Αλαλούμ για την συμφωνία Αθήνας – δανειστών

Ένα αλλαλούμ επικρατεί για τη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών.  Το Reuters έκανε αρχικά λόγο Για προκαταρκτική συμφωνία των δύο πλευρών  για το κλείσιμο της αξιολόγησης  σύμφωνα με έκτακτο τηλεγράφημα του, ωστόσο κάτι τέτοιο διαψεύστηκε εν συνεχεία από την Κομισιόν αλλά και από το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, «η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της έφτασαν σε προκαταρκτική συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις – κλειδί στα εργασιακά και στις περικοπές στις συντάξεις».

Η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία για τα εργασιακά, τη μείωση δαπανών και τα θέματα της ενέργειας, κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά για να κλείσει μια προκαταρκτική συμφωνία πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Το Reuters επικαλείται πηγές που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις. Δύο αξιωματούχοι που μίλησαν ανώνυμα στο πρακτορείο τόνισαν ότι έχει πως οι μειώσεις στις συντάξεις θα είναι έως και 1% του ΑΕΠ το 2019 και το αφορολόγητο θα μειωθεί περίπου στα 6.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, δεν θα προχωρήσουν οι ομαδικές απολύσεις, όπως είχε αρχικά ζητήσει το ΔΝΤ. Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες είχαν αποδυναμωθεί το 2012, θα επανέλθουν μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.

Αναφορικά με τη ΔΕΗ, είπαν ότι  η συμφωνία προβλέπει να ξεκινήσει διαδικασία πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων.

Κομισιόν: Πρόοδος αλλά όχι τελική συμφωνία

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπρέιτχαρτ, δεν επιβεβαιώνει το σχετικό ρεπορτάζ. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές περί κατ’ αρχήν συμφωνίας Ελλάδος και δανειστών», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως επί του παρόντος σημειώνουν πως «όταν κλείσει η συμφωνία θα γίνει γνωστό με τον πλέον επίσημο τρόπο», επιβεβαιώνοντας ωστόσο πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα