που θα επαναφέρει εικόνες στη μνήμη των παλαιότερων και θα προσφέρει κάτι στους νεότερους.

Ξεκινάμε με το μεγάλο γεγονός, το οποίο άπαντες θυμούνται ως τη χειρότερη βραδιά του Ολυμπιακού στην ευρωπαϊκή του ιστορία. Ήταν 10 Δεκεμβρίου 2003, όταν οι «ερυθρόλευκοι» υπέστησαν συντριπτική ήττα με 7-0 από τη «γηραιά κυρία». Ήταν η μεγαλύτερη νίκη για τους Ιταλούς και η μεγαλύτερη ήττα για τους Πειραιώτες.

Την ίδια σεζόν, στις 30 Σεπτεμβρίου, η Γιουβέντους είχε νικήσει επίσης τον Ολυμπιακό στη Ριζούπολη, με σκορ 2-1. Συνολικά, οι Ιταλοί έχουν πέντε νίκες κόντρα στους «ερυθρόλευκους» και οι πρωταθλητές Ελλάδος μόλις μία και συγκεκριμένα την περίοδο 1999-2000, όταν είχαν επικρατήσει στο Τορίνο, με σκορ 2-1, για το Κύπελλο UEFA.

Πάμε στα πιο ειδικά θέματα. Στο παρελθόν των παικτών και προπονητών κόντρα στις ομάδες που θα αντιμετωπίσουν το βράδυ της Τετάρτης (22/10). Ξεκινάμε με τον τεχνικό του Ολυμπιακού, Μίτσελ Γκονζάλεθ. Την περίοδο 1986-1987, ο Ισπανός είχε «πετάξει» εκτός κυπέλλου πρωταθλητριών τη Γιουβέντους, ως ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης. Το παιχνίδι έφτασε στα πέναλτι, όπου επιβλήθηκε με 3-1 η «βασίλισσα».

Η «γηραιά κυρία» πήρε την… εκδίκησή της την περίοδο 1995-1996, επικρατώντας της Ρεάλ με 2-0, στο τελευταίο παιχνίδι του Μίτσελ Γκονζάλεθ με τη φανέλα των Μαδριλένων, στα κύπελλα Ευρώπης.

Παλιός γνώριμος του Ολυμπιακού είναι και ο Πατρίς Εβρά, ο οποίος βρέθηκε στο δρόμο των «ερυθρόλευκων» με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Εβρά επίσης, αγωνίστηκε με τους «μπέμπηδες» κόντρα στην Μπαρτσελόνα, στον τελικό του Champions League, το 2011. Με τους Καταλανούς αγωνίστηκαν οι νυν παίκτες του Ολυμπιακού, Ερίκ Αμπιντάλ και Ιμπραϊμ Αφελάι. Οι δύο τελευταίοι αντιμετώπισαν, επίσης, με την Μπαρτσελόνα τον σημερινό τεχνικό της «Γιούβε», Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, όταν εκείνος καθόταν στον πάγκο της Μίλαν! Αντίπαλος της Γιουβέντους έχει τεθεί και ο Παϊτίμ Κασάμι, όταν αγωνιζόταν στο καμπιονάτο με τη φανέλα της Παλέρμο.

Σε επίπεδο εθνικών ομάδων, ο Ερίκ Αμπιντάλ υπέπεσε σε πέναλτι έναντι του Πίρλο, στο EURO 2008, όταν η Γαλλία γνώρισε την ήττα από την Ιταλία, με 2-0. Αντίπαλοι τότε ήταν οι Μπουφόν, Κιελίνι, με τον νυν συμπαίκτης τους, Εβρά. Ο Αμπιντάλ έχει σκοράρει απέναντι στον Μπουφόν, στο Μουντιάλ του 2006. Ο Στέφαν Λιχτστάινερ είχε σκοράρει στο 2-1 της Ελβετίας κόντρα στην Ελλάδα, στο Καραϊσκάκη, στις 15 Οκτωβρίου 2008.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ιστορία. Μία σελίδα θα προστεθεί το βράδυ της Τετάρτης. Το περιεχόμενό της θα κριθεί από την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών, την ικανότητά τους και την τύχη. Καλό είναι να θυμόμαστε όσα έχουν συμβεί, αλλά ακόμη καλύτερο είναι να βιώνουμε νέες εμπειρίες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα