«Ρίξτε του τόνους, βάλτε πλάτη»

Να κατεβούν οι τόνοι επιθυμεί (και) με την αντιπολίτευση επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνο γιατί ελπίζει στην ψήφο άλλων κομμάτων για να κλείσει η συμφωνία – εφόσον επιτευχθεί- αλλά κυρίως γιατί θέλει να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις για την χώρα.

Από την μία το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης που ανέτρεψε τα δεδομένα, από την άλλη το επερχόμενο συλλαλητήριο της Αθήνας όπου η Νέα Δημοκρατία -ανεπίσημα- έχει ενεργό συμμετοχή και κάπου στο πλάι η συζήτηση με τα Σκόπια που φαινομενικά δείχνει αδιέξοδα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τους πολιτικούς αρχηγούς. Κατά μόνας και όχι συνολικά.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Να κατεβούν οι τόνοι επιθυμεί η κυβέρνηση στο θέμα του Μακεδονικού και αυτό έκανε σαφές χθες με κατηγορηματικό τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας στον Πάνο Καμμένο στη συνάντηση που είχαν. Η κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης τείνει να γίνει εκρηκτική και να οδηγηθεί εκτός ελέγχου και ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον συγκυβερνήτη του να αναλάβει δράση με οποιοδήποτε κόστος. Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού έχουν αποδεχθεί πως δεν πρόκειται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται και στο μόνο που ελπίζουν είναι να σταματήσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά τόσο εκείνος όσο και τα μέλη της ΚΟ του με πρώτο και κύριο τον έτερο Καμμένο των ΑΝΕΛΛ, Δημήτρη.
Με την Νέα Δημοκρατία να έχει έστω και άτυπα εμπλοκή στο συλλαλητήριο της Αθήνας (υπεύθυνος επικοινωνίας ορίστηκε ο στενός φίλος του Αντώνη Σαμαρά και πολιτευτής της ΠΟΛ.ΑΝ. Στέργιος Καλόγηρος) στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να περιορίσουν τις απώλειες σε επίπεδο εντυπώσεων. Ειδικά τώρα και που και επίσημα η Εκκλησία ανακοίνωσε το «κατά βούληση» για την συμμετοχή σε αυτό.
Να κατεβούν οι τόνοι επιθυμεί και με την αντιπολίτευση. Όχι μόνο γιατί ελπίζει στην ψήφο άλλων κομμάτων για να κλείσει η συμφωνία – εφόσον επιτευχθεί- αλλά κυρίως γιατί θέλει να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις για την χώρα.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά πως είναι δύσκολο να πετύχουν συμφωνία τουλάχιστον στο επίπεδο που το επιθυμεί με αλλαγή του συντάγματος της γειτονικής χώρας. Όσο όμως οι αντιδράσεις εντός ελληνικού χώρου συνεχίζονται, υπάρχει ο κίνδυνος τα Σκόπια να προσπαθήσουν να ρίξουν τις ευθύνες για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στην χώρα μας. Θυμίζεται πως τα Σκόπια έχουν ήδη δικαιωθεί μια φορά από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στο οποίο προσέφυγαν επικαλούμενα παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Το 2011 το Δικαστήριο έκρινε πως πράγματι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 παρ. 1 της Συμφωνίας. Παράλληλα αναγνώρισε το δικαίωμα της ΠΓΔΜ να θέτει υποψηφιότητα για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς. Αφορμή ήταν το βέτο στο Βουκουρέστι.

Ο κίνδυνος
Το άρθρο 11 ρυθμίζει τα σχετικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος η Ελλάδα, εφόσον θέλει να ενταχθεί με το προσωρινό όνομα με το οποίο εντάχθηκε τον Απρίλιο του 1993 στον ΟΗΕ.
Ο κίνδυνος να βρεθεί η Ελλάδα απολογούμενη πλέον είναι ορατός, σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές όσο η χώρα αντιδρά σε κάθε πρόταση. «Οι διαπραγματεύσεις γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες και όχι με δηλώσεις» σχολιάζει πρώην πρέσβης στην «Α» εκφράζοντας την ανησυχία του.
Αυτές οι ανησυχίες θα μεταφερθούν και στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς το Σάββατο, από τους οποίους θα ζητήσει να κατεβάσουν τους τόνους ώστε να μην ρισκάρει η χώρα. Η τοποθέτησή του αναμένεται να κινηθεί ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνη του Προκόπη Παυλόπουλου από το Αίγιο όπου παραβρέθηκε στους εορτασμούς για την 197η επέτειο από τη «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: «Η “Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας” και οι αποφάσεις που ελήφθησαν τότε μας αφήνουν ως ιστορική παρακαταθήκη το δίδαγμα: Ακόμη και όταν διαφωνούμε -και οι διαφωνίες είναι απολύτως θεμιτές σε κάθε πραγματική δημοκρατία- οφείλουμε στο τέλος, και με σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα και να επιδιώκουμε την επίτευξη των εθνικών μας στόχων με αρραγή ενότητα και με μόνο γνώμονα το γνήσιο συμφέρον της πατρίδας, του λαού μας και του έθνους μας».
Άλλωστε και στην χθεσινή συνάντηση του με τον ΠτΔ ο πρωθυπουργός τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ σημειώνοντας πως οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά όχι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Παράλληλα θα ενημερώσει για τα όσα ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες στην συνάντηση με τον Zόραν Ζάεφ στο Νταβός με κυβερνητικές πηγές να σχολιάζουν πως συντελέστηκε ουσιαστική πρόοδος.

Συνάντηση πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ θα πραγματοποιηθεί σήμερα – Σαββάτο- βράδυ και στα Σκόπια, στην οποία θα εξετασθεί το πλαίσιο για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, που παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει πως είναι η χρυσή ευκαιρία για την χώρα του θυμίζοντας πως οι συνταγματικές αλλαγές έχουν ήδη συμφωνηθεί με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 6 το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά:
«1. Το Δεύτερο Συμβαλλόμενο Μέρος (σ.σ. Σκόπια) δια της παρούσης δηλώνει επίσημα ότι τίποτα στο Σύνταγμά του, και ιδιαίτερα στο προοίμιό του, ή στο άρθρο 3 του Συντάγματος, δεν μπορεί ή δεν θα έπρεπε να ερμηνευθεί ότι αποτελεί ή θα αποτελέσει ποτέ τη βάση οποιασδήποτε διεκδικήσεως από το Δεύτερο Συμβαλλόμενο Μέρος οποιασδήποτε περιοχής που δεν συμπεριλαμβάνεται στα σημερινά του σύνορα.
2. Το Δεύτερο Συμβαλλόμενο Μέρος δια της παρούσης δηλώνει επίσημα ότι τίποτα στο Σύνταγμά του, και ιδιαίτερα στο άρθρο 49, όπως τροποποιήθηκε, δεν μπορεί ή δεν θα έπρεπε να ερμηνευθεί ότι αποτελεί ή θα αποτελέσει ποτέ τη βάση για επέμβαση του Δευτέρου Συμβαλλομένου Μέρους στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου Κράτους προκειμένου να προστατεύσει το καθεστώς και τα δικαιώματα οποιωνδήποτε προσώπων σε άλλα Κράτη που δεν είναι πολίτες του Δευτέρου Συμβαλλομένου Μέρους.
3. Το Δεύτερο Συμβαλλόμενο Μέρος επιπλέον δηλώνει επίσημα ότι οι ερμηνείες που δίνονται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος Άρθρου δεν θα υποκατασταθούν από οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία του Συντάγματός του.»
Εκείνο που δεν αναφέρεται, είναι οι ελληνικές ενστάσεις για τις αναφορές στη γλώσσα και την ιθαγένεια και είναι το σημείο που πρέπει να λύσει ο σκοπιανός πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα