Μητσοτάκης: «Τσίπρας και Τσακαλώτος σύμμαχοι όλων των ακραίων της Ευρώπης»

Την πεποίθησή του ότι η άσκηση της εξουσίας απαιτεί καθημερινά έμπρακτη σεμνότητα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Alpha 989 και το δημοσιογράφο κ. Σπύρο Χαριτάτο.
«Πρέπει» τόνισε «να σεβόμαστε απόλυτα το γεγονός ότι δεν έχουμε κάποιο προνόμιο επειδή είμαστε πολιτικοί. Υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον. Υπηρετούμε τους πολίτες… Επιμένω σε σεμνούς τόνους. Δεν θα ανεχτώ αλαζονεία»…

Απαντώντας σε ερώτηση για τη σημασία της οικογένειας για έναν πολιτικό αρχηγό, υπογράμμισε: «Δεν μπορεί κανείς να κάνει αυτή τη δουλειά, εάν δεν έχει στήριξη από την οικογένεια και ηρεμία στο σπίτι του… Δεν είμαστε μια συνηθισμένη οικογένεια. Αλλά είμαστε μια κανονική οικογένεια».

«Όλες οι σχέσεις θέλουν μεγάλη φροντίδα. Και αφιερώνω σχεδόν όλο τον ελεύθερο χρόνο μου στην οικογένειά μου. Και για μένα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Χαίρομαι να βλέπω τα παιδιά μας να μεγαλώνουν και να γίνονται, πια, ενήλικες πολίτες με ευαισθησίες».

«Πρέπει να καταλάβουμε πως σκέφτονται τα νέα παιδιά. Είναι πηγή έμπνευσης για εμένα να βλέπω ότι η νεολαία είναι ευαισθητοποιημένη κοινωνικά και πολιτικά. Είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε εάν αυτά που λέμε τα ακούνε αυτές οι ηλικίες».

Στο ερώτημα «σε ποιο λάθος δεν θέλετε να πέσετε», ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν θα ήθελα να μπω στο πειρασμό να λαϊκίσω και δεν θα ήθελα να μπω στον πειρασμό να αλλάξει η συμπεριφορά μου και ο τρόπος ζωής, επηρεασμένος από τη γοητεία της εξουσίας. Θυμίζω συχνά στους συνεργάτες μου μια πολύ ωραία κρητική μαντινάδα, η οποία λέει “καλοχαιρέτα τσι πεζούς όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν και αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις”. Επειδή τώρα είμαστε στα πάνω μας, αυτό δεν είναι μια δικαιολογία να αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας και να μην αντιμετωπίζουμε τους πολίτες με σεμνότητα και με μέτρο. Επιμένω πολύ σε αυτό. Και είναι και ένα μάθημα που προσπαθώ να περνάω συνέχεια στα παιδιά μου».

Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

– Για τον πολιτικό διάλογο:

«Προτιμώ να απευθύνομαι στη λογική και όχι στο θυμικό. Θα δώσουμε στους Έλληνες ελπίδα… Δεν θα υποβαθμίσουμε τον πολιτικό διάλογο σε επίπεδο λασπομαχίας. Θα ενώσω τους Έλληνες. Δεν θα τους διχάσω. Ο κ. Τσίπρας τους δίχασε. Απέναντι στο διχασμό του κ. Τσίπρα εμείς προτάσσουμε ένα λόγο εθνικής συστράτευσης».

– Για τις δυνατότητες της χώρας:

«Πιστεύω στην δύναμη της αλήθειας. Η αλήθεια δημιουργεί ελπίδα. Έχουμε τεράστιες δυνατότητες οι Έλληνες. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον. Αρκεί να ξεμπλοκάρουμε τη δημιουργικότητα του Έλληνα».

– Για την ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας:

«Είμαι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχεδόν ένα χρόνο. Ο κ. Τσίπρας είναι αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ οκτώ χρόνια και δύο χρόνια Πρωθυπουργός. Έχουμε, ήδη, δει τη διαδρομή του και μπορούμε να κρίνουμε τα έργα του. Εγώ, έδωσα, μία δέσμευση από την πρώτη στιγμή: Η Νέα Δημοκρατία δεν θα λαϊκίσει. Θα πει την αλήθεια και θα εκφράζουμε και θα προβάλλουμε έναν πολιτικό λόγο, ο οποίος θα είναι τεκμηριωμένος και ο οποίος δεν θα χαϊδεύει αυτιά. Και πιστεύω ότι αυτήν τη δέσμευσή μου την έχω τηρήσει στο ακέραιο. Και ένας από τους λόγους που πιστεύω ότι έχουμε διαμορφώσει ένα ξεκάθαρο δημοσκοπικό πλεονέκτημα και ένα θετικό ρεύμα αποδοχής στην ελληνική κοινωνία, είναι ακριβώς επειδή οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αλλάξει, σε σχέση με το τι ήταν στο παρελθόν. Και ότι δεν θα κάνουμε και εμείς το ίδιο λάθος το οποίο έκαναν, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, όλα τα κόμματα τα χρόνια του Μνημονίου, όταν βρέθηκαν στην Αντιπολίτευση, να τάζουν πάρα πολλά και να δεσμεύονται σε πράγματα τα οποία δεν θα μπορούν να γίνουν πράξη την επόμενη ημέρα».
«Από το να αναζητούμε στελέχη που δεν έχουν πολιτική στέγη, είναι πιο σημαντικό να πείσουμε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την πολιτική. Το πιστεύω πολύ. Θα κριθούμε από αυτό… Δεν είναι εύκολο να πείσω έναν επιτυχημένο να ασχοληθεί με τα κοινά. Να διακόψει δηλαδή τη σταδιοδρομία του για να αναλάβει κυβερνητική θέση με μειωμένα λεφτά και αυξημένες αρμοδιότητες. Πρέπει όμως να τους βρούμε».

«Δεν θα βάλω ούτε μια σταγόνα νερό στο κρασί μου. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι μια Κυβέρνηση των αρίστων. Θα αναζητήσω μια συλλογική συστράτευση σε μια προσπάθεια εθνικής ανάταξης».

– Για τις κυβερνητικές πολιτικές:

«Ο κ. Τσακαλώτος υπογράφει μία κατάπτυστη επιστολή, η οποία σε 5 διαφορετικά σημεία, στην ουσία, ζητάει συγγνώμη για αυτό το οποίο έκανε, όταν την προηγούμενη ημέρα ο Πρωθυπουργός έλεγε ότι δεν θα μας πουν οι ξένοι πως θα μοιράσουμε τα χρήματα. Και την επόμενη ημέρα πάλι, ένας Υπουργός της Κυβέρνησης μιλάει για 13η σύνταξη και ο κ. Τσακαλώτος αρθρογραφεί, κατηγορώντας την Ευρώπη για ένα σφιχτό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής. Πρέπει να καταλάβει ο κ. Τσακαλώτος ότι είναι Υπουργός, ότι έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ότι εκπροσωπεί την Ελληνική Δημοκρατία και ότι το χρέος του, αυτή τη στιγμή, είναι πως θα ανατάξει την ελληνική οικονομία, κάτι το οποίο, προφανώς, δεν γνωρίζει πως θα το κάνει, εξ ου και αναλώνεται σε πυροτεχνήματα επικοινωνιακού χαρακτήρα».

«Αυτό που ενοχλεί τους πολίτες είναι η αφόρητη διγλωσσία και η πίστη ότι οι πολίτες τρώνε σανό. Δεν τρώνε σανό».

«Είμαστε εδώ για να δώσουμε ελπίδα και να προτείνουμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα. Η κοινωνία δεν αντέχει. Βλέπει μία Κυβέρνηση που βάζει τη χώρα σε παρατεταμένη λιτότητα. Πραγματική πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να υπογράψει με κάθε τρόπο ό,τι του ζητήσουν οι δανειστές».

«Η Κυβέρνηση έχει απαξιωθεί στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει τίποτα καλύτερο από τον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνησή του. Η πολιτική αλλαγή είναι επιβεβλημένη. Το ζητούμενο είναι πως εμείς θα χτίσουμε την αξιοπιστία μας. Θα πούμε την αλήθεια στους πολίτες για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους».

«Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος είναι σύμμαχοι όλων των ακραίων της Ευρώπης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα