ΕΛ.ΠΕ.: Ετοιμοπόλεμα στην μάχη για την παραγωγική ανασυγκρότηση

Από τους βασικούς ομιλητές του ετήσιου συνεδρίου του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Στ. Τσοτσορός μίλησε για όλα

Ενεργειακό επίκεντρο διεθνούς ακτινοβολίας κατέστη το διήμερο 23-24 Νοεμβρίου η Αθήνα. Ο λόγος δεν αφορά μόνο την διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης – ΙΕΝΕ, αλλά και το γεγονός ότι η πρωτεύουσα ήταν μία από τις συνολικά δέκα πόλεις του κόσμου στις οποίες ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) θα πραγματοποιήσει την επίσημη παρουσίαση της κορυφαίας ετήσιας έκδοσής του, του World Energy Outlook 2017 (WEO 2017).

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Από ένα τέτοιο ραντεβού δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο Όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, ο οποίος διά του προέδρου του Στάθη Τσοτσορού όχι απλώς πέρασε από το πάνελ του Ιδρύματος Ευγενίδου, αντιθέτως ξεδίπλωσε –επιγραμματικά μεν, μεστά δε– όλες τις σημαντικές πτυχές της ελληνικής ενεργειακής ατζέντας, θέτοντας τον δάκτυλον επί των ήλων.

Κατ’ αρχάς, ο εκτελεστικός πρόεδρος της ΕΛ.ΠΕ. υποστήριξε ότι ο ενεργειακός όμιλος δηλώνει εμφατικά «παρών» στο εγχείρημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας, συμπληρώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο τα ΕΛ.ΠΕ. «τρέχουν» έναν σχεδιασμό μεσο-μακροπρόθεσμου ορίζοντα, ο οποίος στοχεύει στον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ενίσχυση της εγχώριας ενεργειακής ασφάλειας, μέσω και της αποτελεσματικής υλοποίησης του προγράμματος Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων.

Επεξηγώντας τον αναπτυξιακό σχεδιασμό των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ, ο καθηγητής Στ. Τσοτσορός είπε ότι αυτός βασίζεται στην διαρκή βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας στους τομείς πετρελαίου και πετροχημικών, αλλά και στην ανάπτυξη των συμμετοχών στους κλάδους Φυσικού Αερίου, Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ. Ο κ. Τσοτσορός συμπλήρωσε πως τα ΕΛ.ΠΕ. δρομολογούν, εκ παραλλήλου, σειρά προγραμμάτων για την έγκαιρη και διαρκή ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και την διάχυση της νέας τεχνογνωσίας, υλοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον βασικό στρατηγικό στόχο για ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό, με γνώμονα την βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων ο Όμιλος στοχεύει:

  • Στην σταθεροποίηση και ενίσχυση της κερδοφορίας, όπου για τρίτη συνεχή χρονιά τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA θα κινηθούν σε ιστορικό υψηλό ξεπερνώντας πλέον τα 800 εκατ. ευρώ.
  • Στην σταθεροποίηση υψηλών ταμειακών ροών, και περαιτέρω μείωσης της μόχλευσης(<35 %) και του κόστους χρηματοδότησης.
  • Σε υψηλές επιδόσεις Υγιεινής, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος, μεταξύ των καλύτερων ενεργειακών εταιρειών παγκοσμίως.
  • Στην συνεχή βελτίωση των δεικτών SOLOMON Group και CONCAWE, ώστε τα τρία διυλιστήριά του να κατατάσσονται στο 25% της κορυφαίας ομάδας διεθνώς.
  • Στον ψηφιακό μετασχηματισμό υπηρεσιών και παραγωγικής διαδικασίας.
  • Στην διατήρηση της δομής του λειτουργικού κόστους σε ανταγωνιστικά επίπεδα.
  • Στην περαιτέρω ανάπτυξη των διεθνών συνεργασιών σε ζητήματα ασφάλειας, τεχνολογίας, τεχνογνωσίας, προμηθειών και εμπορίας.
  • Στην αύξηση των μεριδίων στην εγχώρια αγορά, αλλά και στην Ν.Α. Ευρώπη, όπου διατίθεται το 56% της ετήσιας παραγωγής.
  • Στην ενεργή παρουσία του Ομίλου στο εγχείρημα Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων με την επίτευξη διεθνών συνεργασιών με κορυφαίους ενεργειακούς Ομίλους, όπως η Exxon, η Total, η Edison.

Ειδικά για το τελευταίο, ο Στ. Τσοτσορός εξέφρασε την βεβαιότητα πως οι έρευνες για παραγωγή πετρελαίου ή φυσικού αερίου αποτελούν παράγοντα καθοριστικής σημασίας για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας και την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, μη παραλείποντας να πει ότι το ενδιαφέρον που έχουν δείξει κατά την τελευταία διετία διεθνείς και εγνωσμένου κύρους ενεργειακοί όμιλοι είναι ενδεικτικό των προσδοκιών που υπάρχουν.

Με την γλώσσα της αλήθειας…

Όπως προαναφέρθηκε, στο συνέδριο του ΙΕΝΕ παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων και η κορυφαία έκδοση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, αυτό που ωστόσο είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον ήταν η τοποθέτηση επ’ αυτής του προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.. Κι αυτό διότι, σχολιάζοντας την διαπίστωση που εμπεριέχεται στο World Energy Outlook 2017 ότι η Ελλάδα καταγράφει τα τελευταία χρόνια σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Ενέργειας, ο Στ. Τσοτσορός δεν ωραιοποίησε –ως είθισται– την πραγματικότητα. Αντιθέτως, επεσήμανε ότι η έλλειψη μακρόχρονης στρατηγικής για την ενέργεια και το κλίμα δεν μπορεί να οδηγήσει στην ενεργειακή μετάβαση στην οποία στοχεύει και ως εκ τούτου θα πρέπει να υιοθετηθούν νέοι φιλόδοξοι στόχοι για το 2030, ειδικά στους τομείς της ενεργειακής αποδοτικότητας και των ΑΠΕ.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσοτσορός, η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί ευκαιρία και προοπτική για σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, σε ολόκληρο το εύρος των υποδομών και των δικτύων, στην υποστήριξη εγκαταστάσεων για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και για φόρτιση οχημάτων, στις διασυνδέσεις των νησιών και σε εκείνες για την πλήρη σύζευξη των αγορών στην περιοχή, ενώ θα υπάρξουν και μεγάλης έκτασης ενεργειακές αναβαθμίσεις ενεργοβόρων εγκαταστάσεων, κτιρίων και οικιών, όπως κατέδειξαν και οι σχετικές ανακοινώσεις που έγιναν σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε η Ακαδημία Αθηνών.

Μειώθηκε η κατανάλωση, μετασχηματίστηκε αδύναμα
το ενεργειακό μίγμα

Αναφερόμενος στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα, ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ. ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της κρίσης 2008-2015 η συνολική εγχώρια κατανάλωση μειώθηκε κατά 23,4%, αλλά το ενεργειακό μίγμα μετασχηματίστηκε αδύναμα, αφού τα ορυκτά καύσιμα συνέχισαν να κυριαρχούν σε ποσοστό 85,14% (σ.σ. 23% λιγνίτης, 51,2% πετρέλαιο, 10,98% φυσικό αέριο), ενώ η σπουδαιότητα της αύξησης της συμμετοχής των ΑΠΕ σε ποσοστό 11,37% περιορίστηκε από το γεγονός ότι περισσότερο από το 1/3 της συνολικής κατανάλωσης από ΑΠΕ αφορούσε σε στερεά βιομάζα και το 18,89% σε υδροηλεκτρική ενέργεια. Το σημαντικότερο, όμως, όλων εντοπίζεται αλλού: στο γεγονός ότι ανορθολογική ούσα η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποδείχθηκε ιδιαίτερα προβληματική, μιας και βασίστηκε σε ένα πλαίσιο παράλογων επιδοτήσεων.

Όσον αφορά στα ζητήματα ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας, οι επιδόσεις δείχνουν ότι θα είναι μακρύς ο δρόμος προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ρυθμών μείωσης σε όλους τους τομείς, που αποτελεί μονόδρομο για την προσέγγιση των στόχων της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 40% έως το 2030, δεδομένου ότι, παρά την σημειωθείσα μείωση, αυξητικοί παραμένουν οι ρυθμοί μεταβολής της ενεργειακής έντασης και ειδικότερα στην οικιακή κατανάλωση, τις υπηρεσίες και την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Για τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, επεσήμανε ότι ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, περιορίζουν το ενεργειακό κόστος και ενδυναμώνουν την προσπάθεια για ενεργειακή ασφάλεια, ενώ με την σύζευξη των εθνικών συστημάτων και την δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς θα διασφαλιστεί ο απρόσκοπτος εφοδιασμός των καταναλωτών σε προσιτές τιμές (Target Model).

Στις 100 κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες παγκοσμίως

Μετά από διεθνή συγκριτική αξιολόγηση των ισχυρών επιδόσεων της τριετίας, ο Όμιλος των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ συμπεριλήφθηκε στις 100 κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες παγκοσμίως (TOP 100 GLOBAL ENERGY LEADΕRS), σύμφωνα με την κατάταξη της ReutersThomson για το 2017. Πρόκειται για μία εξαιρετικά μεγάλη διάκριση, την οποία οι γνώστες της ενεργειακής αγοράς, εντός και εκτός συνόρων πιστώνουν στην αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του Ομίλου, δικαιώνοντας έτσι τις επιλογές του αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Οι πετρελαϊκές κρίσεις
και η κλιματική αλλαγή

Κατά την ομιλία του με θέμα «Ο Μετασχηματισμός του Ενεργειακού Συστήματος και η Ελληνική Αγορά Ενέργειας», ο κ. Τσοτσορός τόνισε ότι οι πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του ’70 έθεσαν την βάση για την χάραξη του σύγχρονου ενεργειακού σχεδιασμού με άξονες την ενεργειακή ασφάλεια, την ασφάλεια εφοδιασμού, την ενεργειακή αποδοτικότητα, την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού κόστους και, ακολούθως, την υιοθέτηση πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, αν και υπήρξε σημαντική βελτίωση στην απόδοση ενέργειας με την εφαρμογή νέων πολιτικών, εντούτοις παρέμειναν οι έντονες διαφοροποιήσεις μεταξύ ανεπτυγμένων, αναπτυσσόμενων και υπό ανάπτυξη χωρών, λόγω της άνισης ανάπτυξης και της διαφορετικής οπτικής στο ζήτημα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Το στοιχείο αυτό παραμένει ιδιαίτερα σημαντικό και διαδραματίζει έως σήμερα καθοριστική σημασία για τις περαιτέρω εξελίξεις. Είναι ενδεικτική η ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και των ενεργειακών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που αυξήθηκαν κατά 50% μετά το 1990, ξεπερνώντας τους 30 γιγατόνους κατ’ έτος από το 2011 και εξής.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της δομής του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος, ο πρόεδρος της ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε. επικαλέστηκε κοινά αποδεκτές προβλέψεις διεθνών οργανισμών για την χρονική περίοδο μέχρι το 2035, σύμφωνα με τις οποίες:

  • H παγκόσμια ζήτηση ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 30%, κυρίως λόγω της οικονομικής ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες, αντισταθμίζεται όμως από τα σημαντικά οφέλη στην ενεργειακή απόδοση.
  • Τεχνολογικές βελτιώσεις και περιβαλλοντικοί προβληματισμοί μεταβάλλουν το μίγμα της ακαθάριστης κατανάλωσης ενέργειας (primary energy demand), αλλά τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακας) παραμένουν η κύρια ενεργειακή πηγή με ποσοστό 78% στο σύνολο της ενεργειακής τροφοδοσίας.
  • Το φυσικό αέριο αναπτύσσεται ταχύτερα απ’ ό,τι το πετρέλαιο ή ο άνθρακας, με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,6%, ενώ η ταχύτατη επέκταση του LNG πιθανώς να οδηγήσει σε μια παγκόσμια ολοκληρωμένη αγορά που θα επηρεάζεται από τις τιμές του αμερικάνικου φυσικού αερίου.
  • Η παραγωγή σχιστολιθικού αερίου θα αποτελεί τα 2/3 της αύξησης στις συνολικές προμήθειες αερίου.
  • Η ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται, αν και με βραδύτερο μέσο ετήσιο ρυθμό 0,7%.
  • Η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα φθάνει στο ανώτατο σημείο στα μέσα της δεκαετίας 2020, επηρεαζόμενη από την στροφή της Κίνας προς καθαρότερα καύσιμα.
  • Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένουν αδιαμφισβήτητα η ταχύτατα αναπτυσσόμενη ενεργειακή πηγή, με τετραπλασιασμό κατά τα επόμενα είκοσι χρόνια και μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,6%, και με την Κίνα να πρωτοστατεί.
  • Ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας αντιπροσωπεύει σχεδόν τα 2/3 της αύξησης της πρωτογενούς ενέργειας.
  • Οι εκπομπές άνθρακα αυξάνονται λιγότερο από το 1/3 του ετήσιου ρυθμού ανόδου των τελευταίων 20 ετών, αντανακλώντας τα οφέλη από την ενεργειακή απόδοση (energyefficiency) και την αλλαγή στο μίγμα καυσίμων. Όμως, παρ’ όλα αυτά, προβλέπεται να αυξηθούν, τονίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω δράση.

«Από τις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα η παγκόσμια κοινότητα έχει να αντιμετωπίσει ένα άνισο χωρικά τοπίο με διαφορετικές αναπτυξιακές επιδιώξεις και ενεργειακές ανάγκες. Μόνο με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση διεθνώς, μπορεί να υπάρξει μετάβαση σε ένα παγκόσμιο σύστημα μειούμενων εκπομπών CO2», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοτσορός.

 

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ, ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΦΟΡΤΙΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ,
ΣΤΙΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΥΖΕΥΞΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΕΝΩ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΟΒΟΡΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ, ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΙΩΝ

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα