Ανοίγει η αγορά φυσικού αερίου

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΘΗΝΑΣ-ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ…

Μία από τις πολλές αλλαγές που πρόκειται να φέρουν στην ελληνική οικονομία οι προβλέψεις του τρίτου μνημονίου «ακουμπάει» στα θέματα της ενέργειας και ειδικά στην αγορά φυσικού αερίου.

Με βάση πάντα τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρις στιγμής οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις –«απορυθμίσεις» τις χαρακτηρίζουν κάποιοι– θα οδηγήσουν νομοτελειακά και μέχρι την επόμενη τριετία σε πλήρη απελευθέρωση του φυσικού αερίου.

Το έτος 2018 είναι κομβικό μιας και τότε υπάρχει άρση του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης του δικτύου λιανικής πώλησης φυσικού αερίου που διαθέτουν σήμερα οι τρεις Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ Αττικής, ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ΕΠΑ Θεσσαλίας) που υφίστανται αυτή τη στιγμή.

Η εν λόγω εξέλιξη είναι απόρροια της σχετικής κοινοτικής οδηγίας η οποία θα πρέπει η Ελλάδα να εφαρμόσει. Στόχος είναι να υπάρξει διαχωρισμός της δραστηριότητας της εμπορίας από αυτήν της διαχείρισης των δικτύων, ώστε να εισέλθουν και άλλοι παίκτες στην αγορά.

Ανεξαρτήτως αυτού, οι εκτιμήσεις θέλουν τις όποιες αλλαγές θα γίνουν σταδιακά προκειμένου να διευθετηθεί η σχέση με τους ιδιώτες επενδυτές που συμμετέχουν στις ΕΠΑ (σ.σ. π.χ η BP στην ΕΠΑ Αττικής και η ιταλική ENI στις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας) κι έχουν υπογράψει μακροχρόνια συμβόλαια κατασκευής και αποκλειστικής χρήσης του δικτύου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα