Mission impossible…

Στο τραπέζι των συζητήσεων ανοίγει όλα τα ζητήματα η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα σε μια δύσκολη παρτίδα, που είτε θα σώσει την πατρίδα είτε θα τη γυρίσει δεκαετίες πίσω. Οι πρώτες επίσημες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν μετά τις 10 Φεβρουαρίου, ενώ μέχρι τότε ο πρωθυπουργός θα υποδέχεται τους μεσολαβητές ξεδιπλώνοντας σιγά-σιγά τα σχέδιά του.

 

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι ένα: εξάμηνη παράταση, στο διάστημα της οποίας θα κληθεί να αποδείξει με στοιχεία ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Εφόσον πετύχει τον πρώτο αυτό στόχο, τότε, εκτιμούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όλα τα ζητήματα θα εξεταστούν από το μηδέν, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση! Τότε εκτιμάται πως οι εταίροι δεν θα μπορούν παρά να δεχθούν την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπει ακόμα και τακτικές κουρέματος του χρέους αλλά πριν από όλα άμεση ελάφρυνση με περίοδο χάριτος.
Ήδη οι νέοι υπουργοί, πριν καν ορκιστούν και από τις πρώτες κιόλας δηλώσεις τους, άνοιξαν τα χαρτιά τους υπερασπιζόμενοι όσα το κόμμα τους προεκλογικά δεσμεύθηκε. Αν και αρχικά δημιουργήθηκε αναστάτωση με μερίδα του Τύπου να εκτιμά πως οι υπουργοί λειτουργούν εκτός γραμμής, σύντομα όλα ξεκαθάρισαν: ακριβώς τις ίδιες θέσεις-δεσμεύσεις θα υπερασπιστεί ο Αλέξης Τσίπρας στις προγραμματικές του δηλώσεις.
Το colpo groso όμως την κυβέρνησης είναι άλλο: οι δεσμεύσεις κατατίθενται δημόσια, όχι όμως και το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα υλοποιηθούν. Με εξαίρεση μέτρα τα οποία δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος (πολλάκις τις τελευταίες μέρες ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσήλωση της χώρας στα πλεονάσματα) ή εκείνα που αποτελούν βασικές δεσμεύσεις όπως οι αποκρατικοποιήσεις. Στο προσκήνιο επανήλθε ακόμα και η ακύρωση πώλησης του ΟΠΑΠ, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να επιστρέψει από το ΤΑΙΠΕΔ το ποσοστό προς ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Διαπραγμάτευση
Επί της ουσίας λοιπόν η διαπραγμάτευση, έτσι τουλάχιστον όπως την έχουν υπόψη τους στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει ήδη ξεκινήσει. Οι αντιδράσεις Σόιμπλε και οι διαδοχικές επισκέψεις Σουλτς και Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα δείχνουν πως η κυβέρνηση έχει ανοίξει τα χαρτιά της και περιμένει τις επίσημες αντιδράσεις, οι οποίες φυσικά δεν αναμένονται πριν από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Στην Ευρώπη οι εκτιμήσεις που είχαν γίνει προεκλογικά έχουν πέσει στο κενό: οι μεν εκτιμούσαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επέλεγε τη λύση των μονομερών ενεργειών, οι δε περίμεναν μια μεγάλη… κωλοτούμπα! Αμφότεροι διαψεύστηκαν και καλούνται τώρα να βρουν άλλο τρόπο αντιμετώπισης του αιρετικού Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος επέλεγε εν τέλει να καταθέσει πρόταση για να μη φανεί αδιάλλακτος στους Ευρωπαίους εταίρους. Οι δε δηλώσεις Σουλτς περί διαφθοράς και φοροδιαφυγής ήρθαν να δείξουν πως η κυβέρνηση κατάφερε να αγγίξει μια ευαίσθητη χορδή των δανειστών. Άλλωστε, ειδική αναφορά στη φοροδιαφυγή είχε κάνει και η Κριστίν Λαγκάρντ πριν από λίγες μέρες.

 

Τα πρώτα 3 νομοσχέδια

Στην κυβέρνηση έχουν ήδη έτοιμα τα πρώτα τρία νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή μόλις αυτή αρχίσει τις εργασίες. Πρόκειται για εκείνα που ρυθμίζουν τα θέματα του κατώτατου μισθού και των συντάξεων αλλά και των εργασιακών. Στόχος είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ μνημονίου επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ. Επίσης, η επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν έως 700 ευρώ σύνταξη. Προβλέπεται ακόμα η κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων του 2010-2014, που έπληξαν τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες κατά παράβαση του Συντάγματος και της διεθνούς εργατικής νομοθεσίας. Ρύθμιση θα υπάρχει και για την αποκατάσταση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, της μετενέργειας, καθώς και του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ προκειμένου να μπει «φρένο» στις μειώσεις μισθών. Ακόμα θα καταργείται η μείωση της διάρκειας της μετενέργειας της ΣΣΕ από έξι στους τρεις μήνες και ο περιορισμός αυτής αποκλειστικά στον βασικό μισθό συν τέσσερα επιδόματα.
Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, με σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να αρθεί η ποινικοποίηση της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ, ενώ θα αναστέλλεται και η διαδικασία των κατασχέσεων επί κινητών και ακινήτων για τους οφειλέτες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Πιο αναλυτικά, αίρεται η ποινικοποίηση της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ. Η εκτέλεση ποινών που επιβλήθηκαν ματαιώνεται και, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή τους, διακόπτεται. Οι ασφαλισμένοι των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία. Για όσους ασφαλισμένους των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων υπαχθούν σε ρύθμιση των οφειλών τους, δεν υπολογίζονται προσαυξήσεις –πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις– επί των οφειλόμενων εισφορών, και όσες έχουν καταλογισθεί, διαγράφονται. Εάν ήδη έχει καταβληθεί για το ως άνω χρονικό διάστημα υπερβάλλον ποσό, μέσω υπαγωγής σε ρυθμίσεις, αυτό συμψηφίζεται με μελλοντικές εισφορές. Αναστέλλεται η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων των οφειλετών σε Ταμεία Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων. Το δικαίωμα για παροχές ασθένειας σε είδος (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη) από τον Κλάδο Υγείας των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων θα ισχύει για τους ασφαλισμένους που καταβάλλουν δύο τουλάχιστον μηνιαίες εισφορές ανά έτος. Για τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (χρόνος ασφάλισης και όριο ηλικίας) επιτρέπεται η συνταξιοδότηση και η σύνταξη καταβάλλεται από την ημερομηνία που προβλέπουν οι καταστατικές διατάξεις κάθε Ταμείου Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων, εάν το ποσό κύριας οφειλής δεν ξεπερνά τις πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα