«Καυτό» επταήμερο στο Αιγαίο με ελληνικές και τουρκικές ασκήσεις

Θερμό αναμένεται το επόμενο επταήμερο στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι ξεκίνησαν ήδη επικίνδυνα παιχνίδια πολέμου  και  «ψάχνονται» για ελληνοτουρκική κρίση, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στήνει «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Πιο συγκεκριμένα, οι Τούρκοι δέσμευσαν το Σάββατο το Καστελόριζο για άσκηση πολεμικού πλοίου με υποβρύχια συσκευή και όσα πλοία που θέλουν να προσεγγίσουν το νησί, θα πρέπει να ενημερώνουν τις τουρκικές αρχές. Για την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει προγραμματίσει άσκηση με πραγματικά πυρά σε διεθνή ύδατα αλλά σε απόσταση μόλις 15 μίλια από το Καστελόριζο!

Σημειώνεται ότι η Τουρκία εξέδωσε την Πέμπτη ΝΟΤΑΜ Α5446/16 με την οποία υποστηρίζει ότι μία εκ των τριών περιοχών που δεσμεύει η Ελλάδα για την διεξαγωγή ασκήσεων με την ΝΟΤΑΜ Α2646/46, και συγκεκριμένα η νότια περιοχή της Κάσου, αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή, και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό διεξαγωγή ασκήσεων από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Στο σκηνικό έντασης έρχονται να προστεθούν και οι δηλώσεις Καμμένου περί «ηλίθιων» δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων και του Ερντογάν και η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην οποία χαρακτήριζε «ασόβαρο» των Έλληνα ΥΠΕΘΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, μία ημέρα πριν το τουρκικό παίγνιο δηλαδή, στο Καστελόριζο θα βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με βουλευτές που μετέχουν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

Ελληνο- Αιγυπτιακή άσκηση στην Κάσο

Η Ελλάδα «απαντά» με κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου, μεσαίας κλίμακας, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 3/2016», από 4 έως 9 Δεκεμβρίου 2016, στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Η άσκηση θα διεξαχθεί στην θαλάσσια περιοχή νοτίου/νοτιοανατολικού Αιγαίου και Κρητικού πελάγους.

Συγκεκριμένα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα συμμετάσχουν με 1 Φ/Γ, 2 ΤΠΚ, 1 Υ/Β, 6 α/φ F-16, 1 α/φ εγκαίρου προειδοποίησης, 1 ε/π SUPER PUMA και προσωπικό της ΔΥΚ και οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις με 1 Φ/Γ, 2 ΤΠΚ, 4-6 α/φ F-16, 1 α/φ εγκαίρου προειδοποίησης και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων.

Τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας/συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν:

Tη βελτίωση της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων στο τακτικό επίπεδο

Tην εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού (Α/Υ) και αντιαεροπορικού (Α/Α) πολέμου καθώς και πολέμου επιφανείας (Ε/Ε)

Tην εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας

Tην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών

Tην εξάσκηση σε διαδικασίες έρευνας-διάσωσης (SAR)

Tην εκτέλεση ασκήσεως πυρών

Tην παροχή εκπαίδευσης σε αντικείμενα Maritime Interdiction Operations (MIO), σε προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).

Κατά την διάρκεια της άσκησης τα αιγυπτιακά πολεμικά πλοία θα ελλιμενίζονται στη Σούδα, ενώ έχει προγραμματισθεί μεταστάθμευση 1 ζεύγους ελληνικών αεροσκαφών F-16 σε αιγυπτιακή αεροπορική βάση και προσγείωση αιγυπτιακών αεροσκαφών F-16 στην 115 ΠΜ.

Στην ίδια βέβαια περιοχή η Τουρκία με άλλη ΝΟΤΑΜ (Α5446/16), έγραφε την Κάσος ως «Τσομπάν».

Με τη συγκεκριμένη ΝΟΤΑΜ η Άγκυρα υποστηρίζει ότι μία εκ των τριών περιοχών που δεσμεύει η Ελλάδα για τη διεξαγωγή ασκήσεων με την ΝΟΤΑΜ Α2646/46 -και συγκεκριμένα η περιοχή νότια της Κάσου- αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το οξύμωρο είναι ότι οι Τούρκοι επικαλούνται τη Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία αμφισβητούν με συνεχείς δηλώσεις τους οι Τούρκοι αξιωματούχοι και ο Τούρκος πρόεδρος.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα