«Ρυθμίστε τα δάνεια σας, αλλιώς έρχονται πλειστηριασμοί»

Σφίγγει ο κλοιός για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες αφού οι τράπεζες στέλνουν τελεσίγραφο 15 ημερών σε 400.000 άτομα που πήραν σπίτι, ώστε να ρυθμίσουν το δάνειο τους, ειδάλλως θα γίνει πλειστηριασμός.

Ειδικότερα, μέχρι τα μέσα Μάϊου οι τράπεζες σκοπεύουν να ταχυδρομήσουν τα δεύτερα ειδοποιητήρια με τα οποία θα ενημερώνουν δανειολήπτες στεγαστικών, των οποίων τα δάνεια βρίσκονται σε καθυστέρηση από 30 ημέρες μέχρι και πάνω από 3 μήνες, ότι έχουν χαρακτηριστεί ως «μη συνεργάσιμοι» και θα τους καλούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Τραπεζικά στελέχη, σε δηλώσεις τους στο ependisinews.gr αναφέρουν ότι ένας οφειλέτης που έχει χαρακτηριστεί «μη συνεργάσιμος», μπορεί να προχωρήσει σε ρύθμιση με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τον συνεργάσιμο, με τη διαφορά ότι εάν καθυστερήσει εκ νέου να εξυπηρετήσει το ρυθμισμένο πλέον δάνειό του, τότε η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει στις διαδικασίες για τη νομική απαίτηση του χρέους, που φτάνουν μέχρι και τον πλειστηριασμό του ακινήτου.

Τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι στο πρώτο κύμα ειδοποιητηρίων που απέστειλαν οι τράπεζες σε πάνω από 400.000 δανειολήπτες, με δάνειο σε καθυστέρηση άνω των 30 ημερών, ανταποκρίθηκε μόλις το 5% (!).
Με τις επιστολές καλούνται οι παραλήπτες να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους μέσα σε 15 ημέρες. Οι τράπεζες μέσω των επιστολών ζητούν αναλυτικό κατάλογο οικογενειακής, εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης αλλά και τα ποσά των φόρων, λογαριασμών κ.λπ. που δαπανά κάθε μήνα, ώστε να προχωρήσει σε ανάλογη ρύθμιση της οφειλής του δανειολήπτη.

Το σίγουρο είναι ότι έχει ανοίξει, πλέον, η πόρτα για την πώληση δανείων σε funds. Το σχέδιο που προωθείται προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των «κόκκινων» δανείων, αλλά σε εξαμηνίες.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα επιτραπεί η πώληση σε κερδοσκοπικά funds του 20%-25% του αποθέματος των «κόκκινων» δανείων, ενώ στις αρχές του 2017 θα απελευθερωθεί ένα δεύτερο πακέτο «κόκκινων» δανείων αντίστοιχου ποσοστού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα στο 2018 δεν θα υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο για τη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες, ενώ το μοναδικό πέπλο προστασίας για τους δανειολήπτες θα είναι πρακτικά ο νόμος Κατσέλη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα