«Απολυτήριο» ακόμη και σε σκληρούς ποινικούς

Κύμα αποφυλακίσεων, ακόμη και σκληρών κακοποιών που βαρύνονται για αδικήματα που εμπίπτουν στον αντιτρομοκρατικό νόμο αλλά αφορούν και εγκληματικές οργανώσεις, αναμένεται μέχρι τις 28 Αυγούστου 2018 όποτε και επεκτάθηκε η εφαρμογή του νόμου Παρασκευόπουλου, ο οποίος εισήγαγε ευεργετικές διατάξεις για υπό όρους αποφυλακίσεις κρατουμένων συγκεκριμένων κατηγοριών.

Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τη ψήφιση της σχετικής τροπολογίας του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή υπό τον τίτλο «έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης».

Σύμφωνα με αυτή κρατούμενοι οι οποίοι κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου, εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και τα επόμενα του Ποινικού Κώδικα, κατά τις εξής διακρίσεις:

α) Εάν η ποινή τους έχει διάρκεια μέχρι 3 έτη, εφόσον έχουν κτίσει με οποιονδήποτε τρόπο το ένα δέκατο αυτής,

β) Εάν η ποινή τους έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 3 και μέχρι 5 έτη, συμπεριλαμβανομένης της κάθειρξης, καθώς και εάν η ποινή αποφυλάκισης τους έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 5 ετών, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο το 1/5 αυτής.
Σε κάθε περίπτωση, από τις ευεργετικές διατάξεις «αποκλείονται» κρατούμενοι οι οποίοι βρίσκονται στην φυλακή κατηγορούμενοι για αδικήματα όπως ανθρωποκτονία με πρόθεση, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, πορνογραφία ανηλίκων, μαστροπεία, ληστεία, κ.ά.

Δεν αποκλείονται ωστόσο κρατούμενοι για άλλα σοβαρά αδικήματα όπως οι πράξεις τρομοκρατίας, η εγκληματική οργάνωση, οι κατηγορίες που αφορούν παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, καθώς και τα οικονομικά εγκλήματα, γεγονός που δημιουργεί τεράστια εντύπωση και οδηγεί μαθηματικά στην αποφυλακίσεων προσώπων με βαρύ ποινικό παρελθόν και ενδεχομένως μέλλον.

Το «βραχιολάκι»

Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα αποφυλάκισης με «βραχιολάκι» και περιοριστικούς όρους –όπως εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα– σε κρατούμενους που εκτίουν ποινή κάθειρξης για ειδεχθή και με ηθική απαξία αδικήματα και συγκεκριμένα ανθρωποκτονία από πρόθεση, αρπαγή, εμπόριο ανθρώπων, εγκλήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας, κατάχρηση σε ασέλγεια, πορνογραφία ανηλίκων, μαστροπεία, σωματεμπορία και ληστεία, εφόσον έχουν εκτίσει τα τμήματα των ποινών που ορίζει η τροπολογία απολύονται κατόπιν αίτησής τους προς τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης.

Στους απολυμένους μπορούν να επιβληθεί και η υποχρέωση του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 283Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εφόσον αυτό είναι δυνατό. Παράλληλα, στις νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται ειδικά μέτρα αποσυμφόρησης των ειδικών καταστημάτων κράτησης νέων.

Συγκεκριμένα μέχρι και τον Αύγουστο του 2018 κρατούμενοι που εκτίουν ποινή περιορισμού σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων που δεν υπερβαίνει τα 10 έτη απολύονται με διάταξη εισαγγελέα Πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιοδήποτε τρόπο τα δύο πέμπτα της ποινής.

Σύμφωνα με τις διατάξεις για τη χορήγηση της υπό όρο απόλυσης, ως ποινή που εκτέθηκε θεωρείται και αυτή που υπολογίστηκε ευεργετικά.

Επίσης, κρατούμενοι που κατά το χρόνο δημοσίευσης του νόμου εκτίουν ποινή περιορισμού σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων που υπερβαίνει τα δέκα έτη απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής υπό τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα αν έχουν συμπληρώσει το ένα τρίτο της ποινής που τους επιβλήθηκε.

Για τη χορήγηση της υπό όρο απόλυσης, ως ποινή που εκτίθηκε θεωρείται και αυτή που υπολογίστηκε ευεργετικά, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Η παρούσα διάταξη ισχύει και για τους κρατούμενους που απέκτησαν τις ανωτέρω προϋποθέσεις σε χρονικό διάστημα μέχρι και τις 28 Αυγούστου 2017.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα