Καναδάς: Δύο νεκροί σε επεισόδια με πυροβολισμούς

Δύο νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός από το μπαράζ επιθέσεων που σημειώθηκε σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας του Καναδά, Οττάβα. Πιο συγκεκριμένα, ένας ένοπλος άνοιξε πυρ στο μνημείο πεσόντων του Μεγάλου Πολέμου, απέναντι από το κτίριο του Κοινοβουλίου, πριν εισβάλει στο κτίριο της Βουλής, όπου έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας. Θύμα του τρομοκράτη  είναι ο 24χρονος Καναδός στρατιώτης, Τζέισον Κιρίλο, ο οποίος φρουρούσε το Μνημείο των Πεσόντων

Όσον αφορά το  δράστη της  τρομοκρατικής επίθεσης στο κοινοβούλιο του Καναδά σύμφωνα με τις αρχές, αυτός ήταν Καναδός που είχε ασπαστεί το Ισλάμ.  Ο τρομοκράτης κατά τις πληροφορίες ονομάζονταν  Μικέλ Ζέα- Μπιμπού , είχε γεννηθεί το 1982 και καταγόνταν  από την περιοχή του Κεμπέκ.

 

 Το χρονικό της επίθεσης

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10:00 το πρωί (17:00 ώρα Ελλάδας) όταν τουλάχιστον ένας άνδρας, που σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες κρατούσε ένα κυνηγετικό τουφέκι, πυροβόλησε και σκότωσε τον φρουρό του Μνημείου των Πεσόντων, τον 24χρονο Τζέισον Κιρίλο.

Μέσα σε λίγα λεπτά, δεκάδες πάνοπλοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων αναπτύχθηκαν στο κέντρο της πόλης. Εκτός από το Μνημείο, αναφέρθηκαν πυροβολισμοί και στο κοινοβούλιο.

Όπως ανέφεραν πολλοί μάρτυρες, ο ή οι δράστες πυροβόλησαν αρχικά τον στρατιώτη και κατόπιν, υπό την απειλή όπλου, άρπαξαν ένα κρατικό αυτοκίνητο με σκοπό να προσεγγίσουν με αυτό τις πύλες του κοινοβουλίου. Αμέσως μετά όρμησαν μέσα στο κεντρικό κτίριο, όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές.

Ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, το γραφείο του οποίου βρίσκεται εντός της αποκλεισμένης ζώνης, απομακρύνθηκε γρήγορα, ενώ όπως έγινε γνωστό, εκείνη την ώρα μιλούσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, των Συντηρητικών. Σε «ασφαλή» σημεία μεταφέρθηκαν επίσης οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Τόμας Μάλκερ του αριστερού κόμματος NPD και ο Τζάστιν Τριντό των Φιλελευθέρων.

Έπειτα από τα βίαια επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας του Καναδά βαριά οπλισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το Κοινοβούλιο και προειδοποίησαν τους πολίτες να παραμείνουν μέσα στα γραφεία ή τις κατοικίες τους και να μείνουν μακριά από τα παράθυρα. Μάλιστα, στην περιοχή αναπτύχθηκαν ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας.

«Ο Καναδάς ουδέποτε θα εκφοβισθεί»

Ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα αργά το βράδυ της Τετάρτης  ότι η χώρα του “ουδέποτε θα εκφοβισθεί” από τις “τρομοκρατικές οργανώσεις” εναντίον των οποίων οι υπηρεσίες ασφαλείας θα “εντείνουν” τις προσπάθειες καταπολέμησής τους μετά τη δολοφονία δύο στρατιωτών μέσα σε τρεις ημέρες.  Χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ο Χάρπερ δεν απέκλεισε ο άνδρας που άνοιξε πυρ στο κοινοβούλιο πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας να είχε “πιθανούς συνεργούς”.Eπιπλέον υποσχέθηκε στους συμπατριώτες του ότι “οι ενέργειες αυτές θα μας οδηγήσουν να αυξήσουμε την αποφασιστικότητά μας και να εντείνουμε τις προσπάθειες και αυτές των υπηρεσιών μας εθνικής ασφαλείας”.

Συνέντευξη Τύπου από την καναδική αστυνομία
Με φόντο τα τραγικά γεγονότα στο Καναδικό Κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου απο την καναδική Αστυνομία (RCMP) με τη συμμετοχή του επικεφαλής της Αστυνομίας Οτάβας Σαρλ Μπορντελό, του δημάρχου Οττάβας Τζιμ Γουότσον, του Ζιλ Μισό από την εθνική επιτροπή της καναδικής αστυνομίας (RCMP) και του υποπτέραρχου Κρίστοφερ Κόουτς, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από τα εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικά δίκτυα του Καναδά.Στη συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της Αστυνομίας Οτάβας τόνισε ότι οι επιχειρήσεις των καναδικών αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι αυτή την στιγμή και δεν προέβη σε ανακοινώσεις σχετικά με τον αριθμό και την ταυτότητα των υπόπτων, καθώς και την εξέλιξη των γεγονότων λόγω των εν εξελίξει

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα