Αντίρρηση ήταν και πάει(;)

ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ «13» ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑΛΕΤΑΣ

 

Μπορεί τα 113 «ναι» επί συνόλου 151 μελών που πήρε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της Μάλτας την περασμένη Παρασκευή  να καθιστούν υπερψήφιση των επιλογών Τσίπρα, αλλά στην κομματική ρουλέτα που ακολούθησε της… Βαλέτας, οι «μπίλιες» των 11 στελεχών που ψήφισαν «κατά» και τα 12 λευκά ήταν αρκετά για να αφήσουν ανάγλυφο το αποτύπωμα της αμφισβήτησης.

Το κείμενο θέσεων που αντιτίθεται στη συμφωνία με τους δανειστές υπογράφουν οι Χάρης Γολέμης, Θοδωρής Δρίτσας, Πέτρος Καλκαμδής, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Μαρία Κανελλοπούλου, Παύλος Κλαυδιανός, Κατερίνα Κνήτου, Ερμίνα Κυπριανίδου, Πάνος Λάμπρου, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Νίκος Φίλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Μιχάλης Υδραίος.

Αυτό που κάνει τη διαφορά δεν είναι το έντονο της κριτικής που ασκούν τα στελέχη στην κομματική –και κατ’ επέκταση κυβερνητική– ηγεσία, όσο οι υπαινιγμοί που αφήνουν στο τέλος του κειμένου τους οι διαφωνούντες περί διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος.

Συγκεκριμένα στην έγγραφη παρέμβασή τους οι 13 σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι «έχουμε κάθε λόγο να βγούμε από τα γραφεία μας με ανοιχτές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις σε πλατείες, αξιοποίηση των ΜΜΕ. Λέμε καθαρά τι προτείνουν οι δανειστές σε αγαστή συνεργασία με το εγχώριο πολιτικό νεοφιλελεύθερο μπλοκ και τι λέμε εμείς. Πολιτικοποιούμε την αντιπαράθεση, εξηγούμε τις σοβαρές συνέπειες που θα έχουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές για την κοινωνία. Στην τελική ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια τη ζωή του είναι ο ελληνικός λαός. Είναι ο τελικός κριτής».

Για τους μη γνωρίζοντες την ανθρωπογεωγραφία και τα «πρωτόκολλα» του κόμματος ήταν σαφές ότι η επίκληση του λαού και της  κρίσης του θα μεταφραζόταν ως έμμεσο αίτημα για προσφυγή στις κάλπες και μάλιστα αρκετά ήταν τα στελέχη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ που ρώτησαν ευθέως τον Νίκο Φίλη αν όντως αυτό υποκρύπτει η επίμαχη διατύπωση.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε τους συντρόφους του ότι δεν υφίσταται τέτοια σκέψη. Το ίδιο απάντησαν και άλλοι διαφωνούντες με την υποσημείωση ότι το μόνο που ζητούν από την κομματική ηγεσία είναι να αποφασίζει συλλογικά και δίχως την παράκαμψη των θεσμοθετημένων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε και μόνο τι γεγονός ότι το κείμενο των 13 δεν τέθηκε σε ψηφοφορία όπως αρχικά συζητείτο, ούτε ενσωματώθηκε στην πολιτική απόφαση, διατηρώντας τον τίτλο του  «κειμένου προβληματισμού», μάλλον επιβεβαιώνει ότι οι εσωκομματικές αντιδράσεις κάπου εδώ έχουν ξεθυμάνει. Τουλάχιστον μέχρι την επόμενη αντίδραση που σε καιρούς πολιτικά εύφλεκτους και συμπυκνωμένους από εξελίξεις ουδείς βάζει το χέρι του στο Ευαγγέλιο πότε και πώς θα ξεσπάσει…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα