Σηκώνουν τα μανίκια οι υπουργοί

Με «επίθεση» στη Βουλή θα επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Με το περιθώριο παρέμβασης να είναι περιορισμένο, στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν μέσα από έντονες διαβουλεύσεις τη λύση που θα τους επιτρέψει να δείξουν πως χαράσσουν πολιτική. Επιπλέον, στη Βουλή θα κατατεθεί και η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να ερευνηθούν οι συνθήκες και οι αιτίες που η χώρα οδηγήθηκε στα Μνημόνια.

 

Η κυβέρνηση, προσπαθώντας να δείξει πως είναι συνεπής προς τις προγραμματικές της δηλώσεις, θα καταθέσει το Σχέδιο Νόμου για την ίδρυση της ΕΡΤ ΑΕ την ερχόμενη Πέμπτη. Ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα συνεπάγεται αυτόματα και την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους.
Ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τα θέματα ΜΜΕ, Νίκος Παππάς, έχει ξεκινήσει καθημερινή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσωπα, προκειμένου η ΕΡΤ να λειτουργήσει άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το σχέδιο νόμου:
-Προβλέπεται η επιστροφή στην εργασία των απολυμένων της 11ης Ιουνίου 2013 που το επιθυμούν.
-Διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος.
-Ρυθμίζεται επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων.
-Δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων διαδοχής, αλλά και ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και πεπραγμένων με σκοπό την εύρυθμη και ταυτόχρονα εξορθολογισμένη λειτουργία της ΕΡΤ.
-Προβλέπεται ένα απαραίτητο ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης, κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος, με στόχο την πραγματικά ανεξάρτητη και πολυφωνική δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Θα προηγηθεί το νομοσχέδιο με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων που πολλαπλασιάστηκαν την πενταετία του Μνημονίου.
Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές προς τ’ ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η κυβέρνηση προχωρά στην άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.

Τα εργασιακά
Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα τελειώσει και ο νόμος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, με τον οποίο θα επιβραβεύονται οι συνεπείς που πλήρωναν.
Τις επόμενες μέρες και σε κάθε περίπτωση μέσα στον Μάρτιο θα έρθει προς ψήφιση στη βουλή το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που θα αποκαθιστά και το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα διατηρηθεί ο αρχικός πυρήνας του νομοσχεδίου που αφορά το τρίπτυχο της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και μετενέργειας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς και της διαιτησίας μέσω του Οργανισμού Μεσολάβησης & Διαιτησίας. Οι όποιες προσαρμογές στα δεδομένα που θα προκύψουν μετά τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, θα εξεταστούν στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια θα τεθούν στο καθεστώς της διαβούλευσης με τους λεγόμενους κοινωνικούς εταίρους.
Να διευκρινίσουμε ότι στο συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν θα περιλαμβάνεται –όπως άλλωστε είχε ανακοινωθεί και από τον πρωθυπουργό– το θέμα της αύξησης του κατώτερου μισθού, αν και στις προθέσεις του υπουργείου είναι η κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τον καθορισμό του που είχε εκδοθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Κανένα δυσμενές μέτρο για ασφαλισμένους και συνταξιούχους δεν απορρέει από το mail Βαρουφάκη, δηλώνουν κατηγορηματικά κύκλοι του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Το νομοσχέδιο που αναστέλλει τις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων θα προωθηθεί άμεσα στη Βουλή. Επίσης, δεν θίγεται το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης για τις μητέρες ανηλίκων, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους ασφαλισμένους στα βαρέα-ανθυγιεινά.
Ακόμα εξηγούν πως ο στόχος για περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, που αναφέρεται στο κείμενο προς τους δανειστές, θα υλοποιηθεί με την εφαρμογή άλλων μέτρων, όπως η κατάργηση των προγραμμάτων εθελουσίας στις τράπεζες. Επίσης, δεν θα αυξηθεί το πέναλτι στις συντάξεις που θεωρείται ότι ήταν ήδη «βαρύ» (περικοπή 30% της σύνταξης για όσους αποχωρούν πρόωρα).
Όποιος φόρος υπέρ τρίτων των Ταμείων καταργηθεί, θα αντικατασταθεί με χρηματοδότηση ίσου ύψους από άλλους πόρους. Επιπλέον, η διοικητική ενοποίηση των ταμείων θα προχωρήσει μετά από διαβουλεύσεις και διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς. Πάντως, ο ίδιος ο Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του τόνισε πως το ασφαλιστικό δεν μπορεί να προχωρήσει και να επιβιώσει μακροπρόθεσμα χωρίς τομές. Μίλησε για προστασία των ασθενέστερων και χρηματοδότηση, συνδέοντας τη χρηματοδότηση του συστήματος με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω μιας αναπτυξιακής τράπεζας, όπως στο παρελθόν ήταν η ΕΤΒΑ.

Οι επαναπροσλήψεις και οι προσλήψεις

Σε κάθε τόνο διαβεβαιώνει ο Νίκος Βούτσης πως οι επαναπροσλήψεις των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων θα προχωρήσουν κανονικά. Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε δηλώσεις του υποστήριξε πως αυτό δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια.
Την ίδια ώρα, το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να ολοκληρωθεί η προεργασία και να εκδοθεί η προκήρυξη για τις 32.000 θέσεις εργασίας στους δήμους μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, προκειμένου οι δήμοι να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν το προσωπικό εντός Απριλίου. Η δημόσια πρόσκληση για την κάλυψη των 32.000 θέσεων θα δημοσιοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ.
Στη συγκεκριμένη πρόσκληση υλοποίησης του προγράμματος δεν συμπεριλαμβάνονται θέσεις σχολικών φυλάκων και καθαριστριών. Οι θέσεις αυτές θα καλυφθούν με νέα προκήρυξη που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα