Απαράδεκτη η άσκηση ποινικής δίωξης για την ίδια πράξη

«Η άσκηση ποινικής δίωξης για την ίδια πράξη, ακόμη και με διαφορετικό νομικό χαρακτηρισμό, είναι απαράδεκτη». Με αυτό το σκεπτικό το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αναίρεσε απόφαση κηρύσοντας απαράδεκτη την ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί σε βάρος πολίτη για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο και μη απόδοση ΦΠΑ.

Ο πολίτης που είχε προσφύγει στον Άρειο Πάγο είχε καταδικασθεί για μη απόδοση ΦΠΑ προς το Δημόσιο, κατά εξακολούθηση, από Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, ενώ είχε προηγηθεί άλλη καταδίκη του για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, κατ’ εξακολούθηση, κατηγορία η οποία περιελάμβανε και δύο μερικότερες πράξεις, οι οποίες αφορούσαν μη απόδοση ΦΠΑ προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με το σκεπτικό το Ε’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου που έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης, το δικαστήριο, εν προκειμένω, παραβίασε τις περί δεδικασμένου διατάξεις του άρθρου 57 του ΚΠΔ, αφού καταδίκασε τον πολίτη για την ίδια πράξη υπό διαφορετικό νομικό χαρακτηρισμό. Κατά το άρθρο 57 παρ. 1 και 3 του ΠΚ «αν κάποιος έχει καταδικαστεί αμετάκλητα ή αθωωθεί ή έχει πάψει η ποινική δίωξη εναντίον του, δεν μπορεί να ασκηθεί και πάλι εις βάρος του δίωξη για την ίδια πράξη, ακόμη και αν δοθεί σ` αυτή διαφορετικός νομικός χαρακτηρισμός. Αν παρά την πιο πάνω απαγόρευση ασκηθεί ποινική δίωξη, κηρύσσεται απαράδεκτη λόγω δεδικασμένου».

Με την προσβαλλόμενη 27858/2012 απόφαση του Τριμελούς Πλημ/κείου, που εκδόθηκε κατ` έφεση, ο αναιρεσείων καταδικάστηκε και πάλι για τις ίδιες πράξεις της μη απόδοσης των ίδιων ποσών ΦΠΑ στο Δημόσιο κατά τις ίδιες χρονικές περιόδους, αλλά υπό τον νομικό χαρακτηρισμό της μη αποδόσεως ΦΠΑ προς το Δημόσιο, κατ` εξακολούθηση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα