Ο «καυτός» Σεπτέμβριος του Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός στο αμέσως προσεχές διάστημα θα κληθεί να αντιμετωπίσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα που έβαλε στον πάγο και επιπλέον τα θέματα που τρέχουν

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Στην κορυφή της ατζέντας του Αλέξη Τσίπρα για τους τελευταίους μήνες του 2017 βρίσκεται η τρίτη αξιολόγηση με την ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει για την ελληνική κυβέρνηση. Μια επιτυχής και άμεση ολοκλήρωσή της θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον στόχο που έχει θέσει το Μέγαρο Μαξίμου για έξοδο από τα μνημόνια. Μόνο που ο δρόμος δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα αλλά μάλλον με αγκάθια.

Πριν όμως φτάσει εκεί, ο πρωθυπουργός θα κληθεί να αντιμετωπίσει πιο άμεσα ζητήματα:
* Την θεωρητικά ευχάριστη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.
* Την επικίνδυνη επίσκεψη στην ΔΕΘ όπου επιβάλλεται αν όχι μια καλή εμφάνιση τουλάχιστον να αποφευχθούν επεισόδια εις βάρος του.
* Την επίσκεψη της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στα μέσα περίπου του μήνα με άγνωστο περιεχόμενο στις αποσκευές της.
* Το άνοιγμα της Βουλής και τις εκκρεμείς υποθέσεις με πρωταγωνιστές τους Γιάνη Βαρουφάκη και Πάνο Καμμένο.

Ενώ λοιπόν οι υπηρεσίες και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προετοιμάζονται πυρετωδώς για τους… Θεσμούς, στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν σχέδια επί χάρτου για να εκμεταλλευτεί στο έπακρον την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν.

Περιορίζει τις δυνατότητες
Η πρόσφατη όμως πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, όπου επί της ουσίας υιοθετεί μνημονιακά μέτρα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας του, περιορίζει τις δυνατότητες του Αλέξη Τσίπρα να αποσπάσει μια θετική δήλωση και στήριξη για χαλάρωση των μέτρων στην Ελλάδα. «Εκείνος μπαίνει με δική του απόφαση σε μνημόνιο. Τι μπορούμε να περιμένουμε εμείς πέρα από ένα χτύπημα στην πλάτη και ένα ακόμα αίτημα να επιτρέψουμε στην Σουέζ να μπει στα νερά μας;» σχολιάζει κυβερνητικό στέλεχος κατεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών.

Η αβεβαιότητα πάντως αυτή περιορίζει και την προετοιμασία του πρωθυπουργού για την ΔΕΘ. Μια επίσκεψη που δεν θα θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει να κάνει εξαγγελίες παρά μόνο απολογισμό με την ελπίδα να πείσει πως η κυβέρνησή του παράγει σημαντικό έργο που δεν φαίνεται. Μεγαλύτερο βάρος πάντως η κυβέρνηση ρίχνει στην επίσκεψη Λαγκάρντ, εκτιμώντας πως έχει να περιμένει περισσότερα και κυρίως σε σχέση με την αξιολόγηση.

Ο ερχομός της διευθύντριας του ΔΝΤ θα συμπέσει και με τα πρώτα ευρωπαϊκά ραβασάκια, με τις πληροφορίες να υποστηρίζουν πως υπάρχει ενόχληση στα σαλόνια των Βρυξελλών λόγω καθυστερήσεων αλλά και πρωτοβουλιών εκτός πλαισίου εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Ήδη οι εμπλεκόμενοι των Βρυξελλών διαβάζουν προσεκτικά το νομοσχέδιο Αχτσιόγλου, ενώ συντάσσουν και την έκθεσή τους προς την Αθήνα, στην οποία εκτός των άλλων θα επισημαίνεται η ανάγκη όλα να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου χωρίς καμία εκκρεμότητα, ώστε το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου να τα επικυρώσει κρατώντας ζωντανό το κυβερνητικό σχέδιο για έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Όσον αφορά τα διαδικαστικά, την Δευτέρα συνεδριάζει το EuroWorking Group με αντικείμενο την εκταμίευση της υποδόσης των 700 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς την αγορά και να ολοκληρωθεί και τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ από την επόμενη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου αναμένονται τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Στην Βουλή
Στο εσωτερικό πάλι πεδίο, η κυβέρνηση μέσω του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τα αιτήματα για επιτροπές οι οποίες θα ασχοληθούν, τόσο με την περίπτωση του Γιάνη Βαρουφάκη το 2015, όσο και με την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην περίπτωση του NOOR1. Η Ν.Δ. θεωρεί επιβεβλημένη την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι «τα 7 sms των κ. Βαρουφάκη και Τσίπρα πριν το Eurogroup της 11ης Μαΐου του 2015 αποτελούν την πιο δυνατή απάντηση σε όσους κατηγορούσαν την Νέα Δημοκρατία ότι κινδυνολογούσε όταν προειδοποιούσε ότι ο κ. Τσίπρας παίζει την χώρα στα ζάρια». Από την κυβέρνηση, αν και δεν επιθυμούν να μπουν σε τέτοια διαδικασία, παρ’ όλα αυτά θεωρούν πως μια εξεταστική θα δώσει την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να «ξεφορτωθεί» τον Γιάνη Βαρουφάκη άπαξ και διά παντός.

Τα προβλήματα ξεκινούν με την υπόθεση Καμμένου. Η εμπλοκή του υπουργού Άμυνας στην υπόθεση NOOR1 και την επικοινωνία του με τον Γιαννουσάκη πονοκεφαλιάζει το Μέγαρο Μαξίμου καθώς εφόσον προκύψουν ευθύνες του Πάνου Καμμένου, τότε τίθεται σε κίνδυνο και ο κυβερνητικός σχηματισμός. Η συζήτηση στην Βουλή αναμένεται προς το τέλος του μήνα, όπως είχε διαβεβαιώσει ο Νίκος Βούτσης μετά την αναβολή που δόθηκε στα τέλη Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα